Γνωριμία με τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Δράσεις για μικρούς και μεγάλους το Σαββατοκύριακο
Δράσεις για μικρούς και μεγάλους το Σαββατοκύριακο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους
Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Ιουλίου 2021
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους σας προσκαλεί σε ένα ακόμη Σαββατοκύριακο με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες και για μικρούς και για μεγάλους. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και στο υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας.
Απογευματινή
περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας
Σάββατο 10 Ιουλίου 2021, ώρα 18:30
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Πλάκας μπορούν να συμμετάσχουν οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τo Σάββατο 10 Ιουλίου και ώρα 18:30. Η μορφολογία του εδάφους είναι ομαλή και δίνει τη δυνατότητα μιας εύκολης πεζοπορικής διαδρομής για μικρούς και μεγάλους.
Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από πενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.
Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 13,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα. Πρόκειται για ένα κανελόδενδρο με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος. Στο παράκτιο τμήμα βρίσκεται ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός λεύκας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.
Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γνωρίσουν παράλληλα τις μοναδικές πευκίδες του Πάρκου καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα), τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Φυτικά απολιθώματα που αντιστοιχούν στη σημερινή πεύκη, δένδρα της κανέλλας και της δάφνης, της λεύκης, του πλάτανου και φοινικίδες θα αποκαλύψουν στους επισκέπτες τα μυστικά μιας διαφορετική ζώνης δασικής βλάστησης.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (τηλ. 2253054434).
Η έκδοση
εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την
έναρξη της περιήγησης.
(Ελάχιστος
αριθμός συμμετεχόντων: 5 ατόμα).
Εκπαιδευτικές
δράσεις
Σάββατο
10 & Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, ώρα 11:00
Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίζονται κάθε Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. Το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Ιουλίου σας περιμένουμε για να ανακαλύψουμε μαζί την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη και να δημιουργήσουμε μαζί τα πιο όμορφα έργα με φυσικά υλικά.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Ιουλίου, στις 11 π.μ. στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Γεωλογικός χρόvoς & Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Η εκπαιδευτική δράση είναι μια περιπέτεια και ένα παιχνίδι στις εποχές και στο χρόνο. Τα παιδιά καλούνται να αναζητήσουν ευρήματα που μας δίνουν πληροφορίες για τις αλλαγές των εποχών, να ταξιδέψουν στον γεωλογικό χρόνο, να γνωρίσουν φυτά και ζώα που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια και να ανακαλύψουν μοναδικές πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν.
Στο
πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα έχουν
την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το τρισδιάστατο διαδραστικό εκπαιδευτικό
παιχνίδι «Η εξέλιξη της ζωής στο γεωλογικό χρόνο» στο οποίο καλούνται να
συσχετίσουν τις γεωλογικές εποχές του παρελθόντος με τα αντίστοιχα ζώα και φυτά
που έζησαν την συγκεκριμένη περίοδο. Στη συνέχεια, προσπαθούν να εξάγουν
συμπεράσματα για τις μεταβολές του περιβάλλοντος, του κλίματος και των εποχών, ώστε
να μπορέσουν να συνθέσουν τις γνώσεις τους για τις αλλαγές των εποχών και την
εξέλιξη των φυτών και των ζώων με το πέρασμα του γεωλογικού χρόνου.
Την Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 11 π.μ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους μικρούς του φίλους να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία συμμετέχοντας στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Land Art - Η τέχνη της γης», που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Η Land Art ή αλλιώς τέχνη της γης είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1968 και αφορά τη δημιουργία στη φύση, όπου γη και τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το καλλιτεχνικό έργο εμπνέεται από τη φύση και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αρμονίας της. Δημιουργείται κυρίως με φυσικά υλικά και μετά τη δημιουργία του αφήνεται στις καιρικές συνθήκες, φθείρεται και καταλήγει να καταστραφεί από την ίδια τη φύση. Η μόνη μορφή με την οποία αυτά τα έργα μπορούν να μείνουν στο χρόνο είναι μέσω της φωτογράφισής τους ή της καταγραφής τους σε βίντεο.
Η Land Art προωθεί την οικολογική συνείδηση και τονίζει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μέσα από την ενασχόληση με την τέχνη της γης, οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη γη, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον γύρω τους, να το γνωρίσουν, να εμπνευστούν από αυτό και να δημιουργήσουν μέσα σ’ αυτό, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με τη φύση.
Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στη τη Land Art και προβολή αντίστοιχων καλλιτεχνικών έργων, θα δημιουργήσουμε τα δικά μας καλλιτεχνικά έργα με φυσικά στοιχεία του Λεσβιακού περιβάλλοντος, όπως φύλλα, κλαδιά, χώμα, πέτρες
Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.
Κατά τη διάρκεια όλων των δράσεων τηρούνται όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του Covid-19!
Για
περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν
να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο
τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ