«20.000.000 χρόνια εξέλιξης στη βλάστηση της Λέσβου» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


"Από τις απολιθωμένες πευκίδες στα δάση της μαύρης πεύκης – Η ιστορία της δασικής βλάστησης στη Λέσβο τα τελευταία 20.000.000 χρόνια" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 

20.000.000 χρόνια εξέλιξης στη βλάστηση της Λέσβου

Από τις απολιθωμένες πευκίδες στα πευκοδάση της Λέσβου

Ομιλητές:
Καθηγητής Φίλιππος Αραβανόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φώτης Κράλης, Μsc Δασολόγος, Διευθυντής Δασών Λέσβου

Προλογίζει ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, ώρα 18:30

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, στις 18.30 στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου στο Σίγρι με θέμα «Από τις απολιθωμένες πευκίδες στα δάση της μαύρης πεύκης – Η ιστορία της δασικής βλάστησης στη Λέσβο τα τελευταία 20.000.000 χρόνια».

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Λέσβιος Καθηγητής Γενετικής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Φίλιππος Αραβανόπουλος, και ο Διευθυντής Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλης.

Ο Καθηγητής Φίλιππος Αραβανόπουλος θα παρουσιάσει αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει στα δάση της Μαύρης Πεύκης στους ορεινούς όγκους του Ορδύμνου και του Ολύμπου στα πλαίσια του  Προγράμματος Η2020 GenTree  το οποίο στοχεύει στην βελτίωση των πρακτικών προστασίας διαχείρισης και βιώσιμης χρήσης των γενετικών πόρων των δασικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη.

Ο Διευθυντής Δασών Λέσβου, Φώτης Κράλης, θα αναφερθεί στην διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Λέσβου και στις δράσεις της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου για την προστασία αυτών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σε πρώτη προβολή το σύντομο ντοκιμαντέρ «Το παρελθόν και το μέλλον ενός μοναδικού δασικού οικοσυστήματος» σε σκηνοθεσία Ewa Hermanovitz που αναφέρεται στην εξέλιξη των δασικών οικοσυστημάτων στη Λέσβο. Το ντοκυμαντέρ είναι μια παραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δασικών Γενετικών Πόρων (EUFORGEN).

Θα προηγηθεί περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου όπου έχουν εντοπισθεί εντυπωσιακές συστάδες πευκίδων από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και θα ακολουθήσει παρουσίαση  των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων της έρευνας στο Απολιθωμένο Δάσος.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στην περιοχή,  γνωστή για τα απολιθώματα από τον 18ο αιώνα, αλλά και για τη σημασία της θέσης για την διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου!

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530-54434.