Η πορεία των αρχαιολογικών ερευνών στην παλαιολιθική Λέσβο (βίντεο)


Δέκα χρόνια ερευνών συμπληρώνονται στη Δυτική Λέσβο όπου έχει εντοπιστεί η αρχαιότερη θέση ανθρώπινης παρουσίας στον Αιγαιακό χώρο. Έρευνα που έχει δώσει πληροφορίες για την παλαιολιθική Λέσβο, για τους προγόνους μας μισό εκατομμύριο χρόνια πριν, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, τις κλιματολογικές συνθήκες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της περιοχής στη σημερινή της μορφή.

Τα αποτελέσματα της δεκάχρονης έρευνας θα παρουσιαστούν σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο το καλοκαίρι του ’22 στη Λέσβο.

Χειροπέλεκεις και  κόπτες, πλήθος  λίθινων  εργαλείων, έχουν εντοπιστεί στα Ροδαφνίδια αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κόλπου Καλλονής,  τα οποία οι πρώιμοι άνθρωποι που πέρασαν από τη Λέσβο, χρησιμοποιούσαν για την εξασφάλιση αλλά και την επεξεργασία της τροφής.  Εργαλεία που δίνουν πληροφορίες  για την τεχνολογία αλλά και τον πολιτισμό της εποχής, αφού «στον τρόπο λάξευσης αναγράφονται στοιχεία και διαφοροποιήσεις, και στις κοινωνικές ομάδες που τα χρησιμοποιούσαν και στην ανάγκη τους για διάκριση, αλλά και σε μια πρώιμη αισθητική αναζήτηση», όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου η καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νένα Γαλανίδου.

Η έρευνα διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνέργεια με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τον προϊστορικό άνθρωπο στις συγκεκριμένες περιοχές προσέλκυε το νερό από τις θερμές πηγές της περιοχής, τη λίμνη και τα ποτάμια.

Αλλά και τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στα Ροδαφνίδια έφτασαν στις θέσεις αυτές με τη ροή του νερού.

Στο πεδίο των ερευνών εξελίσσεται  ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι όπου διδάσκονται φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων.

Στόχος είναι να καταστεί ένα μόνιμο ερευνητικό κέντρο στην περιοχή και ένα μουσείο όπου θα εκτεθούν τα ευρήματα και η γνώση που έχει αποκτηθεί. Οι έρευνες γίνονται με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή ertnews.gr