Στέλιος Πέτσας: "Οι τοπικές αρχές πλέον ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα μας"
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»
και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη
Διαβάστε τι δήλωσε για την κατάσταση στο νησί μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Για την Μόρια
Κατ’ αρχάς, μην ξεχνά αυτός που μας κατηγορεί ποιος δημιούργησε τη Μόρια. Δεν τη δημιούργησε κανείς άλλος, παρά η προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεύτερον ότι μετά την έξαρση των εισροών που είχαμε πέρυσι -από το τέλος της Άνοιξης, αρχές του Καλοκαιριού μέχρι τον Χειμώνα- είχαμε μία αύξηση του αριθμού των διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας που έφτασε τις 21.000. Έκτοτε, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας, που ήταν η ανάσχεση των ροών με τη φύλαξη των συνόρων. Καταφέραμε, παράλληλα, την αποσυμφόρηση του νησιού και τις 21.000 τις κάναμε περίπου 12.000. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είχαμε πει από πολύ καιρό ότι είναι πολύ προτιμότερο να έχουμε κλειστή ελεγχόμενη δομή, για λόγους δημόσιας υγείας και όχι μόνο, παρά το να έχουμε τις σημερινές άναρχες δομές. Προχωρήσαμε στα περισσότερα νησιά. Δεν προχωρήσαμε στη Λέσβο, μετά από τις πολύ έντονες αντιδράσεις που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2020.
Από χθες βρίσκουμε μία πολύ καλύτερη ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ανταποκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή θετικά στο κάλεσμά μας για ενότητα και υπευθυνότητα. Αν συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε στεγάσει όλους τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά από τις φωτιές, στο Καρά Τεπέ. Και μετά αφού αντιμετωπίσουμε την άμεση κρίση να προχωρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη λύση που φυσικά περιλαμβάνει μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή, πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που είχαμε.
Οι Έλληνες ποτέ δεν γύρισαν την πλάτη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες να επιταχύνουμε τη διαδικασία του ασύλου. Όσοι φεύγουν από το νησί είτε επιστρέφουν αν δεν δικαιούνται άσυλο, είτε έρχονται στην ενδοχώρα παίρνουν τα χαρτιά τους και μπορούν είτε να μείνουν στην Ελλάδα είτε να πάνε στην Ευρώπη. Είναι βασικό στοιχείο αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται είναι πρόσφυγες. Δεν είναι μεταμφιεσμένοι, μετανάστες πίσω από ένα χάος, Αυτό προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε. Είναι πολύ κρίσιμο για την αποδοχή. Η αποσυμφόρηση φυσικά θα συνεχιστεί με την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου.
Είμαστε σε ένα σημείο που υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση, όχι μόνο σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ηγεσιών της Ευρώπης. Θυμίζω την πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση που έγινε στα ασυνόδευτα ανήλικα και το γεγονός ότι πάρα πολλές χώρες δέχθηκαν την επανένωση οικογενειών, ενώ πριν αυτό δεν ήταν δεδομένο. Στη Μόρια υπήρχαν 900 ασυνόδευτα πριν από λίγους μήνες και είχαν μείνει 400 τα οποία και αυτά ήδη έφυγαν. Άρα, υπάρχει μια κινητικότητα εκεί, που ήταν πιο δύσκολο να ξεκινήσει αυτή η διαδρομή. Και τώρα είμαστε κοντά στο να υπάρχει μία ανακατανομή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε συνηθίσει σε χώρες της Ευρώπης.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ