Στην Αγρα η κατασκευή του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δυτικής Λέσβου
Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποιήθηκε σήμερα το πρωί η σύμφωνη γνώμη για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» της πρότασης του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο βάσει της μελέτης προορίζεται να κατασκευαστεί στη θέση «Κεραμιδωτός» στην Άγρα.
Η ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου που κατατέθηκε τον Δεκέμβρη του 2019 στον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», ήταν ύψους 351.112 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη μαζί με προτάσεις άλλων έξι δήμων από όλη τη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή επιβραβεύει για μία ακόμη φορά την προεργασία της δημοτικής αρχής στον στόχο της να αντλεί πόρους από προγράμματα και δρομολογεί πλέον θετικές εξελίξεις για τον Δήμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός στόχος της δράσης είναι η δημιουργία και η νόμιμη λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
Η ίδρυση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προβλέπεται να γίνει σε έκταση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, στην περιοχή Κεραμιδωτός της Δημοτικής Κοινότητας Άγρας της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής. Για την κατασκευή του καταφυγίου ο Δήμος έχει δεσμεύσει συγκεκριμένο γεωτεμάχιο (βοσκότοπος) έκτασης 1200-2000 στρεμμάτων εντός του ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής με συμβόλαιο ιδιοκτησίας του.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ασανούλα Γιαννή - Κοκκινέλλη που είναι γνωστοί για την ευαισθησία τους απέναντι στα ζώα, με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την διαφαινόμενη επίτευξη ενός βασικού τους στόχου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους.
«Βάλαμε ψηλά τον πήχη εξαρχής, σχεδιάζοντας μία φιλόδοξη δράση που δεν θα αποτελούσε απλά μία ασπιρίνη για την αντιμετώπιση ενός χαρακτηριστικού προβλήματος των δήμων. Αν και δεν μας έδιναν πολλοί σημαντικές πιθανότητες όταν καταθέταμε την πρόταση, εντούτοις δικαιωθήκαμε και με την εξέλιξη αυτή, μας λύνονται τα χέρια για μία πρότυπη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ