Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου «Ωδή στην ελευθερία»


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που πραγματοποιήθηκε με θέμα την «Ελευθερία», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μολύβου, που είχε φωτιστεί ειδικά για την περίσταση από το γνωστό σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη.

Την έναρξη του Φεστιβάλ τίμησε και φέτος με την παρουσία ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κος Αλκιβιάδης Στεφανής, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κος Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κος Ταξιάρχης Βέρρος, ενώ στη συναυλία της 18ης Αυγούστου παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κος Ερνστ Ράιχελ.

Παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα το Φεστιβάλ απέδειξε και φέτος το διεθνή του χαρακτήρα και την υψηλή καλλιτεχνική του αξία, με συμμετοχές σημαντικών μουσικών από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας έργα απαιτητικά αλλά και την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση της ανάθεσής του στην κα Κωνσταντία  Γουρζή, η οποία μελοποίησε μέρος των ποιημάτων του κύκλου "Lieder der Griechen" ("Τραγούδια των Ελλήνων"), του Γερμανού φιλέλληνα ποιητή Wilhelm Müller, που ερμήνευσε ο σπουδαίος τενόρος Julian Pregardien με τις Κυβέλη και Δανάη Doerken στο πιάνο.

Κορυφαία στιγμή του φετινού Φεστιβάλ, η παρουσίαση στη Μεσημερινή συναυλία της 18ης Αυγούστου, του έργου του Νικολάου Αστρινίδη «Επανάσταση» από τη «Συμφωνία 1821», που ο ελληνορουμάνος συνθέτης, έγραψε για τα 150 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η ερμηνεία του έργου από τον Julian Pregardien και τους εξαιρετικούς μουσικούς που ολοκληρώνεται με τον Εθνικό μας Ύμνο, βρήκε τους θεατές με δάκρια στα μάτια, όρθιους να χειροκροτούν παρατεταμένα. Σημαντική στιγμή και η εκτέλεση του έργου του G. Enescu: String Octet in C major op. 7, που λόγω της εξαιρετικής τεχνικής του πολυπλοκότητας σπάνια το ακούμε σε συναυλίες, αλλά εδώ παρουσιάστηκε υποδειγματικά.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι μοναδικές «αιφνίδιες» Μουσικές Στιγμές αλλά και οι εναρκτήριες δράσεις με δύο συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής και στα «Ροδαφνίδια» στο Λισβόρι, στην αρχαιότερη θέση κατοίκησης του Αιγαίου, όπου το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια συστηματικών ανασκαφών. Πριν από τις 2 αυτές συναυλίες προηγήθηκε ξενάγηση στους χώρους, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική.

«Παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε και φέτος να προσφέρουμε στους διεθνείς προσκεκλημένους μας μουσικούς και στο ακροατήριο τις κατάλληλες συνθήκες για απολύτως επιτυχείς συναυλίες που έκαναν εν μέσω μιας ακόμη εθνικής δοκιμασίας το όνομα της ακριτικής Λέσβου να ακουστεί με θαυμασμό σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φεστιβάλ κα Λητώ Ντάκου.