Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Φυσικού Πλούτου μέσω της χρήσης Ψηφιακών Εφαρμογών Η περίπτωση Μολύβου – Πέτρας
Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου ανακοινώνει την ένταξη του στο πρόγραμμα «Καινοτόμες Δράσεις με τους πολίτες 2021» μέσου του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον τίτλο «Αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου μέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών: Η περίπτωση Μολύβου – Πέτρας του Δήμου Δυτικής Λέσβου»
Το έργο έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των σηματοδοτημένων περιπατητικών διαδρομών της περιοχής του Μολύβου και της Πέτρας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, και τη μετάβαση της σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο όπου η οικονομική ανάπτυξη δε θα λειτουργεί εις βάρος, αλλά ως σύμμαχος του φυσικού περιβάλλοντος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ενσωματώνει τη συλλογή και συγκέντρωση δεδομένων πεδίου με σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης Εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα - διαθέσιμη προς χρήση από όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να διασχίσουν τις διαδρομές. Μέσα από τη χρήση της, θα δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης της εμπειρίας των περιπατητών καθώς θα γίνονται δέκτες σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον αλλά και της ιστορίας της περιοχής.
Η υλοποίηση του έργου αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου για την περιοχή του Μολύβου και της Πέτρας, βασισμένο στην αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, και δη των εξεταζόμενων μονοπατιών, και στην καινοτόμο διαχείριση των περιοχών του ευρύτερου περιβάλλοντος των ανωτέρω οικισμών. Συγκεκριμένα, η καταγραφή και η αποτύπωση του συνόλου του χαρακτηριστικών που σχετίζονται μ’ αυτά, όπως i) φυσικά (χλωρίδας/πανίδα), ii) πολιτιστικά (μνημεία από τα οποία αυτά διέρχονται), iii)ιστορίας (ιστορικά και μυθολογικά που τυχόν έχουν καταγραφεί) σε συνδυασμό με την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, και τη συμμετοχή των πολιτών στο μεγαλύτερο μέρος του έργου (μέσα από τις διαδραστικές περιπατητικές διαδρομές και τις ημερίδες), θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Η Εφαρμογή που θα δημιουργηθεί έχει σκοπό να προσφέρει στους χρήστες ασφαλείς εναλλακτικές εμπειρίες ξενάγησης στα μονοπάτια της περιοχής. Θα αποτελεί έναν ψηφιακό οδηγό πεζοπορίας και εξερεύνησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Μολύβου και της Πέτρας, η οποία θα ενσωματώνει πληροφορίες και χαρακτηριστικά για δώδεκα (12) πεζοπορικές διαδρομές. Η Εφαρμογή θα αναδείξει τα παλιά μονοπάτια της περιοχής με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Κάθε διαδρομή θα έχει αναλυτική περιγραφή, φωτογραφίες και έναν πίνακα σημείων ενδιαφέροντος.Η Εφαρμογή θα περιλαμβάνει χαρτογραφικό περιβάλλον με χάρτες που θα λειτουργούν ‘online’ και ‘offline’ (με και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο-internet) ενώ θα εμπεριέχει εισαγωγικά καθώς και αναλυτικά κείμενα για την περιοχή μελέτης.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 50000€ και θα υλοποιηθεί με δικαιούχο/συντονιστή τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, με συνεργαζόμενο Φορέα το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου ΕΤΑΛ ΑΕ.
Το έργο θα αποτελέσει συνέχεια μιας σειράς δράσεων που υλοποιούνται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και του δικτύου κάτω από την ομπρέλα του brand Lesvos the other Aegean σύμφωνα με στην προώθηση της ιδιαιτερότητας του τόπου, ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες και προτιμήσεις ορισμένων κάθετων (εναλλακτικών) αγορών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σε σχέση με τον περιπατητικό τουρισμό, για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση αυτών των «ειδικών ομάδων» με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Παράλληλα ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου μέσου του προγράμματος ξεκινάει μία νέα συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου θέτει νέες βάσεις για την συνέχιση αυτής της συνεργασίας αλλά και για νέες συνεργασίες με σκοπό την μετάβαση σε ένα αειφόρο μοντέλο για την περιοχή.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ