Τ. Βερρος: Να εξαιρεθούν διά παντός οι τουριστικές περιοχές της Λέσβου από την παντός είδους φιλοξενία μεταναστών


Επιστολή στους Υπουργούς Τουρισμού, Μετανάστευσης και Οικονομικών

Την πρόβλεψη προκειμένου να εξαιρεθούν διά παντός οι τουριστικές περιοχές του νησιού από την παντός είδους  φιλοξενία μεταναστών, ζήτησε με επιστολή του στους Υπουργούς Τουρισμού, Μετανάστευσης και Οικονομικών, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. 

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος επανέφερε με την επιστολή του ένα ζήτημα που πήρε ήταν πανελλαδική, με τον Τύπο να αφιερώνει εκτενείς αναφορές. Πρόκειται για την έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε προ ημερών στον Μόλυβο και στην Πέτρα, τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Λέσβου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία αλλά και στους επαγγελματίες του τουρισμού. Ως γνωστόν η φημολογία αυτή εμφάνιζε κάποιους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς μέσω Τουριστικών Πρακτορείων να προσφέρουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις σε  ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν στις μονάδες τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου:

[… «Η φημολογία αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία μεταξύ των ξενοδόχων αλλά και γενικά των πολιτών μίας περιοχής που ζει από τον τουρισμό και όπως γνωρίζετε τα τελευταία πέντε χρόνια, επιβαρύνεται από τις αρνητικές συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Αντιμετωπίστηκε δε, ως μία ακόμη προσπάθεια υπονόμευσης του τουριστικού προϊόντος ενός νησιού που πληρώνει βαρύ τίμημα εδώ και χρόνια και πασχίζει, παρά τις αλλεπάλληλες αρνητικές συγκυρίες (σ.σ. πτώση σε ποσοστό του 65% το 2016 στον τουρισμό, κατάρρευση της Thomas Cook, πανδημίας Covid-19), να σταθεί στα πόδια του.

Στην ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, όπου το μεταναστευτικό ζήτημα δεν αποτελεί πια τον μοναδικό λόγο που επηρεάζεται αρνητικά η δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών -αλλά οδεύει στο να καταγράψει ιστορικό χαμηλό από τον κίνδυνο της πανδημίας- η φημολογούμενη πρόταση να φιλοξενηθούν μετανάστες στα ξενοδοχεία της περιοχής, αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνη είναι. Καθώς ανοίγει μία κερκόπορτα στο να χαθεί οριστικά ο τουριστικός χαρακτήρας όχι μόνο του δημοφιλούς προορισμού της Βόρειας Λέσβου, αλλά και όλης της Λέσβου, με ότι «κοσμογονικό» αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τους επαγγελματίες, την κοινωνική συνοχή αλλά και την προοπτική του νησιού.

Στα δημοσιεύματα του Τύπου, η παρέμβασή μου ως Δημάρχου όπου επικαλέστηκα τη νομιμότητα και τον αυστηρό έλεγχο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας ΜΚΟ με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη. Παρ΄ όλα αυτά, δεν μπορώ να μην παραμείνω αταλάντευτος στη θέση μου, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, επιμένοντας πως ο Μόλυβος και η Πέτρα, αλλά και γενικά οι χαρακτηριστικές τουριστικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου, πρέπει να προστατευτούν, με συγκεκριμένες προβλέψεις από την Πολιτεία. Τις οποίες υποστηρίζουν τόσο η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου όσο και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου.

Η πρόσφατη κατηγορηματική διάψευση της επίμαχης φημολογίας εκ μέρους του Υπουργείου Μετανάστευσης, λειτούργησε κατασταλτικά και μπορώ να πω ότι ανακούφισε σε έναν βαθμό την ανάστατη τοπική κοινωνία. Ωστόσο θεωρώ -και πιστεύω ότι συμμερίζεστε την αγωνία μου- ότι είναι σκόπιμο να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνηση συγκεκριμένη παρέμβαση για την αποτροπή οποιασδήποτε αντίστοιχης αναστάτωσης.

Ζητώ λοιπόν ευθέως πρόβλεψη προκειμένου να: 

 Να εξαιρεθούν διά παντός οι τουριστικές περιοχές του νησιού και της χώρας από την παντός είδους  φιλοξενία μεταναστών

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρυθμιστικών πολιτικών για τα συσσωρευμένα χρέη ξενοδόχων ώστε να μην γίνονται εύκολα θύματα εξαγοράς από τον οποιονδήποτε

Κύριοι Υπουργοί, σε μία περίοδο όπου δοκιμαζόμαστε άπαντες από τον κίνδυνο υποτροπής της πανδημίας, είναι κρίσιμο να προστατευτούμε και από την ενδεχόμενη υποτροπής μας σε

προβληματισμούς που κυριαρχούσαν στην κοινωνία μας στο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης. Θεωρώ ότι αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα του ζητήματος και αναμένω την ανταπόκρισή σας».