Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ : «Μυϊκές κράμπες...» - Του Μελετιάδη Κωνσταντίνου
**Γράφει για το LesvosPost ο Μελετιάδης Κωνσταντίνος
«Μυϊκές κράμπες...»
Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα πρόβλημα που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες ταλαιπωρεί συχνά αρκετούς ανθρώπους.
Το αποτέλεσμα των μυϊκών αυτών συσπάσεων είναι συνήθως έντονο άλγος και αδυναμία λειτουργίας των πασχόντων μυών.
Οι μύες που συνήθως παθαίνουν κράμπες εντοπίζονται:
Ø Στο πίσω μέρος της κνήμης (γαστροκνήμιοι)
Ø Στο πίσω μέρος του μηρού (οπίσθιοι μηριαίοι)
Ø Στο πρόσθιο μέρος του μηρού (πρόσθιοι μηριαίοι)
Ø Σπανιότερα εντοπίζονται στα πόδια, χέρια, βραχίονες, κοιλιά και στο θώρακα.
Οι μυϊκές κράμπες χαρακτηρίζονται από:
Ø Αιφνίδιο και οξύ μυϊκό άλγος (σύσπαση μυός) πιο συχνά στις γαστροκνημίες
Ø Σκληρή διόγκωση του πάσχοντος μυός που είναι ορατή κάτω από το δέρμα
Ø Διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως και 15 λεπτά.
Ø Μπορεί να επανέλθουν αρκετές φορές μετά το πρώτο επεισόδιο.
Τα κυριότερα αίτια είναι:
Αφυδάτωση
Οι αθλητές αντιμετωπίζουν κράμπες πιο συχνά από τους υπόλοιπους, και αυτό συμβαίνει επειδή χάνουν μεγάλες ποσότητες υγρών, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι νευρικές απολήξεις γίνονται πιο ευαίσθητες όταν αφυδατωνόμαστε, και δέχονται μεγαλύτερη πίεση.
Έλλειψη μετάλλων
Όταν ιδρώνουμε, δεν χάνουμε μόνο νερό. Χάνουμε και σημαντικούς ηλεκτρολύτες, που μπορεί επίσης να συμβάλουν στην κράμπα. Συγκεκριμένα, η έλλειψη νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου ή καλίου, μπορεί να προκαλέσει κράμπα στο πόδι. Αυτά τα μέταλλα τα βρίσκουμε στις μπανάνες, στο γιαούρτι, στις γλυκοπατάτες και στο σπανάκι.
Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο κράμπας στο πόδι, ειδικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κίνδυνος να έχετε έλλειψη μαγνησίου και καλίου κατά την εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερος.
Υπερβολική κόπωση
Η γυμναστική χρειάζεται ένα όριο, και αν το ξεπεράσετε, η εμφάνιση μιας κράμπας είναι πολύ πιθανή.
Καθημερινή κούραση
Αν η καθημερινή σας ζωή έχει γίνει κάπως χαώδης, με κακή διατροφή, λίγη ή καθόλου γυμναστική και στρες, το σώμα σας θα αρχίσει να ανταποκρίνεται. Το αποτέλεσμα είναι κυρίως νυχτερινές κράμπες, που επηρεάζουν πολύ μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων.
Καθιστική ζωή
Μερικά φάρμακα
Αν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για τις κράμπες σας, μπορεί να οφείλονται σε κάποια φάρμακα που παίρνετε. Συγκεκριμένα, τα διουρητικά μπορεί να έχουν τις κράμπες ως παρενέργεια, καθώς στερούν υγρά από τον οργανισμό. Τα φάρμακα της οστεοπόρωσης, του άσθματος αλλά και κάποια παυσίπονα μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, επίσης. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε αν κάποιο από τα φάρμακα που παίρνετε σας βάζουν σε κίνδυνο.
Πολλαπλή σκλήρυνση
Οι κράμπες στα πόδια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης του νευρικού συστήματος, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ασθενείς με σκλήρυνση μπορεί να εμφανίσουν μυϊκούς σπασμούς, αλλά και κράμπες, που μπορεί να είναι από ανεπαίσθητες, μέχρι και πολύ επίπονες.
Οστεοαρθρίτιδα
Όπως τα νεύρα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα λόγω έντονης γυμναστικής, έτσι και τα νεύρα που δεν λειτουργούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν μια κράμπα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει και αυτή σπασμούς και κράμπες.
Διαβητική νευροπάθεια
Τα πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα των ποδιών και των χωριών, κάτι που ονομάζεται περιφερική διαβητική νευροπάθεια. Συνήθως προκαλεί αίσθηση μουδιάσματος, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες.
Υποθυρεοειδισμός
Τα προβλήματα στον θυρεοειδή μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια, ειδικά αν μιλάμε για υποθυρεοειδισμό. Με τον καιρό, τα νεύρα που στέλνουν σήμα από τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη στα άκρα υπολειτουργούν, και μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, αλλά και μούδιασμα στους μύες.
Μερικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι :
Διατάσεις
Μόλις αισθανθείτε κράμπα, κάντε διάταση στο σημείο που νιώθετε την ενόχληση ώστε να τεντωθεί ο μυς. Καλό είναι να κάνετε και κάποιες μαλάξεις στον μυ κατά τη διάρκεια της διάτασης ή μετά.
Αν νιώσετε κράμπες στη γάμπα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σηκωθείτε και αφήστε το βάρος σας στο ένα πόδι που νιώθετε την κράμπα ώστε να πιεστεί η φτέρνα και να κάνει καλύτερη διάταση ο μυς της γάμπας.
Μαγνήσιο
Αν έχετε συχνά κράμπες στα πόδια σας που δεν σχετίζονται με κάτι πιο σοβαρό, τότε πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή σας, Οι ξηροί καρποί και όλοι οι σπόροι είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου.
Το μαγνήσιο μάλιστα συνίσταται ως συμπλήρωμα στις εγκύους για να αντιμετωπίσουν τις συχνές κράμπες.
Ζέστη
Μια θερμοφόρα μπορεί να σας ανακουφίσει από την κράμπα αν την εφαρμόσετε άμεσα.
Ενυδάτωση
Ένας άλλος τρόπος για να σταματήσετε την κράμπα στο πόδι είναι να ενυδατωθείτε. Ένα ποτήρι νερό, ή ακόμα καλύτερα ένα ποτό με ηλεκτρολύτες θα μειώσει την πιθανότητα να εκδηλώσετε επαναλαμβανόμενες κράμπες.
Κινηθείτε
Το περπάτημα στέλνει ένα σήμα στους μυς ότι χρειάζεται να γίνουν πιο ελαστικοί.
**Μελετιαδης Κωνσταντίνος
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ