Συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την διεθνώς καταξιωμένη καλλιτέχνη Τζέλη Χατζηδημητρίου
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεργάζεται και στηρίζει την καταγόμενη από την Λέσβο και διεθνώς καταξιωμένη Τζέλη Χατζηδημητρίου, προκειμένου να βοηθήσει στην υλοποίηση της παραγωγής των δυο επόμενων ταινιών της, που έχουν στόχο τόσο την ανάδειξη στοιχείων του πολιτισμού του νησιού μας όσο και την προβολή του.
Ως γνωστόν η Τζέλη Χατζηδημητρίου μετά από μια επιτυχημένη πορεία ως φωτογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας, με 10 εκδόσεις στο ενεργητικό της, (39 καφενεία και ένα κουρείο, Το Άγιο νερό, Συνομιλώντας με τα πνεύματα της πέτρας, Ανεξερεύνητη Λέσβος κ.λ.π.) και εκθέσεις στο εξωτερικό, (Αθήνα «Ο χρόνος χάθηκε στα σύννεφα», Κωνσταντινούπολη «Λέσβος το νησί της κρυμμένης αρμονίας», Βενετία «La Grecia vista dalla finestra”, Παρίσι «Dancing nudes», Πεκίνο «Aura from the island of Sappho», πέρασε στο χώρο του κινηματογράφου.
Τα τελευταία χρόνια περνά τον μισό χρόνο της ζωής & εργασίας της στο νησί της Λέσβου και ασχολείται με τη παραγωγή ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας έναν τρόπο ζωής που χάνεται με γοργούς ρυθμούς στην σημερινή Ελλάδα. Όλες οι ταινίες της έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ. («Οι εγγονές της Σαπφούς» (βραβείο φεστιβάλ Ιεράπετρας 2020), «Ψωμί κι Αλάτι» (βραβείο ήχου στο Φεστιβάλ Χαλκίδας 2018), «Αναζητώντας τον Ορφέα» (καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ AegeanDocs 2019), «Ο Δημητράκης και η Δημητρούλα» (Streeen award, Divine queer ff, Torino 2020) «Sappho singing» (Best foreign short documentary, Queer International film festival Playa del Carmen, Mexico)).
Οι επόμενες ταινίες της έχουν πάλι ως θέμα τους τη Λέσβο, από δύο τελείως διαφορετικές προοπτικές. Η πρώτη παραγωγή με τίτλο « Τα πνεύματα της πέτρας» ασχολείται με τη χρήση της πέτρας και τους μάστορες της Λέσβου που ήξεραν να ακούν τη φωνή της, και να τη δουλεύουν με μεράκι, έτσι ώστε να έχουμε σήμερα μικρά αριστουργήματα και στο μικρότερο χωριό ακόμη, ή στα αγροτόσπιτα στις εξοχές. Αυτός ο αρχιτεκτονικός πλούτος που δεν υπάρχει έτσι συγκεντρωμένος σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας, παρουσιάζεται μέσα από τη ταινία μεγάλου μήκους, αναδεικνύοντας τα χαμένα ορεινά χωριά, τους κρυμμένους θησαυρούς ενός τόσο πλούσιου πολιτισμικά νησιού, τους οποίους οι επισκέπτες προσπερνούν γιατί απλά δεν τους γνωρίζουν.
Τα γυρίσματα έγιναν στα χωριά Ανεμότια, Σκαλοχώρι, Φίλια, Αγία Παρασκευή, Πολιχνίτο, Βασιλικά, Λισβόρι, Μεσότοπο, και σε όλη τη Δυτική, ηφαιστειογενή Λέσβο.
Η ταινία Τα πνεύματα της πέτρας, απευθύνεται σε ένα κοινό που αγαπά τη τέχνη, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη παράδοση, την ομορφιά του αυθεντικού χωριού. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, να γνωρίσουν τη Λέσβο και να τη δουν όπως πραγματικά είναι. Ελάχιστοι γνωρίζουν την Ανεμότια, ακόμα λιγότεροι έχουν δει τα εξαιρετικά λιθανάγλυφα στο καφενείο των Βασιλικών και ίσως κανένας να μην έχει ταξιδέψει στη Λέσβο μόνο και μόνο για να δει τη πατωμένη και τα σέτια του Ασώματου. Δεν αγαπάς αυτό που δεν γνωρίζεις κι η ταινία τα Πνεύματα της πέτρας, θέλει να γνωρίσει στον υπόλοιπο κόσμο τη Λέσβο της κρυμμένης αρμονίας.
Η
δεύτερη παραγωγή, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με τίτλο «Λesvia»,
διαπραγματεύεται ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα για τη Λέσβο: Τη προσέλευση
ομοφυλόφιλων γυναικών, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, στην Ερεσό, τη πατρίδα
της μεγάλης ποιήτριας Σαπφούς, σαν ένα είδος προσκυνήματος και αναζήτησης της
λεσβιακής τους ταυτότητας. Η συσχέτιση της Σαπφούς με την ερωτική επιθυμία για
άλλες γυναίκες, αναφέρεται ήδη από τα αρχαία χρόνια και ανεξάρτητα από την
αλήθεια ή όχι αυτής της άποψης, έχει δώσει το όνομα στις ομοφυλόφιλες γυναίκες
που πλέον χαρακτηρίζονται ως λεσβίες, προσφέροντας έτσι άλλο ένα brand name στο
νησί, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχουμε αξιοποιήσει.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι δύο κοινότητες, οι λεσβίες και οι Λέσβιοι σε μια αξιοθαύμαστη συνύπαρξη. Σε περισσότερες από 100 ώρες συνεντεύξεων με 150 περίπου άτομα από τη ντόπια, τη λεσβιακή και την πολυπολιτισμική κοινότητα της Ερεσού, παρουσιάζεται το χρονικό αυτής της συνύπαρξης, σαν ένα μικρό θαύμα που συντελέστηκε σ’ αυτό το απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας.
Σε
μια εποχή που πρεσβεύει και προσπαθεί να επιτύχει την αποδοχή της
διαφορετικότητας, από όπου κι αν προέρχεται, στην Ερεσό, έχει γίνει πράξη.
Η
ταινία αυτή, φιλοδοξεί να φτάσει μέσω των φεστιβάλ και του διαδικτύου παντού
και να προσελκύσει καινούργιους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους συνδέουν
δυστυχώς τη Λέσβο, μόνο με το πρόσφατο προσφυγομεταναστευτικό της πρόσωπο.
“H Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη απο την αρχή της θητείας μας έχουμε ξεκινήσει μια πολλαπλή προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιήσουμε - εν μέσω πλειάδας δυσκολιών- το πολύτιμο εργαλείο του του πολιτισμού των νησιών μας, με στόχο να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δομικό στοιχείο στην ανάπτυξη τους. Σε αυτή μας την πρακτική, διεθνώς καταξιωμένοι ντόπιοι καλλιτέχνες όπως η Τζέλη Χατζηδημητρίου αποτελούν για εμάς αξιόλογους Πρεσβευτές του πολιτισμού των νησιών μας. Χρηματοδοτούμε και συνεργαζόμαστε στις νέες προσπάθειες της Χατζηδημητριου ΚΑΙ ως μια πράξη ευχαριστίας που δια-μένει και επι- μένει στην Λέσβο μας, γνωστοποιώντας και προβάλλοντας την μαγική διαχρονική και προοδευτική πορεία του νησιού μας μέσα απ το Φως της Τέχνης.”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ