Εκτίναξη κρουσμάτων - Νέα μέτρα για περιορισμό της διασποράς (ΒΙΝΤΕΟ)


Οι σταθερά τετραψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων και η πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ οδήγησαν στα νέα μέτρα που ως στόχο έχουν να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας και να προστατεύσουν την οικονομία που δοκιμάζεται από τον περασμένο Μάρτη.

Νέα πραγματικότητα μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ισχύσουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού – θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «η πανδημία των ανεμβολίαστων»: Δεν θα μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ούτε στα γήπεδα, ενώ θα υποχρεούνται σε εργαστηριακό τεστ με δικά τους έξοδα για να προσέλθουν στην εργασία τους, να μπουν σε θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια. Αυτά ως προς τη «νέα πραγματικότητα». Η τρέχουσα, καταγράφει ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας: 4.608 νέα κρούσματα, 32 θάνατοι, 326 διασωληνωμένοι. Από αυτούς περισσότεροι από 9 στους δέκα (ποσοστό 91,22%) είναι ανεμβολίαστοι (σε 121.881 τεστ).

Όσοι έχουν κάνει εμβόλιο θα επιστρέψουν στην κανονικότητα – θα πρέπει απλώς να φορούν μάσκες στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας: «Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Μια υποχρέωση σε αυτούς που έχασαν τη μάχη».

Από 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2022 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα ράπιντ τεστ την εβδομάδα σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με δική τους δαπάνη 10 ευρώ.

Αντιθέτως ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποχρεούνται σε δύο ράπιντ τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επίσης με δική τους επιβάρυνση 10 ευρώ .

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει να κάνουν δύο σελφ τεστ, τα οποία θα είναι δωρεάν και θα διατίθενται δωρεάν και θα δηλώνονται στο selfte, οι ανεμβολίαστοι φοιτητές δύο rapid test την εβδομάδα τα οποία θα γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή ύψους 10 ευρώ.

Η λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης, των κλειστών και ανοιχτών χώρων γηπέδων θα είναι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.

«Οι εργαζόμενοι μου είναι όλοι εμβολιασμένοι, είμαστε τυπικά όλοι μια χαρά, το κάναμε μόνοι μας», δηλώνει ο επιχειρηματίας εστίασης Γιάννης Χατζηαλέξης.

«Για το χειμώνα θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σόμπες, να ζεστάνουμε λίγο το χώρο», επισημαίνει ο υπάλληλος καταστήματος εστίασης Κώστας Κεφαλάς.


Η είσοδος στα γυμναστήρια θα επιτρέπεται από 13 Σεπτεμβρίου μόνο σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και όσους έχουν κάνει ράπιντ τεστ 48 ώρες πριν. Ο έλεγχος των βεβαιώσεων και η ταυτοποίηση θα γίνεται στις εισόδους των γυμναστηρίων

Από την πλευρά του ο Δώρος Κλεοβούλου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, σχολιάζει πως: «Το δ.σ θεωρεί ότι είναι αβάσιμο από την στιγμή που πρέπει να πληρώνει 80 ευρώ για ράπιντ τεστ».

Η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους νοσήσαντες και όσους πραγματοποιήσεις rapid test 48 ώρες πριν.

O έλεγχος των βεβαιώσεων θα γίνεται στις εισόδους μέσω της εφαρμογής covid free.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα υποχρεούνται σε ράπιντ τεστ 48 ώρες πριν την αναχώρηση προς τον προορισμό τους. Οι ανήλικοι από 5 έως 12 ετών θα μπορούν να ταξιδεύουν με σελφ τεστ.

Σε δημόσιες δομές υγείας διαγνωστικά τεστ θα κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και όσοι έχουν συμπτώματα. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους ανοιχτούς όπου δημιουργείται συνωστισμός.

 

Το σκεπτικό της κυβέρνησης

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο, είναι ότι οι εμβολιασμένοι δε θα πληρώσουν το οικονομικό και υγειονομικό κόστος των ανεμβολίαστων. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης. Ότι δε γίνεται ο εμβολιασμένος να μην έχει την οικονομική και κοινωνική ζωή και την ελευθερία που συνεπάγεται η απόφαση να κάνει το εμβόλιο, προστατεύοντας τον εαυτό του, αλλά και τους υπόλοιπους συμπολίτες του.


Ορισμένα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

 

Ανεμβολίαστοι πολίτες


– Είναι 9 στους 10 διασωληνωμένους
– Έχουν 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης όταν νοσήσουν
– Έχουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης εάν είναι άνω των 60

 

Στο μέτωπο που σχετίζεται με την απόφαση να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ανεμβολίαστοι το τεστ, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι αν κάποιος κάνει ένα τεστ σε μία δημόσια δομή, ουσιαστικά το κόστος μετακυλίεται στο Δημόσιο, άρα στους φορολογούμενους, άρα και σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, το κόστος θα πρέπει να το σηκώσουν οι ανεμβολίαστοι, εφόσον είναι επιλογή τους να μην εμβολιαστούν, παρά το γεγονός ότι έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Η συζήτηση για το περαιτέρω άνοιγμα του κύκλου των υποχρεωτικών εμβολιασμών στο Δημόσιο έχει ξεκινήσει και ενισχυτικά λειτουργεί η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer, που ανοίγει το δρόμο για επέκταση.

Στο μικροσκόπιο για τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας θα μπορούσαν να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ένστολοι, καθώς και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Το ποιες ομάδες, πάντως, θα συμπληρώσουν τον καμβά της υποχρεωτικότητας βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία από τους ειδικούς.

 

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ