Τ. Βέρρος: "Η σύσταση της Α.Ε «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος πλήττει τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"
Την πλήρη εναντίωσή του απέναντι στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορά στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)», εκφράζει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας με επιστολή του προς την Κυβέρνηση την απόσυρση της διάταξης που ουσιαστικά συγκεντρώνει την διαχείριση των Ιαματικών Πηγών σε μία ανώνυμη εταιρία.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Αφροδίτη Βατή αλλά και με τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (σ.σ. του οποίου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι μέλος), απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, που κοινοποιείται στους βουλευτές της Λέσβου, αλλά και στους Προέδρους του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Σταμάτη Γαρδέρη και ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις.
Εξάλλου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διαθέτει τρεις σημαντικές ιαματικές Πηγές (Πολιχνίτου, Λισβορίου, Εφταλούς) τις οποίες έχει ενταγμένες στον κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος μεταξύ άλλων τονίζει:
«Με έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε για το σχέδιο της Κυβέρνησης, στα πλαίσια προωθούμενου νομοσχεδίου, που αφορά στην αφαίρεση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης του φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών. Η αφαίρεση αυτή επιχειρείται να γίνει μέσα από τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την ονομασία «Ιαματικές Πηγές ΑΕ» με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων της Ελλάδος, όπως αναγράφεται στα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι η σύσταση της Ανώνυμης αυτής Εταιρίας «πλήττει άμεσα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών».
Ο Δήμαρχος στην επιστολή του υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι θεωρεί πως η συγκέντρωση της διαχείρισης των Ιαματικών Πηγών σε μια ανώνυμη εταιρία που εισηγείται το Υπουργείο, «πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Καταλήγοντας, ζητώντας την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού ευελπιστώντας στην αρωγή της πολιτείας «ώστε η κάθε τοπική κοινωνία να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους που έχει κληρονομήσει μόνη της με την υποστήριξη και τη συνεργασία της πολιτείας, όπως το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει σχετικά με τις τοπικές υποθέσεις».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ