Εθνικό σχέδιο για την κακοποίηση ετοιμάζει το Μαξίμου, τι θα αλλάξει στον Ποινικό Κώδικα
Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Φαινομένων Κακοποίησης ετοιμάζει η Κυβέρνηση, μετά τα όσα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, μέσα από καταγγελίες βιασμών και απόπειρες προς την κατεύθυνση αυτή.
Μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πλαισίου και στον απόηχο των ανατριχιαστικών καταγγελιών για μια ευρεία γκάμα περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίηση, αλλά και εργασιακού bullying και, βεβαίως, της σύλληψης του Δημήτρη Λιγνάδη.
Η «ομπρέλα» του κυβερνητικού σχεδίου είναι ένα «Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Φαινομένων Κακοποίησης», το οποίο δουλεύεται στην προεδρία της κυβέρνησης, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες υπουργοί και υφυπουργοί έλαβαν μήνυμα από αρμόδιο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να εισφέρουν τις προτάσεις τους αναφορικά με δράσεις και παρεμβάσεις, τόσο για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στους χώρους εργασίας, όσο και για την πρόληψη, ή την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξουαλικής κακοποίησης.
Το Εθνικό Σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο ίσως και εντός του Μαρτίου, κατ’ αναλογίαν του Εθνικού Σχεδίου για τα ΑΜΕΑ που επίσης ετοίμασε η προεδρία της κυβέρνησης, με ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που ξεδιπλώνονται σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς τρόπους.
Ήδη,
μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει δια του αρμόδιου
υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη έχει ξεκινήσει την επεξεργασία ενός
Κώδικα Δεοντολογίας για όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου,
συμπεριλαμβανομένων των κρατικών θεάτρων, όπου γίνεται μια αναλυτική περιγραφή
των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς, ορίζεται πώς και πού θα γίνονται
καταγγελίες, πώς αυτές θα εξετάζονται, ενώ παράλληλα γίνεται συνεννόηση με το
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, προκειμένου ο Κώδικας αυτός να αποτελέσει «οδηγό»
για αντίστοιχες ρυθμίσεις του Σωματείου με τους θεατρικούς επιχειρηματίες και
παραγωγούς της ιδιωτικής αγοράς.
Αυστηρότερος ο ποινικός κώδικας
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για άλλες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος, ούτως ή άλλως, θα επικαιροποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι στο τραπέζι είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα που αφορούν ανήλικους, ενώ κεντρική στόχευση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αλλαγή και στα της παραγραφής ενός αδικήματος που αφορά ανήλικους. Έτσι, η κεντρική ιδέα είναι η 20ετία της παραγραφής να ξεκινά από τα 18 έτη των καταγγελλόντων και όχι από την ηλικία, την οποία είχαν κατά την τέλεση του αδικήματος. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η επέκταση της προθεσμίας παραγραφής στην 20ετία και για πλημμελήματα, εκτός από τα κακουργήματα.
Ακόμα, παρεμβάσεις μελετώντας και για τους χώρους εργασίας. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυστηροποίηση του πλαισίου και των ποινών που αφορούν κακοποίηση ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ενώ το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα φέρει προς κύρωση οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με την οποία θα καθιερώνονται νέες πρακτικές.
Πηγή: Reader.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ