Στο 50% από αύριο η πληρότητα στην εστίαση στη Λέσβο (ΒΙΝΤΕΟ)
Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο Δευτέρα, ένα νέο μέτρο λόγω κορωνοϊού, καθώς η εστίαση θα λειτουργεί στο 50% της πληρότητας, στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ο οποίος είναι πλέον διαθέσιμος στην κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr, προκειμένου να γνωρίζουν την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή.
Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:
Πρώτο
επίπεδο: ετοιμότητα
Δεύτερο
επίπεδο: επιτήρηση
Τρίτο
επίπεδο: αυξημένη επιτήρηση
Τέταρτο επίπεδο: αυξημένου κινδύνου
Τα μέτρα θα είναι οριζόντια για τις Περιφερειακές Ενότητες και θα αξιολογείται η κατάσταση εάν ένας δήμος παρουσιάζει διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ οι εξής περιοχές: Αττική, Αχαϊα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.
Η Λέσβος ανήκει στην κατηγορία 3, δηλαδή της αυξημένης επιτήρησης.
Έτσι λοιπόν, απο αύριο 12 Οκτωβρίου, η εστίαση θα λειτουργεί στο 50% της πληρότητάς της, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Επίσης, προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνει: «Από αύριο στις περιοχές υψηλού κινδύνου εφαρμόζονται ενδεικτικά: 1) στην εστίαση 50% πληρότητα, 4 καθήμενοι, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, 00:00 -05:00 κλειστά μαγαζιά 2) αναλογία τμ/άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ.
Σε δήλωσή
του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε: «Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να
οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου
να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την
απόδοση των μέτρων».
Εύκολη η πρόσβαση στην πλατφόρμα
Κάθε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα για να παρακολουθεί την επιδημιολογική επιβάρυνση κάθε περιοχής. Η πλατφόρμα θα επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Οπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η πλατφόρμα αυτή χρειαζόταν να δημιουργηθεί καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. «Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ιδέα «δανείστηκε» η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Κοινωνία των Πολιτών και ήταν ιδέα του επικεφαλής μιας start-up επιχείρησης. «Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες που υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με το σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους», επεσήμανε, ο κ. Πιερακάκης.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ