Προσοχή με τις μάσκες και ποιες μπορεί να είναι επικίνδυνες, ποιές να αποφεύγετε και ποιες να προτιμάτε
Καθώς βλέπουμε ένα ολόκληρο κράτος να έχει περιέλθει σε μία δίνη στον αγώνα μίας καλής μάσκας και καθημερινά να διαβάζουμε ειδήσεις για ακατάλληλες μάσκες που έφτασαν στην ΚΕΔΕ και προορίζονται στα σχολεία για τα παιδιά μας. Μπήκαμε στον κόπο να μιλήσουμε με ειδικούς αλλά και με κάποιους παραγωγούς που έχουν αποκτήσει το "know how" και έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό προϊόν.
Μετά την πρόσφατη εμπειρία που είχαμε όλοι μας τις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία της χώρας, με προορισμό να φορεθούν από τα παιδιά μας. Και μετά από τις ατελείωτες ώρες γέλιου, που μας προκάλεσε το θέαμα που αντικρίσαμε με το άνοιγμα των σχολείων. Αποφασίσουμε να μπούμε στον κόπο, να δούμε τι πρέπει να έχει μία μάσκα ώστε να είναι άνετη, ασφαλής και να έχει μία στοιχειώδη έστω προστασία.
Μία μάσκα για να μπορεί να είναι ασφαλής ώς προς το κομμάτι της αναπνοής θα πρέπει πρώτα να έχει σωστή πλέξη υφάσματος, το οποίο να επιτρέπει την διέλευση του αέρα χωρίς να συσσωρεύεται και να εγκλωβίζεται ανάμεσα από το στόμα και την μάσκα. Αυτό για να επιτευχθεί εκτός την πλέξη που θα πρέπει να είναι πολύ σωστή, θα πρέπει να έχει και σωστή εφαρμογή με το πρόσωπο του χρήστη που δεν θα δημιουργεί το κενό ανάμεσα. Όταν δημιουργείτε αυτό το κενό ανάμεσα από στόμα και μάσκα και δεν εφαρμόζει τέλεια στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύεται ο αέρας της εκπνοής που σημαίνει ότι υπάρχει κορεσμένο οξυγόνο και αρκετό άζωτο. Αυτό σημαίνει ότι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα πολλές φορές και δεν είναι καθόλου καλό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Άρα πολύ βασικό κομμάτι είναι η μάσκα που θα επιλέξουμε να έχει σωστό σχεδιασμό και εφαρμογή ώστε να μη δημιουργεί το κενό ανάμεσα στο στόμα και την μάσκα.
Δεύτερο πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να σταθούμε κατά την επιλογή μίας μάσκας είναι το επίπεδο προστασίας το φιλτράρισμα των σωματιδίων και η υδρόφοβη ιδιότητά της. Με απλά λόγια πρέπει να ξέρουμε αν μπορεί να μας προστατέψει όταν κάποιος για παράδειγμα φτερνιστεί κατά λάθος μπροστά μας ή αν βήξει ή ακόμα και αν τα δικά μας τα σάλια δημιουργούν εξωτερική υγρασία στο ύφασμα της μάσκας και γίνονται εστία μόλυνσης για εμάς τους ίδιους. Συνεπώς θα πρέπει να δούμε αν έχει υδροφοβικές ιδιότητες ώστε να μας προστατεύουν από την υγρασία και τα πτύελα.
Άρα μία απλή υφασμάτινα μάσκα χωρίς φίλτρο και χωρίς υδρόφοβη ιδιότητα δεν προστατεύουν αντιθέτως μας κάνουν πιο ευάλωτους και πιο εκτεθειμένους.
Ψάχνοντας λοιπόν στην αγορά και δοκιμάζοντας περισσότερες από 100 διαφορετικές υφασμάτινες μάσκες καταλήξαμε στην καλύτερη επιλογή σε συνδυασμό και με το κόστος.Η μάσκα της Lamazi είναι με διαφορά πολλά επίπεδα ανώτερη από οποιαδήποτε μάσκα υφασμάτινη έχουμε δει μέχρι σήμερα και σε τιμή που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3 ευρώ.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ