Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου

 

Την Τετάρτη 07/10/2020 στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατής Ζαφείρης,  ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητής Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος, Καθηγητής Γεώργιος Τσιρτσής, Πρόεδροι των Τμημάτων, καθώς και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Πρυτάνισσα ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όσους συνέβαλαν στη σύνταξη του Μνημονίου και επεσήμανε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι προς όφελος και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, με στόχο την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και για την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Επιγραμματικά δήλωσε τη σημασία της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την τοπική αυτοδιοίκηση σε μία αναπτυξιακή κατεύθυνση μέσα από την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παράγει. «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως πυλώνας ανάπτυξης των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, παραμένει σε εγρήγορση, ώστε με την ενεργή συνδρομή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών του Αιγαίου να επιτύχει το βέλτιστο δυνατό, δημιουργώντας συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για τους νησιώτες και νησιώτισσες και  για το Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους», τόνισε χαρακτηριστικά η Πρυτάνισσα.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, σε συμφωνία με την Πρυτάνισσα, τόνισε ότι  με αυτό το Μνημόνιο συνεργασίας, αφ’ ενός αποτυπώνεται η πρόθεση της δημοτικής αρχής για ουσιαστική συνεργασία και αφ’ ετέρου  επιτυγχάνεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να έρθει πιο κοντά σε όλους τους κατοίκους του νησιού προκειμένου «να αντλήσουμε εξειδικευμένα προς όφελος όλων τη γνώση του Ιδρύματος και κυρίως να συνεργαστούμε σε πάμπολλους τομείς. Είτε συμμετέχοντας από κοινού σε ερευνητικά προγράμματα, είτε διεκδικώντας από κοινού πόρους, είτε ανταλλάσσοντας γνώση και υποδομές για να είμαστε μαζί σε σεμινάρια, σε προγράμματα επιμόρφωσης και σε έρευνες. Η Δυτική Λέσβος, έχει τεράστιες δυνατότητες, κρυμμένους θησαυρούς που πρέπει επιτέλους να γίνουν κτήμα των πολλών και μία πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, που πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί».

Ακολούθως, συζητήθηκαν και άλλες προτάσεις για συνεργασίες, καθώς και πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως με τα Τμήματα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, καθώς και το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών.

Τέλος, η Πρυτάνισσα και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου δεσμεύτηκαν ότι πλέον θα αξιοποιήσουν και θεσμικά τη συνεργασία, διευρύνοντας την και με τα υπόλοιπα Τμήματα του Ιδρύματος, προς όφελος του Πανεπιστημίου και των δημοτών της Δυτικής Λέσβου.