Η σκοπιά | Ελλάδα σε κατάσταση συναγερμού..!
Η νέα στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου
Ελλάδα σε κατάσταση συναγερμού
Τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα και όλοι εμείς οι πολίτες της ζούμε διαρκώς μέσα σε καταστάσεις, αν μη τι άλλο, πιεστικές και δυσάρεστες σε όλα τα επίπεδα.
Αρχικά το πολύπλευρο σφυροκόπημα της οικονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση του βιοτικού επιπέδου της μέσης ελληνικής οικογένειας και την εν γένει εξαθλίωση της πλειονότητας των πολιτών, θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε άμεσο κίνδυνο το βιός των Ελλήνων.
Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις έγιναν μια ζοφερή πραγματικότητα για τα νοικοκυριά, τα οποία μπήκαν με δόλιο τρόπο στο στόχαστρο των τραπεζών με μόνο σκοπό τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χρηματιστήριο, κόκκινα δάνεια, πιστωτικές κάρτες, θαλασσοδάνεια (που κάποτε προσφερόταν σε τιμή ευκαιρίας από τους τραπεζίτες) και ανεξόφλητοι υπέρογκοι τόκοι έφεραν την οικονομία της χώρας σε αδιέξοδο.
Οι τράπεζες εν τέλει σώθηκαν από τον κίνδυνο, (όπως και ορισμένοι ευνοούμενοι μεγαλοοφειλέτες, των οποίων οι οφειλές παραγράφηκαν εν μιά νυκτί), όχι όμως και ο μέσος Έλληνας, που είδε την περιουσία του να βγαίνει στο σφυρί, την απασχόλησή του να χάνεται και την καθημερινή του επιβίωση να χάνει την ισορροπία της. Κι όσο κι αν η οικονομία της χώρας κάπως βρήκε το δρόμο της (μετά από αμέτρητες θυσίες και υπερφορολόγηση), έκανε παγκοσμίως αισθητή την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, ο οποίος ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή.
Κάθε τομέας που πάσχιζε για ανάκαμψη, άρχισε και πάλι να χάνει έδαφος μπροστά στην απειλή εις βάρος της υγείας. Το όλο σύστημα άρχισε και πάλι να καταρρέει. Ανεργία και ύφεση, απολύσεις, λουκέτα επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές λόγω εκτάκτων μέτρων προφύλαξης, οικογένειες στα πρόθυρα εξαθλίωσης.
Παράλληλο πρόβλημα και άλυτο, το μεταναστευτικό. Μια ανοιχτή πληγή με λανθασμένες ενέργειες από κάθε κυβέρνηση.
Οι εκάστοτε αρμόδιοι χωρίς να διαχειρίζονται σωστά την κατάσταση ευνοούν άθελά τους μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) να πλουτίζουν από την παράνομη μεταφορά μεταναστών, οι οποίοι πια κοντεύουν να ξεπεράσουν σε αριθμό τον ελληνικό πληθυσμό των ακριτικών νησιών όπου διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Ελάχιστοι απελαύνονται ή επαναπροωθούνται στις χώρες τους, με αποτέλεσμα όλη η Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας.
Το πρόβλημα μάλιστα έχει ήδη μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα με τους κυβερνώντες να εθελοτυφλούν τη στιγμή που οι ΜΚΟ παίζουν ανενόχλητα και ξεκάθαρα το παιχνίδι εκείνων, που τις χρηματοδοτούν. Οι τοπικές κοινωνίες δικαίως αγανακτούν τόσο με το πρόβλημα που διογκώνεται, όσο και με την κυβερνητική ανεπάρκεια και κοροϊδία, εφόσον επαρκή μέτρα δεν παίρνονται και η ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης είναι εμφανής. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα των ημερών και η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η γειτονική Τουρκία θέλοντας να ακυρώσει συνθήκες και συμφωνίες ετών, αψηφά δικαιώματα άλλων κρατών και προσπαθεί να επιβάλλει τη δική της επεκτατική πολιτική, διεκδικώντας παρανόμως μερίδιο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Αφορμή η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μια συμφωνία που θέτει σε κίνδυνο τις αδιάκοπες βλέψεις της Τουρκίας, η οποία προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από την πλευρά τους οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απέναντι στην πόλεμο νεύρων της Τουρκίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για να αποτρέψουν κάθε πιθανό θερμό επεισόδιο και κάθε επεκτατική βλέψη.
Το σχέδιο της Τουρκίας προφανές.
Η ίδια θέλει να μη μείνει αμέτοχη του ενεργειακού παιχνιδιού, που στήνεται κυριολεκτικά έξω από την πόρτα της, αν και μια τριμερής συμφωνία Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου για οριοθέτηση ΑΟΖ θα της έδινε τη χαριστική βολή. Βέβαια η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - μια κίνηση που θεωρείται σωστή - έχει ήδη προωθηθεί με κάθε επισημότητα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς προς γνωστοποίηση και επικαιροποίηση (αν και σαν συμφωνία έχει όρους που χρειάζονται διόρθωση), σε αντίθεση με τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, που έμεινε απλά μια ανεπίσημη διμερής συμφωνία μεταξύ τους.
Το γεωπολιτικό συμφέρον πλέον όλων των κρατών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι η διαχείριση των ενεργειακών ευκαιριών. Η Τουρκία όμως επέλεξε να παίξει το χαρτί της χώρας που θέλει να επιβληθεί με προκλήσεις και στρατιωτική δύναμη, ξεχνώντας ότι έχει ήδη πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η Ελλάδα από την πλευρά της καλείται και οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Κι αν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιδίωξε να βάλει την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη με τον αγωγό Μπουργκαζ- Αλεξανδρούπολη με στόχο βα γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, οι σημερινές κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν τη χώρα μας ισχυρό συμπαίκτη στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι διαφυλάττοντας πάντα τα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία της.
Η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα στο μέλλον χωρίς να έχει να φοβηθεί τίποτα, παρά μόνο να ελπίζει σε πολλά. Αν και εφόσον πράξη το σωστό και Όχι κάτι προσύμφωνημενο
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ