Επιχείρηση παραλίες στο Δήμο Δυτικής Λέσβου- Του χρόνου περισσότερες γαλάζιες σημαίες στο νεοσύστατο δήμο
Το πρώτο καλοκαίρι της εποχής του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου βαίνει προς το τέλος του και μαζί με αυτό ολοκληρώνονται σημαντικές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις στις πανέμορφες παραλίες του νησιού.
Από τον περασμένο Μάιο, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ξεκίνησε όλες τις διαδικασίες όχι απλά για να καταφέρει να διατηρήσει το σύμβολο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία» στις παραλίες του, αλλά (και) για να οργανώσει επιπλέον ακτές, διεκδικώντας και νέες διακρίσεις.
Πιο χαρακτηριστική παρέμβαση ήταν εκείνη που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά και εξελίχθηκε μέσα στον Ιούνιο, με ειδικά πολυμηχανήματα που διαμόρφωσαν τις ακτές για να ακολουθήσουν εκείνες της Αντιδημαρχίας Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών και πολλά τοπικά συμβούλια, αλλά και Αντιδημαρχίες που ενίσχυσαν τις δράσεις όποτε τους ζητήθηκε όπως της Καθαριότητας και της Αυτεπιστασίας. Πέραν αυτών των παρεμβάσεων, είναι γνωστή και η πρόταση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία «για τη δημιουργία Προσβάσιμων, Ολοκληρωμένων, θαλάσσιων, τουριστικών προορισμών για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα», που υπέβαλε η δημοτική αρχή για τις παραλίες Μολύβου, Σκάλας Ερεσού, Σιγρίου και Σκάλας Καλλονής.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, πέραν των γνωστών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, μέσα στον Αύγουστο οργανώθηκαν ακόμη πέντε παραλίες με ότι απαιτεί το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες»: παραλία στο Σίγρι, στα Τσόνια, Μαντούσι Παρακοίλων, Σκάλας Καλλονής, Σκάλας Πολιχνίτου που υπό προϋποθέσεις μπορούν να διεκδικήσουν το σύμβολο ποιότητας το καλοκαίρι του 2021.
Ακόμη έγιναν επιπλέον παρεμβάσεις σε παραλίες που είναι ήδη βραβευμένες σε ευρύτερα τμήματά τους, όπως σε εκείνες της Πέτρας, της Ανάξου και του Μολύβου, αλλά και στο Σκαμνιούδι, στο Βαθύ Κριτήρι, στα Φερόγια και στην «Παχύ Άμμο». Ειδικότερα αποκαταστάθηκαν σε αυτές φθαρμένα υλικά δαπέδων και γενικά προβληματικών υποδομών, εγκαταστάθηκαν νέες υποδομές και εξοπλισμός όπως καμπίνες, ντουζιέρες και ενημερωτικοί πίνακες, με έμφαση στην πέτρα και το ξύλο προκειμένου να εξαφανιστεί σταδιακά το πλαστικό.
Για το τελικό αποτέλεσμα, συνέβαλαν στις τελευταίες δράσεις για μία ακόμη φορά εθελοντές όπου αξίζει να αναφερθούν τα ονόματά τους. Καθώς στο Σίγρι λειτούργησαν υποστηρικτικά, η εθελοντική ομάδα Sigri Artstreat, ο σύλλογος «Θεοφάνης» και μαθητές του δημοτικού σχολείου, εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι από τον Πολιχνίτο και τα Τσόνια (Ελένη Παυλή, Μαρία Κατωτριώτη, Βούλα Παπάζογλου και ο Σύλλογος Γυναικών Κλειούς), η Χρύσα Κάβουρα και η Γεωργία Τσιριπλή από τα Παράκοιλα, ο καλλιτέχνης Ευριπίδης Βογιατζής, ο Ger Brusna από τη Σκάλα Καλλονής, αλλά και επαγγελματίες των περιοχών αυτών.
Η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, δήλωσε σχετικά:
«Από την εποχή του lockdown λόγω της πανδημίας, δεν χάσαμε χρόνο και ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος υπέδειξε την άμεση δραστηριοποίησή μας, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ σε τέτοια κλίμακα στις παραλίες του κατεξοχήν τουριστικού Δήμου μας. Θέσαμε τον στόχο να καθαρίσουμε, να διαμορφώσουμε, να αναβαθμίσουμε και να αναδείξουμε τις παραλίες μας και δουλέψαμε μεθοδικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι παρεμβάσεις που έγιναν, έτυχαν της υποστήριξης των τοπικών κοινοτήτων και δεκάδων εθελοντών και θεωρώ ότι αναγνωρίστηκαν από τους δημότες. Εξάλλου ότι έγινε μέχρι την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής σεζόν, αποτελούν επένδυση για τον Δήμο, που διεκδικεί το επόμενο καλοκαίρι να προσφέρει ακόμα καλύτερα οργανωμένες και καθαρές παραλίες στους λουόμενους, διεκδικώντας –γιατί όχι- και νέες «Γαλάζιες Σημαίες». Ευχαριστούμε όλους όσοι αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και υποσχόμαστε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ