Ποιοι απειλούνται με καλοκαιρινά τοπικά lockdown – Σύρος, Χανιά, Τροιζηνία και Λέσβος στις ζώνες κινδύνου


Ρεπορτάζ www.newsit.gr

Οι πρώτες περιοχές που φλερτάρουν με τα τοπικά lockdown, στη νέα light εκδοχή τους όπως αυτή περιεγράφηκε πριν από λίγες ημέρες, έχουν ήδη κατονομαστεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς λοιπόν είναι οι εξής: Σύρος, Τροιζηνία, Χανιά και Λέσβος.

Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή 28 Μαΐου, η Σύρος κατέγραψε 5 κρούσματα, τα Χανιά 17 και η Λέσβος 7. Μια ημέρα νωρίτερα, η Λέσβος μετρούσε 24 κρούσματα, η Σύρος 3 και τα Χανιά 31.

Σημειώνεται ότι κάθε Τετάρτη οι επιδημιολόγοι θα συνεδριάζουν για να εξετάσουν τα δεδομένα ανά περιφέρεια, διαμορφώνοντας τον χάρτη της χώρας.

 

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, είναι τα ακόλουθα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.

Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.

Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).

Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.

Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Τι συμβαίνει όμως σε όλες τις  παραπάνω περιοχές; Γιατί αυξάνονται εκεί τα κρούσματα; Οι λόγοι απ’ ο, τι φαίνεται είναι διαφορετικοί για κάθε τόπο και πάντως αυτή τη φορά δεν έχουν να κάνουν με το Πάσχα, που σύμφωνα με τους ειδικούς ο, τι ήταν να… δώσει σε κρούσματα, το έδωσε.

 

Η ζέστη που διώχνει τη μάσκα 

«Μόλις άνοιξε ο καιρός, ο κόσμος πέταξε τη μάσκα. Αυτή ήταν η εικόνα που επικρατούσε για μέρες στα Χανιά», λέει στο newsit.gr, o λοιμωξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας, μόνιμος κάτοικος Κρήτης και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Κατά τον ίδιο, η ζέστη και οι συχνές επισκέψεις στην παραλία, ειδικά για τους κατοίκους των νησιών, συνεπικουρούμενης και της κούρασης του κόσμου, οδηγούν πια πολύ εύκολα στο να λησμονούν ή να αρνούνται οι πολίτες να φορέσουν τη μάσκα στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Ο κ.Γκίκας ανέφερε ακόμα ότι ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Χανιά, με βασικό όπλο τα test που πραγματοποιούν οι κινητές μονάδες . Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η εικόνα σε αυτή την περιοχή δεν είναι σταθερά κακή αλλά έχει διακυμάνσεις. 

Πάντως, ο κ. Γκίκας δεν βλέπει τον τουρισμό που άρχισε να κινείται στο νησί της Κρήτης, πίσω από αυτή την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό, γιατί κατά τον ίδιο τα αποτελέσματα των τεστ και ο εμβολιασμός, ως προαπαιτούμενα για την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, είναι ικανοποιητικά μέτρα προστασίας.

 

Τα κρούσματα από τα σχολεία

Από την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία φαίνεται ότι πήραν την ανιούσα τα κρούσματα στην περιοχή της Τροιζηνίας, σύμφωνα με τον παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας Γαλατά,  Σουλεϊμάν Μπαρζανί. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος: «Έχουμε όντως αυξημένα κρούσματα,  αυτό όμως αφορά 5 οικογένειες και μόνο. Η κατάσταση είναι περιορισμένη και υπό έλεγχο. Για άλλη μια φορά η διασπορά ξεκίνησε από τα σχολεία. Από τα 18 θετικά κρούσματα που βρήκαμε μέσα σε τρεις ημέρες, τα 12 ήταν παιδιά. Ευτυχώς νοσούν όλοι ελαφριά».  

Ο ίδιος δίνει και την εικόνα του εμβολιασμού στην περιοχή: «στον Πόρο ο εμβολιασμός με Pfizer πάει πολύ καλά, στο Γαλατά με Astrazeneca, η κίνηση ήταν μειωμένη».

Όπως πάντως συμβαίνει και στα Χανιά, αυτή τη στιγμή και για τρεις ημέρες στην περιοχή της Τροιζηνίας βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αργολίδα τα οποία παρακολουθούν την εξέλιξη των κρουσμάτων πραγματοποιώντας τεστ στους πολίτες.

 

Το ΚΥΤ που γεννά κρούσματα και οι αθρόες επισκέψεις από Αθήνα

«Στη Λέσβο τα κρούσματα τα δίνει το ΚΥΤ», μας λέει με τη σειρά του και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στο νησί.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή σε σύνολο 6.000 ανθρώπων που ζουν μέσα στο ΚΥΤ,  65 άτομα είναι θετικά στον κορονοϊό και 110 σε καραντίνα.

«Έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό, να εμβολιαστούν καθολικά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μέσα στο ΚΥΤ (σ.σ ο προσωρινός καταυλισμός στο Καρά Τεπέ), δεδομένου ότι όσοι δεν νοσούν και δεν βρίσκονται σε καραντίνα μπορούν να βγαίνουν στην πόλη. Κάνουν τεστ βέβαια πριν βγουν αλλά κακά τα ψέματα, η ενδεδειγμένη λύση για αυτόν τον μεγάλο πληθυσμό είναι ο καθολικός εμβολιασμός. Από το υπουργείο Μετανάστευσης μας είπαν ότι εξετάζουν το αίτημά μας». 

Πάντως και ο κ.Κύτελης λέει πως στην πραγματικότητα, ο εμβολιασμός στην Λέσβο τώρα άρχισε να ανεβάζει στροφές, σε αυτή τη φάση δηλαδή που το κοινό επιλέγει όποιο εμβόλιο θέλει και …στο χορό βρίσκονται όλες οι ηλικιακές ομάδες. «Ο κόσμος ήταν επιφυλακτικός με τον εμβολιασμό μέχρι πρότινος και ειδικά με το Astrazeneca», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

Οι Αθηναίοι «έσπειραν» τον κορονοϊό στην Σύρο

Τέλος, στη Σύρο, ως υπαίτιους για την άνοδο των κρουσμάτων βλέπουν τους Αθηναίους και τις συχνές τους αποβάσεις στο κοντινό νησί των Κυκλάδων.

Όπως λέει στο newsit.gr η Κατερίνα Καλογεράκη, πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σύρου: « Μέχρι και την τελευταία στροφή της πανδημίας, η Σύρος τα πήγαινε καλά. Μόλις άνοιξε ο καιρός, ήδη πριν από το Πάσχα, οι Αθηναίοι που διατηρούν σπίτια στο νησί άρχισαν να έρχονται και μαζικά και τακτικά, οδηγώντας παράλληλα και στην αύξηση των κρουσμάτων. Ο έλεγχος στα πλοία δεν είναι επαρκής και μας αφήνει εκτεθειμένους. Με μια απλή δήλωση ότι το τεστ έχει βγει αρνητικό, όποιος θέλει μπαίνει στο καράβι. Ποιος ελέγχει αν έχει γίνει όντως το τεστ;  Συνάντησα νεαρό κάτοικο που ήρθε εδώ από την Αθήνα για να εμβολιαστεί με το Johnson & Johnson και με ρωτούσε που γίνονται test για να κάνει ένα πριν από το εμβόλιο. Και τον ρώτησα “μα πως μπήκες στο καράβι;”»