Μοναδική εμπειρία η απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμάτων Πλάκας
Μια ιδιαίτερη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες ήταν η απογευματινή περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, που οργανώθηκε την ώρα του ηλιοβασιλέματος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το Μουσείο επανέλαβε την λειτουργία του στις 15 Ιουνίου - μετά την περίοδο της καραντίνας - και από το Σάββατο 25 Ιουλίου ξεκίνησε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του προσφέροντας σε παλιούς και νέους φίλους του πλήθος δράσεων στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, στους εκθεσιακούς χώρους και στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου. Οι απογευματινές περιηγήσεις στα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, αποτελούν τα τελευταία χρόνια την ευχάριστη απογευματινή συνήθεια δεκάδων επισκεπτών!
Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες απολιθωματοφόρες θέσεις, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Οι επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μουσείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απογευματινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση από τη κα Ο. Τσαλκιτζή, γεωλόγο του Μουσείου.
Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημερωτική παρουσίαση για το Πάρκο της Πλάκας και στη συνέχεια ακολούθησαν την περιπατητική διαδρομή από το Μουσείο προς το Πάρκο Πλάκας.
Αρχικά επισκέφθηκαν το ανατολικό τμήμα του Πάρκου. Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν βρέθηκαν μπροστά στο πραγματικά τεράστιο δέντρο Κανέλλας, περιμέτρου 13,5 μέτρων, που έχει διασωθεί με ολόκληρο το ριζικό του σύστημα και αποτελεί τον ιστάμενο απολιθωμένο κορμό με την μεγαλύτερη περίμετρο παγκοσμίως! Ακολούθησαν τα άνετα και ασφαλή μονοπάτια και περιηγήθηκαν νοερά στο μεικτό δάσος πλατύφυλλων - καρποφόρων δένδρων, που εναλλάσσονται με ποικιλία ειδών κωνοφόρων.
Στο παράκτιο τμήμα του Πάρκου Πλάκας, περιηγήθηκαν μεγάλους ιστάμενους κορμούς και ριζικά συστήματα δένδρων και οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον εντυπωσιακό κορμό λεύκας, μήκους 14 μέτρων, που βρίσκεται βυθισμένος στη θάλασσα καθώς και τις παράκτιες γεωμορφές, εκεί όπου μεγάλα ρήγματα κόβουν τις ακτές δημιουργώντας απότομους κρημνούς. και εξηγούν πως τα έντονα γεωτεκτονικά συμβάντα βύθισαν τμήματα της Αιγηίδας δημιουργώντας το Ελληνικό αρχιπέλαγος. Στην ακτή οι δυνατοί άνεμοι, τα κύματα και το θαλάσσιο σπρέι σμιλεύουν τα ηφαιστειακά υλικά δημιουργώντας γλυπτά, που εξάπτουν τη φαντασία, αληθινά μνημεία της φύσης
Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την παρατήρηση του ηλιοβασιλέματος, την ώρα που ο ήλιος χανόταν πίσω από τη Νησίδα Νησιώπη.
Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συνεχίζονται με μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ