Λέσβος: Ενας γαστρονομικός παράδεισος με τιρκουάζ νερά και αμμουδερές παραλίες
Χωριά ανέγγιχτα από τον χρόνο και το χέρι του ανθρώπου στέκονται αγέρωχα και συναρπάζουν τον επισκέπτη
H Λέσβος απλώνεται σαν ανοιχτή βεντάλια στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Η πρωτεύουσά της, η Μυτιλήνη, είναι ιδανική για εξερεύνηση και προικισμένη με τιρκουάζ θάλασσες και αμμουδερές παραλίες -άλλες με βράχια, άλλες με βότσαλα ή φυκιάδες.
Χωριά ανέγγιχτα από τον χρόνο και το χέρι του ανθρώπου, στέκονται αγέρωχα και συναρπάζουν τον επισκέπτη, αποπνέοντας τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής. Πολλοί είναι οι διατηρητέοι παραθαλάσσιοι και ορεινοί οικισμοί που παραπέμπουν σε μια ποιότητα ζωής που τείνει, δυστυχώς, να εκλείψει. Μια καλή πρόταση είναι να αρχίσετε τις διακοπές σας, μένοντας τις πρώτες μέρες στην πόλη της Μυτιλήνης, και κατόπιν γνωρίσετε τον Μόλυβο, την Πέτρα ή την Άναξο. Αμέσως μετά, αξίζει να επισκεφθείτε την Καλλονή, το Πλωμάρι και τη Γέρα και να ολοκληρώσετε τη γνωριμία σας με τη Λέσβο καταλήγοντας στην Ερεσό ή το Σίγρι.
Έχοντας κάθε φορά σαν αφετηρία τα συγκεκριμένα σημεία του νησιού που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή διαμονής, θα μπορείτε να ανακαλύπτετε και να απολαμβάνετε τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές των γύρω περιοχών.
Η πόλη της Μυτιλήνης
Η
ομορφότερη όψη της πόλης σας αποκαλύπτεται καθώς φτάνετε από τη θάλασσα: σας
υποδέχονται το λιμάνι, τα νεοκλασικά κτίρια της προκυμαίας, οι
μυτερές στέγες επηρεασμένες από την αρχιτεκτονική της βόρειας Ευρώπης,
το καμπαναριό της Μητροπόλεως, το κάστρο στα δεξιά και ο λόφος της Αγίας
Κυριακής με το αρχαίο θέατρο.
Το Φρούριο της Μυτιλήνης
Το Κάστρο
της Μυτιλήνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Καλύπτει έκταση
200 στρεμμάτων. Η σημερινή μορφή του κάστρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην
ανοικοδόμηση του Φραγκίσκου Γατελούζου Α΄ και των διαδόχων του τα
χρόνια της ηγεμονίας τους στο νησί (1355-1462) και κυρίως των Οθωμανών στη
συνέχεια (1462-1912). Το Κάστρο (ή «Φρούριο της Μυτιλήνης»), χωρίζεται
σε τρία μέρη, το Άνω, το Μεσαίο και το Κάτω Κάστρο.
Παλιά πόλη
Το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ μας δείχνουν ότι εδώ ήταν το σημείο αναφοράς της οθωμανικής περιόδου. Μπείτε στα στενά του Μπας Φανάρ και της Κουμιδιάς να γευτείτε ούζο, μπουγάτσα, φρέσκο ψωμί και να δείτε όλη την προετοιμασία στα μανάβικα, τα εκλεκτά χασάπικα και τα τυράδικα.
Αξίζει μια
στάση στο μπαχαροπωλείο Καϊνάρι, ενώ μην παραλείψετε να αναζητήσετε
τον μυτιληνιό παστουρμά και ντόπια λουκάνικα με ιδιαίτερη γεύση και παραδοσιακό
πρόβειο γιαούρτι.
H αρχιτεκτονική του νησιού
Η αρχιτεκτονική του νησιού διακρίνεται στους παρακάτω τύπους: πέτρινα αγροτόσπιτα με κεραμίδια και καμινάδα, λιθόκτιστα αστικά σπίτια με κεραμοσκεπή, δύο ή τρεις ορόφους και «σαχνισίνι» (ελαφριά ξύλινη κατασκευή, που προεξείχε στους ορόφους της οικίας και στηριζόταν στους πέτρινους τοίχους της), πύργους και κάστρα της εύπορης κοινωνικής τάξης, αρχοντικά της αστικής τάξης (σε προβηγκιανό, βαυαρικό και νεοκλασικό ρυθμό).
Τα σπίτια αυτά είχαν σοφίτες, μαρμάρινες διακοσμήσεις, σαχνισίνια, εκπληκτικούς κήπους, μαρμάρινες σκάλες, ζωγραφιστά ταβάνια, τοιχογραφίες, λιθόστρωτα, χαβούζες, μαντεμένια κάγκελα και φουρούσια, περίτεχνες σιδηροκατασκευές, ακόμα και αγαλματίδια.
Τα κτίσματα αυτά σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν από τους αρχιτέκτονες Αργύρη Αδαλή και Iγνάτιο Βαφειάδη (μαθητές του Τσίλλερ) και θα τα συναντήσετε τόσο στην πόλη (Κιόσκι, Σουράδα) όσο και σε πολλά χωριά (Μόλυβο, Πέτρα, Μόρια, Πλωμάρι κλπ).
Την αίγλη των αρχοντικών σπιτιών του περασμένου αιώνα θα την δείτε να συμβιώνει αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους πύργους της Τουρκοκρατίας, τα νεοκλασικά και σύγχρονα κτίρια, αλλά και τις μοντέρνες βίλες. Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια ήταν εξοχικές κατοικίες των μεγαλοαστών του νησιού.
Σε μερικά
υπάρχουν μοτίφ στα ταβάνια και στους τοίχους, από ντόπιους ζωγράφους,
όπως ο Βασίλειος Ιθακήσιος από το Ακρωτήρι, μαθητής του Λύτρα, ο Μαλέας και
άλλοι. Συχνά, η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για να κτιστούν αυτά τα
αρχοντικά, προερχόταν από το λατομείο Σαρμουσάκ της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται
στην είσοδο του κόλπου του Αϊβαλιού. Πολλά, επίσης, χτίστηκαν με Ιγνιμβρίτη,
την περίφημη πέτρα Μυστεγνών.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ