Τέλος στη φιλοξενία όσων πήραν άσυλο- Αρνούνται να εγκαταλείψουν διαμερίσματα και δομές οι πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ)


Όσοι πήραν άσυλο θα βγουν στην αγορά εργασίας καθώς πλέον έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες πολίτες. Αυτό θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στα νησιά.

Στο προσφυγικό, μαζί με την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, παραμένουν και οι αντιδράσεις κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας στην προοπτική δημιουργίας νέων δομών. Παράλληλα, το υπουργείο καλεί από σήμερα περίπου 11 χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα και τους χώρους στους οποίους φιλοξενούνται, εκείνοι όμως αρνούνται κι απαντούν πως δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς επιδοτούμενη στέγη.



Έξωση χωρίς προβλέψεις για ένταξη

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από χθες πρόκειται να ξεκινήσει η σταδιακή έξωση 11.237 αναγνωρισμένων προσφύγων από τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τις δομές των νησιών και της ενδοχώρας. Στόχος είναι να δημιουργηθούν κενές θέσεις φιλοξενίας και θα αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών.

Την περασμένη Παρασκευή, δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που έχει δοθεί για την έναρξη των εξώσεων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκη συμμετείχε σε σύσκεψη όπου παρέστησαν Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).



Μετά την σύσκεψη, ανακοινώθηκε πως θα επιδιωχθεί, για την ομαλή μετάβαση τον προσφύγων, η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των προσφύγων σε αυτά, η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα, η πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance).

Τέλος, ανακοινώθηκε πως θα γίνει προσαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες και ψυχικά ασθενείς.

Το ερώτημα ωστόσο για το τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες παραμένει αναπάντητο, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί επαρκείς πρωτοβουλίες για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Έτσι, είναι ορατός ο κίνδυνος πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο να βρεθούν το επόμενο διάστημα στον δρόμο.