Στην τηλεδιάσκεψη για το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Β. Αιγαίου για τη διαχείριση των λυμάτων ο δήμος δυτικής Λέσβου


Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου για τη διαχείριση των λυμάτων, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις- προτάσεις του σχετικά με τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα εντός των διοικητικών του ορίων και αφορούν σε βιολογικούς, αποκαταστάσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου, του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου, της ΔΕΥΑΛ, ενώ εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου συμμετείχαν η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Στυλιανίδου και οι Ειδικοί Σύμβουλοι Αντώνης Γιαννάκης και Κώστας Κατσαρός.

Αναλυτικότερα η Τεχνική Γραμματεία Λυμάτων έχει συντάξει το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου, το οποίο έχει στηριχθεί στο αντίστοιχο σχέδιο του 2018 για τους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας και συμπληρώθηκε για τους οικισμούς Α΄ και Β΄, ζητώντας πλέον τις παρατηρήσεις των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης αλλά και των ΔΕΥΑ.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην τηλεδιάσκεψη ζήτησε ενημέρωση από την ΔΕΥΑΛ για την εξέλιξη του ζωτικού έργου για την ολοκλήρωση των δικτύων Πολιχνίτου-Βρίσας- Βατερών που εκτιμάται ότι θα τελειώσει μέσα στο 2021, ενώ εξέτασε την ωριμότητα ολοκλήρωσης των δικτύων της Αγίας Παρασκευής, ζητώντας την υποβολή του φακέλου και του υπολειπόμενου δικτύου αποχέτευσης στην εν λόγω δημοτική ενότητα.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Δυτικής Λέσβου, εξέτασαν ακόμη και τα προβλήματα των δικτύων της Καλλονής, συζητώντας τις εναλλακτικές επιλογές για την επίλυση των προβλημάτων στα Δάφια και τον κεντρικό αγωγό της Καλλονής, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις στη ΔΕΥΑΛ για την ένταξη και χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων.

Τέλος συζητήθηκαν τα προβλήματα του βιολογικού και των δικτύων της Πέτρας, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, θα εξασφαλιστεί η απόλυτη λειτουργικότητα του συστήματος.