Με 16 ΝΑΙ και 15 ΟΧΙ πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης η κατασκευή νέας δομής στην Λέσβο


Ολοκληρώθηκε μέσα σε ένταση πριν λίγα λεπτά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό στη Λέσβο και την κατασκευή νέας δομής.

Τη συζήτηση προκάλεσαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών της Εριφύλλης Χιωτέλλη, της Νίκης Τσιριγώτη και του Κώστα Αστυρακάκη.

Ενημέρωση για το νέο κέντρο και την κατάσταση έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ τοποθετήθηκαν και οι τρεις βουλευτές του νομού.

Ο κ. Μηταράκης στην εισήγηση του δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει μια κλειστή – ελεγχόμενη δομή σε ιδιωτικές εκτάσεις σε μη κατοικημένη περιοχή 3.000 θέσεων και επιπλέον θέσεις για το ΠΡΟΚΕΚΑ και τα ασυνόδευτα ανήλικα.  Η διάρκεια παραμονής θα είναι από 2-6 μήνες.

O δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, στην εισήγησή του, επισήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλειστό ελεγχόμενο και προσωρινό κέντρου υποδοχής μεταναστών αλλά είναι ότι πρέπει να είναι έξω από τον αστικό ιστό.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι προέδρου του πρώην δήμου Λουτρόπολης Θερμής αλλά και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μοριας, Παναγιουδας

Στην ψηφοφορία που έγινε μέσα σε θύελλα αντιδράσεων η εισήγηση της δημοτικής αρχής για κατασκευή νέας δομής στην Λέσβο πέρασε με 16 ΝΑΙ και 15 ΟΧΙ και ενα λευκο από τους δημοτικούς συμβούλους

Στο τέλος δημιουργήθηκε ένταση και η τηλεδιάσκεψη κόπηκε απότομα όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε να ψηφίσουν και οι παρόντες πρόεδροι των κοινοτήτων, που αν ψήφιζαν φυσικά θα άλλαζε και το αποτέλεσμα 

Οπως αναφέρει το lesvospen.gr o Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου  έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στο νόμο 3852/2010 του Καλλικράτη  ,  άρθρο 67 , παράγραφο 8 και 80 παρ 3 , όπου οι Τοπικοί Σύμβουλοι έχουν δικαίωμα ψήφου όταν υπάρχει θέμα προς ψήφιση  για την κοινότητά τους , αλλά και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών 49/74572/29.10. 2010  με θέμα «Λειτουργία Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων», όπου χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων ψηφίζουν  όταν ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης όχι μόνο αφορά την κοινότητά τους αλλά και εξαντλείται στα όρια αυτής». Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρει ότι στην περίπτωση που ένα θέμα αφορά περισσότερες από μία κοινότητες δεν μπορούν να ψηφίσουν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων  γιατί  αυτόματα μετατρέπεται σε θέμα Δημοτικό. Τέλος, στην παραπάνω εγκύκλιο αναφέρεται επίσης, ότι είναι στην κρίση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφίσουν οι τοπικοί Σύμβουλοι σε ένα θέμα εάν τηρούνται οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Από τη στιγμή που  δεν ισχύουν οι παραπάνω προδιαγραφές ,  ο ίδιος τηρώντας το νόμο, δεν επέτρεψε να ψηφίσουν οι τοπικοί Πρόεδροι των Κοινοτήτων  ,οι οποίοι θεωρούσαν ότι είχαν δικαίωμα ψήφου, αφού δεν υπήρχε συγκεκριμένος γεωγραφικός προσδιορισμός στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής, και επομένως ήταν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με ψήφο των Δημοτικών Συμβούλων και μόνο,  με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση μεταξύ των  παρευρισκόμενων και να λυθεί η Συνεδρίαση.


Το ψήφισμα

«Εισηγούμαστε τη δημιουργία ελεγχόμενου προσωρινού κέντρου για τις ανάγκες καταγραφής, ταυτοποίησης και εξέτασης ασύλου, μακριά από αστικό ιστό και κατοικημένη περιοχή και το οποίο δεν θα έχει σε καμία περίπτωση το χαρακτήρα υπερδομής. Η λειτουργία αυτού του κλειστού προσωρινού ελεγχόμενου κέντρου υποχρεούται να πληροί τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και  τη προστασία των κατοίκων της περιοχής και των διαμενόντων σε αυτή. Επίσης πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των γύρου αυτού περιοχών με προτεραιότητα την πρόληψη κάθε κινδύνου πυρκαγιάς. Η λειτουργία του κέντρου θα σημάνει την ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας κάθε άλλης δομής, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης και ειδικότερα στη περιοχή Μαυροβούνι και στο Δημοτικό Χώρο του Καρά Τεπέ καθώς και των λοιπών δομών περιλαμβανομένων και των κατοικιών. Η λειτουργία του Κέντρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναστείλει ή να περιορίσει τη συνεχή προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων καθώς και τη συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Τέλος επιβάλλεται να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος της δραστηριότητας των ΜΚΟ».


ΥΠΕΡ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής

  1. Ιωάννης Άνεμος
  2. Μανούσος Παράσχος
  3. Μιχαήλ Φρατζέσκος
  4. Δήμητρα Αλεξανδρή
  5. Παναγιώτης Τσακίρης
  6. Παναγιώτης Κατσαβέλλης
  7. Στρατής Τζιμής
  8. Γιώργος Φλώρος
  9. Δημοσθένης Χατζηγιάννης
  10. Στρατής Δαγκλής
  11. Δημήτρης Βαρβαγιάννης
  12. Μαμάκος Μιχάλης
  13. Γιάννης Βατός
  14. Θεόδωρος Βουνατσής
  15. Παναγιώτη Ζαφειρίου
  16. Μυρσίνη Ανδριώτου

Κατά της πρότασης

  1. Εριφύλη Χιωτέλλη
  2. Βασιλική Ανδρεαδέλλη
  3. Μαρία Ζερβού
  4. Δημήτρης Μαλλιαρός
  5. Νίκης Τσιριγώτη
  6. Ευστράτιος Κόμβος
  7. Παναγιώτης Βαλάκος
  8. Κώστα Αστυρακάκης
  9. Θεόδωρος Ψωμάς- Ατσίκης
  10. Βάσω Χοχλάκα
  11. Ανδριώτης Κωνστάντιος
  12. Συμεών Χαραλάμπους
  13. Κωνσταντίνος Κουνέλης
  14. Εριφύλλη Γιαννάκα- Βασιλούδη
  15. Παναγιώτης Βάλεσης

Ο Κώστας Φραγκόπουλος δήλωσε ότι αρνείται να ψηφίσει.

Δείτε όλο το δημοτικό συμβούλιο όπως το κατέγραψε ζωντανά το LesvosPost.com