Αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ζητούν 9 κράτη-μέλη, με πρωτοβουλία Ελλάδας και Ολλανδίας
Με κοινή τους επιστολή οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας, Δανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Λιθουανίας, Ολλανδίας και Τσεχίας, κ.κ. Karl Nehammer, Sammy Mahdi, Horst Seehofer, Mattias Tesfaye, Νότης Μηταράκης, Νίκος Νουρής, Agnè Bilotaitè, Ankie Broekers-Knol και Jan Hamacek, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλογιστεί την αλλαγή που έχει επέλθει στο μεταναστευτικό, καθώς κράτη εργαλειοποιούν μετανάστες. Αυτή η αλλαγή απαιτεί μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση.
Μεταξύ άλλων, εστιάζουν στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με τη μεταναστευτική κρίση, στην αποτροπή παράτυπων ροών προς την Ε.Ε., σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου που θα προσφέρει λύσεις ανθεκτικές σε κρίσεις, στη γεφύρωση διαφορών μεταξύ κρατών ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, καθώς και στην ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.
Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι “τα κράτη-μέλη έχουν έρθει αντιμέτωπα με παράνομες αφίξεις μεταναστών που φάνηκαν να υποκινούνται από την χώρα διέλευσης, με προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου στόχου της εν λόγω χώρας. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να διογκώνεται και να γίνεται γρήγορα νέα τάση”, συμπληρώνοντας πως χαιρετίζουν “τις προσπάθειες της Επιτροπής ως απάντηση στο πιο πρόσφατο συμβάν στη Λιθουανία, ωστόσο πρέπει να εξασφαλισθεί ότι η τάση αυτή θα ανακοπεί”.
Επιπλέον, προσθέτουν ότι “είναι σαφές ότι επιδιώξεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού βάζουν στο στόχαστρο την Ε.Ε., την Συμφωνία Σενγκέν και το κοινό μας σύστημα μετανάστευσης και ασύλου. Επομένως, πιστεύουμε ότι χρειάζεται συλλογική δράση και συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ. Συμφωνούμε απολύτως πως πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στα Κράτη Μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτική πίεση, να δείξουμε άμεση και αποτελεσματική στήριξη ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των Κρατών Μελών καθώς και να ανακόψουμε τις παράτυπες ροές προς την ΕΕ”.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι “είναι επιτακτικό να κινηθούμε ενεργά ώστε να υπάρξει κοινή προσέγγιση απέναντι σε αυτές τις τακτικές. Χρειάζεται να αποκτήσουμε συναντίληψη πάνω στο ζήτημα της αποτροπής τέτοιων μαζικών παράνομων αφίξεων, όταν αυτές είναι, προφανώς, όχι αποτέλεσμα ανθρωπιστικής ανάγκης αλλά εργαλειοποίησης. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στην αξιοπιστία και λειτουργικότητα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Οι τακτικές εργαλειοποίησης μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τις δυνατότητες των Κρατών Μελών να παράσχουν διεθνή προστασία, σύμφωνα τα κοινά μας Ευρωπαϊκά πρότυπα, σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη”.
Παράλληλα, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης τονίζουν ότι “για να γίνει αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να ενισχύσουμε τις δυνατότητες προστασίας στις περιοχές προέλευσης και να γεφυρώσουμε τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ διαφόρων κρατών ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης του 1951. Θεωρούμε πως η υφιστάμενη άνιση κατάσταση που απορρέει από διαφορετικές πρακτικές εφαρμογής και σεβασμού της εν λόγω Σύμβασης, διευκολύνουν τέτοιες τακτικές. Επομένως, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τη μεταβαλλόμενη φύση της μεταναστευτικής πρόκλησης κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινής μας πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου”.
“Πρέπει
να ανασχέσουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως πολιτική στρατηγική,
επιδεικνύοντας ισχύ και αποτελεσματικότητα ως προς την διαχείριση και τον
έλεγχο αυτού του φαινομένου που δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τους
μετανάστες. Έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατεύσουμε τα σύνορά μας
και πρέπει να δράσουμε, δείχνοντας ενότητα και αποφασιστικότητα”, καταλήγουν
χαρακτηριστικά.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ