Χιλιάδες πιστών στην Αγιασο της Λέσβου για χάρη της «Αγιας Σιων» (PICS, VIDS)
Στην Λέσβο, σημείο αναφοράς για την Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η Παναγία της Αγιάσου «Αγια Σιων» και η Παναγία της Πέτρας "Παναγία Γλυκοφιλούσα".
Εδώ και μέρες χιλιάδες πιστών συρρέουν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν την Παναγία «Αγια Σιων» και να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα της, μάλιστα χιλιάδες πιστών πηγαίνουν προς το χωριό Αγιασος ακόμα και με τα πόδια.
Οι προσκυνητές διανύουν πεζοί τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη έως την Αγιάσο (απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων) ή πεζοπορούν από κάθε άλλο σημείο του νησιού, προκειμένου να προσκυνήσουν την ιστορική εικόνα της Παναγίας Σιών στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε πλαγιά του ορεινού όγκου του Ολύμπου
Οι πιστοί
χτες παραμονή αλλά και σήμερα ημέρα της Παναγίας περίμεναν υπομονετικά στην
ουρά με αποστάσεις και τις απαραίτητες μάσκες για να προσκυνήσουν
την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Σιών.
Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς την Παναγία.
Στη συνείδηση του λαού η Παναγία κατέχει τη θέση του άμεσου προστάτη και στις δύσκολες στιγμές, Εκείνη επικαλούνταν οι Έλληνες για αιώνες. Άλλωστε η θέση της, στην εικονογράφηση των ναών πάνω από το Ιερό, τονίζει ακριβώς το ρόλο της ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στους θνητούς και τον Θεό.
Η προσέλευση στην Αγιασο γινόταν και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που από χθες Σάββατο παραμονή της πανήγυρης και όλο το βράδυ καθώς και την Κυριακή ανήμερα της πανήγυρης εκτελούνταν συνεχόμενα δρομολόγια από και προς την Αγιασο, καθώς η διοίκηση του ΚΤΕΛ όπως κάθε χρόνο διάθεσε όλο το στόλο της για την Αγιασο…!
Στην Αγιασο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας.
Σύμφωνα με την παράδοση, τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» έφερε από τα Ιεροσόλυμα επί Εικονομαχίας ο ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος.
Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο της κατασκευής του ναού αλλά και της δημιουργίας της κωμόπολης, η οποία οφείλει σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή την ονομασία της σε παραφθορά της επιγραφής «Αγία Σιών» που φέρει η εικόνα της Παναγίας.
Η εκκλησία της Παναγίας, τρίκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ιδρύθηκε το 1170 και αποτέλεσε καθολικό μονής. Έλαβε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή της το 1815.
Ο ναός έχει μαρμάρινο τέμπλο των αρχών του 19ου αιώνα και τοιχογραφίες του 1838.
Στον
περίβολο της Παναγίας της Αγιασώτισσας βρίσκονται το παρεκκλήσι των Αγίων
Αποστόλων και εξαίρετοι μουσειακοί χώροι, όπου εκτίθενται φορητές εικόνες,
χειρόγραφα, παλαίτυπα βιβλία, χρυσοκέντητα άμφια, δημιουργήματα εκκλησιαστικής
μεταλλοτεχνίας και άλλα πολύτιμα αντικείμενα (μεταξύ αυτών, βυζαντινός σταυρός
ευλογίας, που κατά την παράδοση έφερε μαζί του από τα Ιεροσόλυμα ο Aγάθων,
καθώς και χρυσοκέντητος επιτάφιος της Παναγίας, κωνσταντινουπολίτικο
δημιούργημα του 1812).
Το LesvosPost.com βρέθηκε το Σάββατο (14/08/21) στην Παναγία Αγία Σιών της Αγιασου και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα και φωτογραφίες.
Επιμέλεια οδοιπορικού στον Μανταμαδο:
Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)
Ρεπορτάζ—Βίντεο: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)
Φώτο-Βίντεο: Ραφαήλ- Αναστάσιος Στεφάνου (Δημοσιογράφος LesvosPost)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ