Το in.gr στον προσωρινό καταυλισμό μεταναστών στη Λέσβο: Κρύο, υγρασία, νύχτες ανυπόφορες [συγκλονιστικές εικόνες]


Ρεπορτάζ- Οδοιπορικό Γιώργος Στεφάνου

Οι συνθήκες δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Μόριας, καθώς η παραγκούπολη που κάηκε πριν από μερικούς μήνες, ήταν ένας εφιάλτης που δύσκολα μπορεί κανείς να ξανά ζήσει

“Ευτυχώς που σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις και στέγνωσαν οι σκηνές μας και οι βούρκοι” δήλωσαν πρόσφυγες στο In.gr

Μετά την ολοσχερή καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια, στο νέο προσωρινό κέντρο στο Μαυροβούνι ζουν περίπου 6.700 άνθρωποι.

Λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται η προσωρινή δομή, οι βόρειοι άνεμοι προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Οι σκηνές βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών και είναι ασταθείς όταν έχει αέρα. Σε μία περίπτωση μάλιστα, σκηνή όπου εργάζονταν μέλη της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης παρασύρθηκε από τον αέρα στην θάλασσα!

Οι πρόσφυγες με τους οποίους συνομιλήσαμε αναφέρουν ότι το κρύο και η υγρασία μέσα στις σκηνές, κυρίως τις νύχτες, είναι ανυπόφορα, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης και δεν τους έχουν δοθεί αρκετές κουβέρτες και ζεστά ρούχα.

Σίγουρα οι συνθήκες δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Μόριας, καθώς η παραγκούπολη που κάηκε πριν από μερικούς μήνες, ήταν ένας εφιάλτης που δύσκολα μπορεί κανείς να ξανά ζήσει.

Ωστόσο παρότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρεμβαίνει συνεχώς κάνοντας εργασίες που έχουν σαν στόχο την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, η θέση της δομής είναι τέτοια που οι όποιες καλές προθέσεις δεν αρκούν από μόνες τους.

Σημαντικές ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες όπως πρόσβαση σε επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα, σε θέρμανση και σε ζεστό νερό.

Η βελτίωση των συνθηκών στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, παρά τις συνεχείς αναφορές των ελλείψεων εκ μέρους των οργανώσεων, ενώ το νέο κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το φθινόπωρο του 2021.

Χωρίς κρεβάτια

Σε κάποιες από τις σκηνές μεγάλης χωρητικότητας δεν υπάρχουν κρεβάτια και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μικρές σκηνές η αυτοσχέδια παραβάν για να δημιουργήσουν ένα ιδιωτικό χώρο.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση εκεί και για τους μόνους άνδρες, καθώς τα λεγόμενα rubhalls δεν διαθέτουν μόνωση και ξύλινο δάπεδο όπως οι οικογενειακές σκηνές.


Σύμφωνα με εργαζομένους σε ΜΚΟ και πρόσφυγες που μίλησαν στο in.gr, τα καζανάκια στις χημικές τουαλέτες δεν λειτουργούν και δεδομένου ότι οι σκηνές είναι μακριά από τις τουαλέτες οι διαμένοντες φτιάχνουν αυτοσχέδιες τουαλέτες.

Εργαζόμενος σε ΜΚΟ που μίλησε στο in.gr, μας κατήγγειλε ότι οι υπεύθυνοι πιάστηκαν εντελώς απροετοίμαστοι καθώς το τελευταίο διάστημα που οι διαδοχικές κακοκαιρίες έπληξαν το νησί της Λέσβου δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση κι άρα δυνατότητα χρήσης θερμαντικών σωμάτων, ενώ η θερμοκρασία εντός της σκηνής είναι ίδια με την εξωτερική κατέληξε ο εργαζόμενος σε ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, στον καταυλισμό πραγματοποιούνται κάποιες περιορισμένης έκτασης εκπαιδευτικές δραστηριότητες από οργανώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα κυρίως σε εξωτερικούς χώρους του καταυλισμού και ανά μικρές ομάδες παιδιών.

Οι εξωτερικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε σχολεία που λειτουργούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, έχουν σταματήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19.  Σύμφωνα με αναφορές προσφύγων, αυτοσχέδια σχολεία οργανώνονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες μέσα σε σκηνές.

Πάντως, το υπουργείο αναγνωρίζει ότι «υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα» τα οποία όμως αντιμετωπίζονται με σειρά έργων σε εξέλιξη, όπως αντιπλημμυρικά, έργα για την καθαριότητα, την επαρκή ύδρευση και ηλεκτροδότηση, ύψους 6,059 εκατ. ευρώ.



Από κει και πέρα, σίγουρα σε θέματα ασφάλειας η δομή του Μαυροβουνίου, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της Μόριας, καθώς υπάρχει συνεχής και μεγάλη αστυνομική δύναμη εντός και εκτός του ΚΥΤ, οι μετανάστες είναι χωρισμένοι ανά Εθνικότητα χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η βία και τα περιστατικά έχουν εξαλειφθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Μαυροβούνι χρησιμοποιείτο ως πεδίο βολής του στρατού από το 1926 έως τα μέσα του 2020.

Πάντως το μέλλον των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στο Μαυροβούνι φαίνεται αβέβαιο.. με ένα ακόμα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας να είναι προ των πυλών



Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση των δημοσιογράφων στον καταυλισμό, δεν επιτρέπεται λόγω, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.