Λέσβος: Με έδρα το Βερολίνο οι δύο από τις ΜΚΟ που κατηγορούνται για δουλεμπορία- Οι συνομιλίες των ΜΚΟ
Δικογραφία για
βαριά αδικήματα εις βάρος 35 μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων που
δραστηριοποιούνται στη Λέσβο σχημάτισε η υποδιεύθυνση ασφάλειας
Μυτιλήνης.
Πρόκειται κυρίως για υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Νορβηγίας και Αυστρίας,
στους οποίους η αστυνομία αποδίδει κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής
οργάνωσης, διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στη Λέσβο,
ακόμα και κατασκοπεία.
Οι
εμπλεκόμενοι συμμετέχουν σε τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις που
δραστηριοποιούνται στο Ανατολικό Αιγαίο. Τουλάχιστον οι δυο από αυτές
σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς έχουν έδρα στην ίδια διεύθυνση στο Βερολίνο.
Φέρονται σε πέντε περιπτώσεις να διευκόλυναν τη διακίνηση μεταναστών και σε
άλλες 27, μα αποπειράθηκαν να διευκολύνουν τη μεταφορά από την Τουρκία στην
Ελλάδα.
Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους βρίσκεται η εφαρμογή «AlarmPhone».
Πρόκειται για έναν ιδιότυπο τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτου ανάγκης -0033486.
Απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ενώ
διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή από τα παράλια της Τουρκίας έως τα ελληνικά
νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
-Οι συνομιλίες των ΜΚΟ με τους Τούρκους δουλέμπορους-
Η μέρα ετοιμαζόταν να γλυκοχαράξει… Η βάρκα με τους μετανάστες πάλευε να κρατηθεί στην επιφάνεια. Εδώ και ώρα είχαν αφήσει πίσω τους τα παράλια της Τουρκίας και έπλεαν προς τη Λέσβο.
«Εκεί θα σας περιμένουν…» τους είχε πει ο δουλέμπορος. Ο Hamza από τη Συρία κρατούσε σφιχτά ένα κινητό τηλέφωνο και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να καλέσει τον αποθηκευμένο αριθμό που του είχαν δώσει. Όταν πήρε, μια αντρική φωνή του απάντησε. «Όχι ακόμη, είσαι στην Τουρκία, θέλεις λίγο ακόμα» του είπε και έκλεισε το τηλέφωνο. Είκοσι λεπτά μετά ο νεαρός έστειλε ένα μήνυμα. «Τώρα πού είμαστε; Φτάσαμε στην Ελλάδα;» ρώτησε. Ακολούθησαν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής και η απάντηση που στάλθηκε από ένα δωμάτιο κάπου στην Κεντρική Ευρώπη έγραφε: «Ναι, είστε σε ελληνικά νερά».
Το τηλέφωνο έκλεισε και ο νεαρός Hamza κάλεσε το «112», τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης για να εντοπιστεί το στίγμα του και να σπεύσει το Ελληνικό Λιμενικό να τους βοηθήσει. Η βάρκα δεν θα άντεχε και πολύ ακόμα.
Αυτό το τηλεφώνημα, και μερικά άλλα, που έγιναν μεσοπέλαγα είτε προς την ηπειρωτική Ελλάδα είτε προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν μία από τις «άκρες του νήματος» που έπιασαν τα στελέχη έξι υπηρεσιών και δούλεψαν μέχρι να σχηματίσουν δικογραφία για 33 μέλη ΜΚΟ και 2 ακόμα αλλοδαπών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του astinomiko.gr.
«Ενώ κάποιος θα περίμενε ότι οι δουλέμποροι θα είχαν τους δικούς τους ανθρώπους στη Λέσβο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επικοινωνούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ που ήταν σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και μπορούσαν να δουν αν το πλοίο που τους μετέφερε έπλεε σε ελληνικά ύδατα. Στη συνέχεια, καλούσαν το «112» και δήλωναν ότι κινδυνεύουν. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε επιχείρηση διάσωσης» λέει ένα από τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών που πήραν μέρος στην επιχείρηση. Όμως οι εκπλήξεις στην υπόθεση, που κράτησε περισσότερο από τέσσερις μήνες και στην εξιχνίαση της οποίας πήραν μέρος περίπου πενήντα στελέχη από την Ε.Υ.Π., την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Αλλοδαπών Αττικής, Εγκληματολογικών Ερευνών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, δεν είχαν τελειώσει.
«Καθώς προχωρούσαμε, βλέπαμε ότι οι συνεννοήσεις γίνονταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ομάδων που ενημερώνονταν άμεσα για την ημέρα και την ώρα που έπρεπε να φύγουν αλλά και πού θα κατέληγαν» λέει αξιωματικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.
Στη συνέχεια όμως τα μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ έδειχναν να μην ασχολούνται τόσο πολύ με τις συνθήκες διαβίωσης και ένταξης των μεταναστών. «Συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τη δράση των ΜΚΟ στη Λέσβο, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ήταν στο πιο "καυτό" σημείο του νησιού, που ήταν η Μόρια. Η έρευνα μας έδειξε ότι τα μέλη των συγκεκριμένων τεσσάρων ΜΚΟ δεν πήγαιναν και πολύ συχνά εκεί. Αυτό ήταν κάτι που μας προκάλεσε εντύπωση» λέει στο astinomiko.gr αξιωματικός που ασχολήθηκε από την πρώτη στιγμή με την υπόθεση.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, οι τέσσερις ΜΚΟ πέτυχαν τον σκοπό τους πέντε φορές, ενώ άλλες 27 αποπειράθηκαν να φέρουν πρόσφυγες και μετανάστες με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι αυτή την ώρα, όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται είτε στη Λέσβο είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στην Ευρώπη.
Πηγή: astinomiko.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ