Τ. Βερρος «H Ε.Ε. είναι να αποδώσει τον σεβασμό που μας αξίζει»


Ενόψει της σημερινής επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μετανάστευσης κας Γιόχανσον στη Λέσβο και της πρόσκλησής της για συνάντηση με τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η δημοτική αρχή διατυπώνουν δημοσίως και εκ προοιμίου τις θέσεις τους όπως δεσμευτικά αυτές ορίζονται από τις διαδοχικές σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου:

-Αποσυμφόρηση του νησιού

-Όχι σε νέα υπερδομή

-Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων

-Έλεγχος των ΜΚΟ

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, η επανέναρξη των ροών από τις απέναντι ακτές καθώς και οι νέες πολιτικές  που εμφανίζονται να προωθούνται, όχι μόνο προβληματίζουν τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου και ειδικά τους κατοίκους της Λέσβου, αλλά πλέον δεν πείθουν ούτε τον πιο καλόπιστο ότι μπορούν πράγματι να συμβάλουν στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Το περίφημο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης επικαλείται μια εντελώς ψευδεπίγραφη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς τη Λέσβο και τη χώρα μας και ταυτόχρονα για πρώτη φορά φαίνεται έως και να αγγίζει  θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα και αξίες των ακριτών της Ευρώπης σε μία υπόθεση που ξεπερνά ακόμα και τον μέχρι πρότινος σκεπτικισμό μας για την κατασκευή ή μη μιας νέας κλειστής υπερδομής. Αφού τα όσα υπαγορεύει το Σύμφωνο, δημιουργούν γκρίζες ζώνες σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές και αναγνωρίζουν ή ευνοούν την ύπαρξη μειονοτήτων στα νησιά μας που αφενός δεν υπάρχουν, αφετέρου δεν υπάρχει λογική να ανακαλυφθεί περιθώριο συζήτησης ότι μπορεί να υπάρξουν! 

Το Σύμφωνο Μετανάστευσης καθ΄ αυτό και οι εμφανιζόμενες ως προθέσεις της Ε.Ε. για την διαχείριση του μείζονος ζητήματος της Λέσβου, εάν και εφόσον γίνουν πράξη, θα αποτελούν μία ακόμη μονομερή ενέργεια εις βάρος του λεσβιακού λαού ο οποίος επί έξι χρόνια επιδεικνύει πραγματική αλληλεγγύη και στο όνομα αυτής -που την επικαλείται και τώρα η κα Γιόχανσον- τελικά απώλεσε την πραγματική του οικονομία, καταβαραθρώθηκε τουριστικά και συνεχίζει να καταρρακώνεται ψυχολογικά.  Στη θέση πια της οικονομίας του λεσβιακού λαού, λειτουργεί ανεμπόδιστα μία μεταναστευτική παραοικονομία. Το μέλλον της Λέσβου παραμένει υποθηκευμένο από το σταθερά αβέβαιο και θλιβερό της παρόν και το παρελθόν εξακολουθεί να υπερτονίζεται για να επιβληθεί η φωτεινότερη…. λύση, διατηρώντας το νησί σε καθεστώς μόνιμης δυσφήμισης σε όλο τον κόσμο.

Μετά από τόσες και τόσες συζητήσεις, προβληματισμούς αλλά και πλείστες θλιβερές εξελίξεις και γεγονότα σε αυτόν τον τόπο, θα περίμενε κανείς πως η Ευρώπη θα είχε καταλάβει τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν και θα εστίαζε στο να αποφύγει νέα και κυρίως να κλείσουν οι πληγές των κατοίκων του ανατολικότερου συνόρου της. Όμως η πρόσκληση για συνάντηση με την αρμόδια για το θέμα Ευρωπαία Επίτροπο, δεν έχει ως θέμα συζήτησης απολύτως καθόλου το πώς οι πολιτικές της Ε.Ε.  μπορούν πράγματι να αποκαταστήσουν τη πολυεπίπεδη ζημία των ανθρώπων που ζούμε εδώ. Αντίθετα με 7.000 και πλέον πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί ρίχνουν νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού από την αποφασιστική λύση και εντείνουν την αγωνία μας.

Τους τελευταίους μήνες, είδαμε με ικανοποίηση την Κυβέρνηση να εφαρμόζει την παλλαϊκή επιταγή στη Λέσβο που όλα τα δημοτικά μας συμβούλια εξέφραζαν και απαιτούσαν από την Ελλάδα και από την Ευρώπη. Είδαμε επιτέλους τα σύνορα να φυλάσσονται, είδαμε τους ρυθμούς των αφίξεων να μειώνονται κατακόρυφα, είδαμε τους ρυθμούς των αναχωρήσεων να βελτιώνονται αισιόδοξα. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως με την εκ νέου αύξηση των ροών σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ευρωπαίων Επιτρόπων και αξιωματούχων είναι όμως ικανές όχι μόνο να ακυρώσουν ότι ελπιδοφόρο έγινε το προηγούμενο διάστημα, αλλά να στερήσουν οριστικά το δικαίωμά μας να επιδιώκουμε την επιστροφή μας στην ομαλότητα.

Αντί επιλόγου και ενόψει του όποιου διαλόγου με την Ευρωπαία Επίτροπο τις επόμενες ώρες, υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που κάποιοι επιχείρησαν μονομερώς και χωρίς καμία πρότερη ουσιαστική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της Λέσβου να επιβάλουν λύσεις φέρνοντάς μας προ τετελεσμένων, ανέκρουσαν κακήν κακώς πρύμναν.

Αυτή τη φορά η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τη Δημοκρατία και διακατέχεται από πραγματική αλληλεγγύη. Όχι να αποφασίζει για λογαριασμό όλων των άλλων για εμάς, χωρίς εμάς. Αυτό ούτε είναι ανεκτό ούτε πρόκειται να επιτραπεί από κανέναν να γίνει ξανά.

Η Λέσβος επέδειξε τόση αλληλεγγύη στην Ευρώπη όση δεν μπορεί να ανταποδώσει ολόκληρη η Ευρώπη προς τη Λέσβο. Το λιγότερο που έχει να κάνει σήμερα η Ε.Ε. είναι να αποδώσει τον σεβασμό που μας αξίζει όταν επεξεργάζεται λύσεις, Σύμφωνα και πολιτικές και να συνειδητοποιήσει ότι στα νησιά μας υπάρχουμε και εμείς οι κάτοικοί τους. Με ζωή, δικαιώματα και ελπίδες όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.