Μηταράκης για προσφυγικό: "Η κυβέρνηση κλείνει και δεν ανοίγει νέες δομές"
«Το προσφυγικό θα είναι μαζί μας για δεκαετίες και οι λόγοι είναι οι πόλεμοι και η επιδίωξη κάποιων να ζήσουν καλύτερα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημειώνοντας πως η χώρα δεν θέλει να είναι πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές.
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση κλείνει και δεν ανοίγει νέες δομές ενώ τόνισε πως σε υφιστάμενες δομές στις πύλες εισόδου αναβαθμίζονται οι συνθήκες ασφάλειας.
Σημείωσε πως πρώτη στρατηγική επιλογή είναι να μειωθούν οι ροές ενώ είπε πως έχουμε καταστρέψει τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι το προσφυγικό θα βρίσκεται μαζί μας για δεκαετίες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Το προσφυγικό θα είναι μαζί μας για δεκαετίες ένας λόγος είναι οι πόλεμοι, ένας άλλος λόγος ειναι η οικονομική επιδίωξη κάποιου να ζήσει καλύτερα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι εμείς ως χώρα δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και για αυτό νομίζω ότι πλέον η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να κριθεί από τα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό. Μιλάμε πλέον για μείωση ροών 80% το 2020 και περαιτέρω 73% το πρώτο τετράμηνο του 2021 άρα ως χώρα έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική αυστηρής αλλά δίκαιας εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας».
Αναφορικά με την χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργός, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Το μήνυμα της χθεσινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό είναι ότι περάσαμε μια πολύ μεγάλη κρίση από το 2015, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ροών προς την Ευρώπη».
«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περάσανε από τη χώρα μας το 2015 και μετά, αυτό το 2020 σταμάτησε δηλαδή ανακτήσαμε τον έλεγχο των συνόρων μας, ανακτήσαμε τον έλεγχο της εσωτερικής κατάστασης . Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε παρενέργειες από τις ροές των προηγούμενων ετών, δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά το γεγονός ότι πλέον δεν έχουμε νέες ροές , το γεγονός ότι από τις 121 δομές σε όλη τη χώρα έχουν μείνει 37 έχει δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να μην αντιμετωπίζει την πίεση που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ήταν το μήνυμα χθες, το μήνυμα της ανάκτησης του ελέγχου ενός προβλήματος που υπάρχει, θα συνεχίσει να υπάρχει και τις παρενέργειες του, δυστυχώς κυρίως των ροών των προηγούμενων ετών, τις ζούμε ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο σχεδιάζονται νέες δομές, ο υπουργός απάντησε: «Κλείνουμε δομές δεν δημιουργούμε νέες δομές απλώς στα σημεία εισόδου στα οποία υπάρχουν υφιστάμενες δομές αναβαθμίζουμε και δημιουργούμε πιο σύγχρονες συνθήκες ασφάλειας όπως απαιτείται και είναι η λογική των κλειστών ελεγχόμενων δομών που είναι μια πολιτική επιλογή της ΝΔ».
Ερωτηθείς αν θα είναι μόνιμες οι δομές, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε: «Καμία δομή μέχρι στιγμής δεν είναι μόνιμη με την έννοια ότι κλείνουμε δομές. Πέρυσι δημιουργήσαμε μόνο δύο νέες δομές σε όλη τη χώρα τι στιγμή που κλείσαμε 84 άρα η λογική δεν είναι καμίας μονιμοποίησης αντίθετα έχουμε πολύ λιγότερο κόσμο σήμερα συνολικά στη χώρα μας να διαμένει σε δομές από 94 χιλιάδες που μέναν τον Ιανουάριου του ’20 σήμερα έχουμε φτάσει στις 50 χιλιάδες με σκοπό να φτάσουμε πολύ πιο κάτω μέσα στο 2021».
«Άρα η λογική μονιμοποίησης, αυξημένων ροών και πολύς κόσμος μέσα στις ροές δεν ταιριάζει με την πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ως προς τις δομές που γίνονται στα σημεία είσοδο, είναι 6 τα σημεία εισόδου της χώρας καλώς ή κακώς, οι δομές που τελικά σχεδιάζονται είναι αρκετά μικρότερες από το σχεδιασμό που υπήρξε το 2019 που ζούσαμε σε ένα καθεστώς αυξημένων ροών. Χάρη στην πολιτική μείωσης των ροών ο σχεδιασμός των δομών πλέον μιλάει για μικρότερες δομές απ’ ότι αρχικά συζητάγαμε. Μιλάμε ότι πλέον βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να βρεθούμε εκτεθειμένοι σε ένα περιστατικό του μέλλοντος και να βρεθούνε καταστάσεις σαν τη Μόρια», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με το θέμα που έθεσε ο κ.Μάγερ στο Φορουμ των Δελφών, επισήμανε: «Ο κ. Μάγερ έθεσε ένα θέμα ότι η Γερμανία ζητάει να επιστραφούν στην Ελλάδα 13 χιλιάδες αναγνωρισμένοι προσφυγές που ενώ έχουν ελληνικό προσφυγικό προφίλ έχουν πάει στη Γερμανία. Θυμίζω ότι είναι η γερμανική Δικαιοσύνη αυτή που εμποδίζει την επιστροφή αυτών των προσφύγων στην Ελλάδα, δεν είναι θέμα που αφορά τη χώρα μας».
«Η πρώτη μας στρατηγική επιλογή είναι να μειώσουμε τις ροές. Η Τουρκία συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για την επιστροφή όσον δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας παρά την επίσκεψη Μισέλ, παρά την επίσκεψη Φον Ντερ Λάιεν, παρά όλες τις πιέσεις της ΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί η Τουρκία. Αυτό είναι ένα πραγματικό δεδομένο, όπως δεύτερο δεδομένο είναι ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου που ισχύει αυτή τη στιγμή και θα ισχύει όσο δεν υπάρχει νέο σύμφωνο στην Ευρώπη δυστυχώς δεν προβλέπει τη μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ ούτε μετεγκατάσταση αυτών που δεν μπορούν να επιστραφούν», σημείωσε επεξηγηματικά.
«Το νέο σύμφωνο αυτές τις βασικές προτεραιότητες βάζει, είμαστε σύμφωνοι εμείς με τη νέα πρόταση της επιτροπής; Όχι στο βαθμό που θέλουμε και για αυτό αντιδρούμε συντονισμένα οι 5 χώρες της Μεσογείου και αποτελούμε ένα πολύ δυνατό πόλο στη διαπραγμάτευση. Η δική μας στρατηγική είναι να μην έχουμε ροές και για αυτό προστατεύουμε τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα μας για να μην εξαρτόμαστε από τη συμπεριφορά του οποιουδήποτε άλλου άρα έχουμε πάρει τη δικιά μας μοίρα στα δικά μας χέρια και με τις αντιδράσεις που καμιά φορά βλέπετε ότι υπάρχουν από τα κόμματα της Αριστεράς που κατηγορούν την κυβέρνηση θα δήθεν παράνομες επαναπροωθήσεις η πραγματικότητά είναι ότι η χώρα μας νομίμως φυλάει τα σύνορα της», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Έχουμε καταστρέψει τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, αυτή η μεγάλη μπίζνα που υπήρχε στην απέναντι πλευρά το 2020 και το 2021 δεν έχει πλέον έσοδα και αυτό δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις», κατέληξε.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ