Η σκοπιά | ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ στην Λέσβο
Η νέα στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ
Στην Ελλάδα έχουμε νωπές θλιβερές μνήμες από πολλές τραγικές εικόνες με πυρκαγιές. Η πιο πρόσφατη στο Μάτι Αττικής, όπου θρηνήσαμε 102 νεκρούς, αλλά και πιο παλιά στο νόμο Ηλείας, εκεί που δυστυχώς μέχρι σήμερα οι πληγέντες διαβιούν σε κοντέινερς.
Και είναι απορίας άξιο πώς μετά από τόσες πυρκαγιές που μας σημάδεψαν, υπάρχει ακόμα κενό στην λήψη αποτελεσματικών μέτρων αλλά και στο συντονισμό τον αρμόδιων εμπλεκομένων φορέων και υπουργείων.
Τί κι αν κάθε χρόνο η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας εκδίδει σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις για να ρυθμιστούν θέματα πιθανών πυρκαγιών (η πιο πρόσφατη 30 Ιουνίου 2020 με Αριθμ. Πρωτ.499, του υπουργείο προστασίας του πολίτη). Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι μένουμε μόνο στη θεωρία αδιαφορώντας για την πράξη, χωρίς να έχουμε κάνει κανένα βήμα προόδου για να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον και κάθε πνεύμονα οξυγόνου του τόπου μας.
Ξεκινώντας από τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πυροσβεστικού σώματος, απαραίτητη κρίνεται η κρατική ενίσχυση των εναέριων μέσων πυροπροστασίας με νέα υδροπλάνα και μηχανήματα, με αγορά πυροσβεστικού να εξοπλισμού νέου τύπου, με προμήθεια ειδικού υγρού εναέριας πυρόσβεσης και η δημιουργεί σώματος εναέριας πυρόσβεσης . Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι σημαντική ποσότητα νερού εξατμίζεται από τη θερμότητα μέχρι να φτάσει στην εστία, σε αντίθεση με άλλα ειδικά υγρά πυρόσβεσης, που στερούν από αυτή το οξυγόνο, δεν εξατμίζονται και αποτρέπουν την εξάπλωση της φωτιάς. Αυτά τα ειδικά υγρά χρησιμοποιήθηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, διευκολύνοντας σημαντικά το έργο των πυροσβεστών.
Μεγάλης σημασία και σπουδαιότητας είναι επίσης η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πριν από την θερινή περίοδο. Εκείνες είναι που προστατεύουν ζωές και περιουσίες πολιτών εμποδίζοντας τη φωτιά να εξαπλωθεί και να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σημαντική και απαραίτητη είναι η προσφορά όλων των εθελοντικών συλλόγων, που συνεισφέρουν πολύτιμη βοήθεια κάθε θερινή περίοδο στο έργο της φύλαξης και της πυρόσβεσης δίπλα σε πυροσβέστες, καθώς και στον καθαρισμό δασικών περιοχών από σκουπίδια.
Ευτυχώς το νησί της Λέσβου είναι από εκείνα που δεν έχουν πληγεί από μεγάλες πυρκαγιές σε σύγκριση πάντα με άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια ή ότι πρέπει να επαναπαυθούμε. Περιοχές που έχουν πληγεί στο παρελθόν (Χαραμίδα, Καμμένο Δάσος, Αγία Μαρίνα κλπ) θα πρέπει να μας τηρούν σε επαγρύπνηση κάθε θερινή περίοδο.
Ξεκινώντας από την απορρόφηση σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων Περιφέρεια και Δήμοι θα πρέπει να αναβαθμίσουν το έργο της Πυροσβεστικής όσον αφορά σε υλικό εξοπλισμό, οχήματα και μέσα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο καθαρισμός όλων των αγροτικών δρόμων και των δασών αλλά και η δημιουργία νέων δρόμων σε περιοχές,που είναι αδύνατη η επίγεια επιχείρηση και πρόσβαση. Πρόσφατο παράδειγμα η περσινή φωτιά στη χαράδρα της Αγίας Μαρίνας. Επίσης σε τοποθεσίες με πυκνό δάσος και βλάστηση (π.χ. Καμμένο Δάσος, Μεγάλη Λίμνη) κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση κώνων με πύργους για εύκολη δασοπυρόσβεση, αλλά και η τοποθέτηση ειδικών καμερών και αισθητήρων θερμότητας για παρακολούθηση κάθε ευπαθούς περιοχής από ένα κέντρο επιχειρήσεων και ελέγχου της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Σημαντικό πλεονέκτημα θα ήταν από μέρους της Περιφέρειας και των Δήμων μας η μίσθωση ενός μονοκινητήριου αεροπλάνου πυρόσβεσης ή υδροπλάνου μόνο κατά τους θερινούς μήνες, γεγονός που θα βοηθούσε και στην εναέρια επιτήρηση των δασών. Τέλος η προσωπική μας συμβολή είναι και η πιο αναγκαία. Μέσω καμπάνιας και ενημέρωσης για ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση όλων των πολιτών, πως το δάσος είναι σπίτι μας, φροντίζουμε να μην πετάμε σκουπίδια σε δασικές περιοχές. Καθαρίζουμε το φυσικό περιβάλλον και αποφεύγουμε να επιλέξουμε ως τόπο κατασκήνωσης και παραθερισμού το δάσος, ενώ θεωρούμε υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε εθελοντικά σε αναδάσωση καμμένων περιοχών (όπως χρειάζεται η περιοχή της Χαραμίδας, έστω και με την εκμετάλλευση κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος).
Τα δάση μας αποτελούν το οξυγόνο χάρη στο οποίο αναπνέουμε. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι, ότι η καταστροφή των δασών θα απειλήσει την ίδια μας την επιβίωση και θα μειώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.
Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου από την πολιτεία, προκειμένου να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να ζημιωθεί η φύση, ώστε να αποφύγουμε μελλοντικές ολέθριες συνέπειες. Η αδιαφορία μας δεν έχει θέση εδώ. Οφείλουμε όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες, που μας αναλογούν και να παλέψουμε με κάθε τρόπο.
Αρχεία που αξίζει τα διαβάστε
http://wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/DASIKA/Forests/Forests2.htm
https://www.youtube.com/watch?v=tFpSuptEYh4
https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies
http://www.oikoskopio.gr/pyroskopio/pdfs/pyrkagies-ellada.pdf
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ