Μηταρακης: Στον Έβρο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης – Στα νησιά δομές μόνιμης εγκατάστασης


Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζει πως στον Έβρο η δομή θα είναι απλά καταγραφής και ταυτοποίησης χωρίς να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 24 ημέρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.)

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο Έβρος αποτελεί ευαίσθητη περιοχή και δεν νοείται μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμού εκεί.

Στα νησιά από την άλλη οι δομές φιλοξενίας που δεν αναφέρονται πουθενά ως αποκλειστικά κέντα καταγραφής και μόνο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα είναι για πολύ μεγάλο αριθμό φιλοξενουμένων.

Στη Σάμο συγκεκριμένα ήδη προχωράει και χωρίς να υπάρχει διαφωνία από το δημοτικό συμβούλιο η υπερδομή φιλοξενίας χωρητικότητας 3.500 στην Ζερβού .

Ανάλογος σχεδιασμός προγραμματίζεται και στη Λέσβο και την Χίο παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Οι αντιδρώντες κάτοικοι των νησιών ωστόσο επισημαίνουν πως και τα νησιά αποτελούν ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή δεδομένης της προκλητικότητας και της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει η Τουρκία.

Άλλωστε η μείωση των ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι πολύ εύκολο ανα πάσα στιγμή να ανατραπεί ανάλογα και με την πολιτική που ακολουθεί η εκάστοτε Κυβέρνηση.

Η δημιουργία μόνιμων δομών στα νησιά σύμφωνα με ορισμένους μπορεί και να μονιμοποιήσει το πρόβλημα στο μέλλον μετατρέποντας τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου σε τόπους εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται αρκετός κόσμος γιατί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τα νησιά και τον Έβρο;

 

Η ανάρτηση του Υπουργού:

«Στον Έβρο η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα υπερβαίνει τις 24 μέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης”.

Προφανώς και ο Έβρος αποτελεί ευαίσθητη περιοχή και δεν νοείται να δημιουργηθεί δομή μόνιμης εγκατάστασης εκεί.»

Πηγή samos24.gr