ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ - Περιήγηση & Φωτογραφική εξερεύνηση του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας
Περιήγηση - Φωτογραφική εξερεύνηση του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας
Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, ώρα 18:30
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλεί σε μια απογευματινή περιήγηση-φωτογραφική εξερεύνηση του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας την Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 18:30.
Με αφετηρία το κτήριο του Μουσείου διασχίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο του, προχωράμε προς το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας και καταλήγουμε στο παράκτιο τμήμα του. Η διαδρομή περιλαμβάνει επιμέρους στάσεις-θέσεις φωτογράφισης, όπου ανακαλύπτουμε πώς να αποτυπώνουμε φωτογραφικά τεκμήρια του μακρινού παρελθόντος, αλλά και στοιχεία του σήμερα. Ενημερώνοντας παράλληλα τους συμμετέχοντες για το σκοπό, τη λειτουργία και τη δράση του Μουσείου, τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αλλά και την ιστορία του οικισμού του Σιγρίου, επιχειρούμε να απεικονίσουμε με τη φωτογραφική μας μηχανή γεωλογικά τεκμήρια, ειδυλλιακά τοπία, αλλά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Μουσείου και της περιοχής.
Η διαδρομή κλείνει με φωτογράφιση του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος από τις πλέον κατάλληλες θέσεις του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας.
Η δράση περιλαμβάνει αρχικά παρουσίαση και επιστημονική ενημέρωση στο χώρο του Μουσείου και στη συνέχεια ξεκινάει η φωτογραφική εξερεύνηση στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου και στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας.
Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από πενήντα ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.
Το Πρόγραμμα της απογευματινής περιήγησης-φωτογραφικής εξερεύνησης περιλαμβάνει:
Α. Μουσείο (18:30 – 19:20)
Ενημερωτική προβολή και παρουσίαση για το Απολιθωμενό Δάσους Λέσβου, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, τη λειτουργία και τις δράσεις του Μουσείου.
Περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους του Μουσείου και ενασχόληση με αρχιτεκτονική φωτογραφία και φωτογραφία τοπίου.
Β. Περιήγηση και φωτογραφική εξερεύνηση του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας (19:30 – 20:30)
Αναχώρηση από το Μουσείο και παράκτια περιπατητική διαδρομή μέχρι το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, με ενδιάμεσες στάσεις για φωτογραφική αποτύπωση του οικισμού του Σιγρίου.
Φωτογραφική διαδρομή στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας με συγκεκριμένες στάσεις σε κατάλληλες θέσεις για φωτογράφιση γεωλογικών τεκμηρίων (απολιθωμένων κορμών και γεωλογικών σχηματισμών) και ειδυλλιακών τοπίων όπως της νησίδας Νησιώπης και της θέας προς το κάστρο και τον οικισμό του Σιγρίου.
Απόλαυση και φωτογράφιση ενός υπέροχου ηλιοβασιλέματος από τις δυτικές ακτές του Πάρκου.
Με τις φωτογραφίες που θα τραβήξετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος και στο διαγωνισμό φωτογραφίας του RURITAGΕ και να δείξετε στον κόσμο τη μοναδικότητα του Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO μέσα από τη δικιά σας ματιά. Ο διαγωνισμός οργανώνεται στο πλαίσιο του RURITAGE – ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου που επιδιώκει να μετατρέψει τις αγροτικές περιοχές σε εργαστήρια βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση την ενίσχυση του εξαιρετικού δυναμικού πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς τους. Δεκαεννέα αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου της Λέσβου – Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO εντάχθηκαν από την αρχή του έργου ως περιοχές επίδειξης ή αλλιώς ως «περιοχές μοντέλα - Role Models» και «περιοχές αναπαραγωγής - Replicators». Επιπρόσθετα, δεκαεπτά αγροτικές περιοχές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μετά απο πρόσκληση για επιπλέον «αναπαραγωγείς - additional Replicators». Όλες αυτές οι αγροτικές περιοχές καλούνται τώρα να συμμετάσχουν στο RURITAGE Photo Contest. Ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας πραγματοποιείται από την 1 Ιουνίου έως την 31 Οκτωβρίου 2020. Οι εικόνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητα των αγροτικών περιοχών και να γιορτάζουν τη φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά. Για περισσότερες πληροφορίες και τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό: lesvosmuseum.gr/news-and-events.
Εξοπλιστείτε με τις φωτογραφικές σας μηχανές και σας περιμένουμε για μια ιδιαίτερη φωτογραφική εξερεύνηση!
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 22530-54434.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ