Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στo Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

στo Μουσείο Φυσικής
Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

25-27 Σεπτεμβρίου 2020

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020, μαζί με πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Το θέμα για τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: Μαθαίνοντας για τη ζωή».

Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σχεδίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις «Μικροί εξερευνητές: Ας ανακαλύψουμε τη φυσική μας κληρονομιά» και «Θέατρο Σκιών με τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ. αντίστοιχα. Παράλληλα, θα οργανώσεις ψηφιακή έκθεση και παρουσίαση με ειδικό θέμα «Αθέατα τεκμήρια στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου». Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

A. Εκπαιδευτικά προγράμματα:

Η εκπαιδευτική δράση «Μικροί εξερευνητές: Ας ανακαλύψουμε τη φυσική μας κληρονομιά» εμπνέεται από την κεντρική θέση που είχαν κάποτε οι εκπαιδευτικές εξορμήσεις των σχολείων στη φύση, κατά τις οποίες οι μαθητές ανακάλυπταν το φυσικό τους περιβάλλον, παρατηρούσαν τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου τους και έπειτα αναζητούσαν πληροφορίες για ό,τι τους κινούσε το ενδιαφέρον. Το μάθημα έτσι συχνά μεταφερόταν σε υπαίθριους χώρους και οι μαθητές ήταν σε συνεχή επαφή με τη φύση. Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια αντίστοιχη εμπειρία εξερευνώντας το φυσικό περιβάλλον στους υπαίθριους χώρους του και στο Πάρκο Σιγρίου. Οι μικροί εξερευνητές θα δημιουργήσουν τα δικά τους κιάλια και ημερολόγια της φύσης, όπου θα καταγράψουν όλες τις παρατηρήσεις τους, θα σχεδιάσουν λεπτομέρειες του φυσικού τοπίου που θα εξερευνήσουν και θα συλλέξουν δείγματα φυτών. Στο τέλος, θα μοιραστούν τις παρατηρήσεις τους και θα συζητήσουν για το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον του νησιού, συγκρίνοντάς το με το περιβάλλον που επικρατούσε 20.000.000 πριν και καταλήγοντας σε συμπεράσματα για τις κλιματικές αλλαγές που σχημάτισαν το τοπίο του νησιού.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Θέατρο Σκιών με τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους».Το Θέατρο Σκιών αποτελούσε για χρόνια μια μορφή ψυχαγωγίας για παιδιά με πολλές παιδαγωγικές παραμέτρους, συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση και καλλιεργεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μικρών παιδιών. Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους θέατρο σκιών με πρωταγωνιστές τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους. Αφού κατασκευάσουν τη σκηνή και τις μαριονέτες, θα αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη, θα ταξιδέψουν 20 εκατομμύρια χρόνια πριν και θα προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τη ζωή μέσα στο υποτροπικό δάσος που υπήρχε στην περιοχή, καθώς και την ιστορία της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες και για κράτηση θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530 54434.

Β. Ψηφιακή έκθεση και παρουσίαση:

Καθόλη τη διάρκεια του εορτασμού οι φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση «ΑΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ». Στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικά ευρήματα από το Απολιθωμένου Δάσος Λέσβου, μεταξύ των οποίων ο απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου με το ριζικό του σύστημα αλλά και εντυπωσιακά πετρώματα και ορυκτά, τμήματα απολιθωμένων κορμών, λεισμένες τομές, κλαδίσκοι καρποφόρων δένδρων, απολιθωμένα φύλλα, απολιθωμένα οστά και δόντια ζώων όπως αλιγάτορες που έζησαν στο υποτροπικό δάσος της Λέσβου πριν από 18,5 εκατομμύρια χρόνια.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η ψηφιακή παρουσίαση «Σωστικές ανασκαφές και προστασία απολιθωμάτων». Οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εργασίες που πραγματοποιούνται από το Μουσείο, το οποίο με μια έμπειρη ομάδα στελεχών, γεωλόγων, συντηρητών, τεχνικών ανασκαφής και συντήρησης και ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, εργάζονται με επιμονή, υπομονή, πάθος και αφοσίωση, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, όλες τις εποχές του χρόνου, προκειμένου να φέρνουν σε πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο έργο σωστικών επεμβάσεων για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους.


Η ψηφιακή έκθεση «ΑΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ» καθώς και η ψηφιακή παρουσίαση «Σωστικές ανασκαφές και προστασία απολιθωμάτων» θα είναι επισκέψιμες καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr.