Ν. Μηταράκης: "Συζητάμε εντός ημερών να βρεθεί η τοποθεσία για την τελική Δομή στην Λέσβο"
Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην εφημερίδα «Τα Νέα»
Ν. Μηταράκης: «Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη»
Η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί την αφετηρία για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, στην οποία η χώρα μας θα διεκδικήσει μέσα από συγκλίσεις, αλλά και συγκρούσεις με ομάδες κρατών, την επικύρωση των θέσεων της. Θέσεων που θεμελιώνονται πάνω στο ρεαλισμό και την ανάγκη για μια συνεκτική μεταναστευτική πολιτική για όλα τα κράτη-μέλη. Με τη ταυτόχρονη δημιουργία κοινών μηχανισμών υποχρεωτικής αλληλεγγύης και μετεγκαταστάσεων, επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και διαχείρισης έκτακτων κρίσεων. Αυτά είναι και τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας. Σε καμία περίπτωση, η Ελλάδα και τα νησιά μας, δεν μπορούν, πλέον, να σηκώνουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί.
Από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζουμε με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά ισορροπημένη και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική που έχει ως βασικούς στόχους την ουσιαστική μείωση των ροών, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την αποτελεσματική διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης. Δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Σήμερα, τα μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δείχνουν ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο.
Σήμερα, προασπίζουμε με αποφασιστικότητα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία. Στις κατά 65% μειωμένες ροές από την αρχή του έτους και κατά 89% τους τελευταίους τρεις μήνες.
Επιταχύνουμε διαρκώς και στην πράξη τις διαδικασίες ασύλου. Αρκεί να σας πω ότι οι εκδοθείσες αποφάσεις έχουν αυξηθεί κατά 109% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ μειώθηκαν κατά 31% και οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου. Αυτά δεν είναι μόνο αριθμοί. Η γρήγορη και δίκαιη έκδοση απόφασης στο αίτημα ασύλου, είναι πράξη ανθρωπισμού του ελληνικού κράτους. Όπως πράξη ανθρωπισμού και πραγματικής προστασίας είναι και η μείωση κατά 80,5% από τον περασμένο Νοέμβριο και των ασυνόδευτων ανηλίκων, με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες.
Επισπεύδουμε τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων του τελευταίου τριμήνου, έχει, για πρώτη φορά, θετικό πρόσημο.
Δημιουργούμε κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά, που θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας επωφελούμενων (διαμενόντων) και τοπικών κοινωνιών.
Πλέον, ανακτούμε με σταθερά βήματα τον έλεγχο του Μεταναστευτικού και προχωρούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς νέες δομές στην ενδοχώρα.
Τα πρόσφατα γεγονότα στο ΚΥΤ Μόριας κατέδειξαν την ανάγκη για την άμεση δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Στη Λέσβο λειτουργεί μια προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και συζητάμε εντός ημερών να βρεθεί η τοποθεσία για την τελική Δομή. Επίσης, δημοσιεύθηκε, προ ολίγων εβδομάδων, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης στη Χίο.
Έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί, με απόλυτη διαφάνεια, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου του έργου κατασκευής των δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο.
Οι νέες δομές θα έχουν περισσότερο χώρο ανά διαμένοντα, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα θα έχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας όπως διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, δρόμο ανάμεσα για να κυκλοφορεί όχημα ασφαλείας, πύλη εισόδου/εξόδου, έλεγχο ασφαλείας στην είσοδο, συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας.
Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε, σε κλίμα σύμπνοιας με τις τοπικές αρχές σε νέα τοποθεσία μακριά από τον αστικό ιστό. H εθνική πολιτική στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με τοπικές αντιπαλότητες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σηκώσει βάρος που δεν τους αναλογούσε στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Παρέδωσαν και συνεχίζουν να παραδίδουν σε όλη την Ευρώπη μαθήματα ανθρωπισμού.
Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη τους. Φέτος, έχουμε πραγματοποιήσει 25.000 μεταφορές στην ενδοχώρα από την αρχή του έτους, αποσυμφορώντας ουσιαστικά τα νησιωτικά ΚΥΤ με τη μείωση των διαμενόντων κατά 34%. Επιπλέον, η μετατροπή των υφιστάμενων δομών σε κλειστά ελεγχόμενα κέντρα θα σημάνει τη διακοπή χρήσης διαμερισμάτων για τη φιλοξενία μεταναστών σε αυτές τις περιοχές, ξεκινώντας από 1/1/21 σε Σάμο, Κω και Λέρο.
Ταυτόχρονα, έχουμε αποδώσει 10 εκ. ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη σε νησιωτικούς Δήμους που έχουν ενεργή εμπλοκή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, εκ των οποίων 750.000 ευρώ αφορούν αποζημιώσεις των κατοίκων τους και χρηματοδοτούμε έργα υποδομών μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης. Ως κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και όχι ως αντάλλαγμα.
Ειδικότερα, στη Μυτιλήνη, μέχρι τις 31/12/20, θα έχει τερματιστεί η λειτουργία της δημοτικής δομής φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, όπως ενημέρωσα με σχετική επιστολή τον κ. Κύτελη. Περιμένουμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης για την έκδοση ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Μόριας, αλλά και για την εκπόνηση σχεδίου ανάπλασης του ελαιώνα πέριξ του ΚΥΤ.
Η Τουρκία έχει αποδείξει πως δεν έχει εθνικές αναστολές ή ηθικούς φραγμούς να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο για την επίτευξη γεωπολιτικών επιδιώξεων. Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.
Η αποκλιμάκωση θέλει πράξεις και όχι λόγια. Μέχρι να γίνει αντιληπτό αυτό από τη γείτονα χώρα, θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή και θα προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δε θα επιτρέψουμε το Μεταναστευτικό να αποτελέσει ξανά εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και πιέσεων προς την Ευρώπη.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ