Αδειάζει ο ΧΑΔΑ Μήθυμνας από τους τόνους πλαστικών και σωσίβιων.. που είχαν συσσωρευτεί στις ακτές από το 2015
Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο η σύμβαση με το μειοδότη του έργου που θα αποδεσμεύσει τη Λέσβο από τους τόνους σωσιβίων και πλαστικών που είχαν συσσωρευτεί στις ακτές από την έναρξη των εκρηκτικών προσφυγικών ροών το 2015.
Η ποσότητα των 16.000 κυβικών (κυρίως) πλαστικού, είχε εναποτεθεί στον ΧΑΔΑ Μήθυμνας και για πέντε και πλέον χρόνια δεν μπορούσε να βρεθεί ιδανική λύση είτε για την απομάκρυνσή της, είτε για την καταστροφή της. Καθώς το υλικό κατασκευής κατά κύριο λόγο των σωσιβίων, δεν θεωρείτο ούτε ανακυκλώσιμο υλικό, ούτε μπορούσε να καταστραφεί καθότι είχε περιεκτικότητα PVC το οποίο το καθιστά υπολειμματικό απόβλητο ακατάλληλο για καύση.
Η
δημοτική αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, είχε επισημάνει
το αδιέξοδο σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, διεκδικώντας αποφασιστική λύση.
Παράλληλα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου εκπόνησε μελέτη που θα προέβλεπε τον τεμαχισμό
των ναυτιλιακών αποβλήτων τη φορτοεκφόρτωση, τη μεταφορά και τη διάθεση των
επεξεργασμένων αποβλήτων.
Ο τίτλος του έργου είναι «Υπηρεσία τελικής διάθεσης αποβλήτων ναυτιλιακού εξοπλισμού των προσφυγικών ροών» και είναι προϋπολογισμού 210.000 ευρώ. Και ειδικότερα προβλέπεται:
Ο τεμαχισμός των ναυτιλιακών αποβλήτων από τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων, ο οποίος θα μεταφερθεί στη Λέσβο όπου θα πραγματοποιηθεί ο τεμαχισμός τους
Η φορτοεκφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων. Η φόρτωση θα πραγματοποιηθεί με τηλεοσκοπικό φορτωτή και η μεταφορά και εκφόρτωση με τριαξονικό όχημα
Η υγειονομική
ταφή των παραγόμενων μετά τον τεμαχισμό
Ο
Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή:
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας προσπαθήσαμε με αλλεπάλληλες επαφές και πιέσεις να δώσουμε ένα τέλος στο πενταετές αδιέξοδο με το θέμα που πήρε διεθνείς διαστάσεις, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα του νησιού μας προς τα έξω. Οι τόνοι πλαστικού, απομεινάρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, μεταξύ άλλων εγκυμονούσαν όμως και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου η σημερινή εξέλιξη εκτός από ευχάριστη, είναι και αισιόδοξη στην προσπάθειά μας να γυρίσουμε σελίδα…».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ