«Κοινωνική Ευαισθητοποίηση και Αλληλεγγύη» από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε φορείς, κοινωνικούς επιστήμονες και ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν
Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου επιδιώκοντας να μπολιάσουν την εξειδικευμένη επιστημονική-ερευνητική γνώση με την κοινωνική συμμετοχή, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη, επιχειρούν να αναδείξουν το έργο φορέων, οργανισμών και συλλόγων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ανακούφιση από ανισότητες, ασθένειες, αδικίες, αποκλεισμούς και συγκρούσεις.
Η ενίσχυση του κοινωνικού, πολιτισμικού και ανθρώπινου κεφαλαίου παρέχει διάχυση της πληροφορίας, συναισθηματική ενδυνάμωση, ηθική στήριξη και αντισταθμίζει ελλείψεις στον οικονομικό τομέα.
Ταυτόχρονα διασφαλίζει τη θωράκιση απέναντι σε κάθε παθολογία, ψυχολογική ή κοινωνική, που λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας ή παρακμής.
Για το λόγο αυτό καλούμε τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς, οργανισμούς, φιλανθρωπικά σωματεία κλπ να συνεργαστούν, ώστε η δράση τους να ενισχυθεί από τους επιμορφούμενους των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Συμμετέχοντες: 200 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα λάβουν ως αντάλλαγμα τη δωρεάν συμμετοχή τους σε εννεάμηνο, διαδικτυακό, μοριοδοτούμενο σεμινάριο 450 ωρών από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας. Από αυτούς οι 100 θα είναι απόφοιτοι κοινωνικών επιστημών, οι οποίοι θα προσφέρουν αφιλοκερδώς ψυχολογικές, συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τους συλλόγους και τις ομάδες στόχους και οι υπόλοιποι 100 ενδιαφερόμενοι από το γενικό πληθυσμό. Όλοι οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να προσφέρουν εθελοντικά 20 ώρες δράσεων το μήνα.
Οι δράσεις στήριξης αναφέρονται στον γνωστικό, συναισθηματικό και πραξιακό τομέα και θα διακρίνονται σε τρεις φάσεις.
Γνωστικός Τομέας: Γνωριμία με τους Φορείς. Πρόσωπα που τον απαρτίζουν, Ιστορικό, Οργάνωση και Διοίκηση, Δράσεις.
Ψυχολογικά,
Κοινωνιολογικά και άλλα χαρακτηριστικά ομάδων στόχου (πχ ιατρικά)
Ερωτηματολόγιο
κοινωνικού κεφαλαίου και συμμετοχικότητας στους εμπλεκόμενους.
Εποπτεία από συνεργαζόμενους ψυχολόγους των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας
Συναισθηματικός τομέας: Ευαισθητοποίηση συμμετεχόντων με βιωματικές συνεδρίες-εκπαίδευση από μέλη των φορέων και διδάσκοντες των προγραμμάτων ψυχικής υγείας, γνωριμία με άτομα των ομάδων στόχων. Συμβουλευτική.
Καλλιτεχνική απεικόνιση με τη βοήθεια διδασκόντων στα εικαστικά προγράμματα του Πανεπιστημίου. Αναζήτηση επιπλέον δικτύων στήριξης των συλλόγων και των μελών τους.
Πραξιακός τομέας: Ανάθεση ρόλων σε συμμετέχοντες στα προγράμματα, ανάδειξη έργου των φορέων σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, τα ιστολόγια των προγραμμάτων, διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων στο zoom, εθελοντική παροχή έργου προς τους συλλόγους. Έκδοση ψηφιακών τόμων. Ερωτηματολόγιο κοινωνικού κεφαλαίου και συμμετοχικότητας μετά την ολοκλήρωση της δράσης και εξαγωγή συμπερασμάτων. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μελών. Εκπαιδευτική και παιδαγωγική υποστήριξη παιδιών και εφήβων που είναι μέλη συλλόγων ή διαμένουν σε ιδρύματα.
Καλούμε φορείς και ιδιώτες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, στέλνοντας εμαιλ με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, εξειδίκευση και άλλες επαγγελματικές ιδιότητες εδώ:
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ