Η ΣΚΟΠΙΑ | Ο τουρισμός της Λέσβου
Η νέα στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» από σήμερα και κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου
Η Λέσβος είναι από εκείνα τα νησιά που συνδυάζουν με τρόπο αρμονικό βουνό και θάλασσα. Επίσης προς τέρψη κάθε τουριστικού ενδιαφέροντος αποτελεί αφενός ένα σημαντικό θρησκευτικό προορισμό με πολλά αξιόλογα προσκυνήματα, αφετέρου είναι ιδανική επιλογή για οικογενειακές διακοπές, αλλά και για όσους επιθυμούν τον αθλητικό τουρισμό.
Ο επισκέπτης θα πλημμυρίσει με απαράμιλλης ομορφιάς εικόνες έχοντας πολλά μέρη να επισκεφτεί, όπως ο γραφικός Μόλυβος με τα πέτρινα σπίτια και το επιβλητικό κάστρο του, η μαγευτική Πέτρα με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα και την Παναγιά που δεσπόζει στο βράχο με τα 114 σκαλιά σαν οικοδέσποινα, η σκάλα Ερεσού που σου μεταδίδει μια αλλιώτικη ανεμελιά σαν καθίσεις στα παραθαλάσσια ταβερνάκια της, αλλά και τα Βατερά με τη μεγαλύτερη αμμουδερή παραλία του νησιού. Κοντά σε αυτά η Νυφίδα και ο Πολιχνίτος υπόσχονται στον κάθε επισκέπτη φιλοξενία από τα παλιά, ενώ στο μοναδικό Πλωμάρι δεν είναι λίγες οι φορές που η αλμύρα της θαλασσινής αύρας ανακατεύεται με αρώματα γλυκάνισου από τα παραδοσιακά αποστακτήρια ούζου παλαιών οικογενειών του χωριού.
Μα θα αναρωτηθεί κανείς, ποιος στέκει φύλακας αυτής της τόσης ομορφιάς. Η απάντηση βρίσκεται στα άγια προσκυνήματα της Λέσβου.
Κοντά στη Θερμή, εκεί στο λόφο των Καρυών βρίσκεται η Ι.Μ. των θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα στον παραδοσιακό Μανταμάδο δεσπόζει το μοναστήρι του Ταξιάρχη με την ανάγλυφη εικόνα του πάντα ευπρόσδεκτη στις προσευχές αναρίθμητων προσκυνητών.
Στη γραφική Αγιάσο με τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα, ο ναός της Παναγίας με την επιβλητική της εικόνα αποτελεί τον βασικότερο λόγο να φτάσεις στο πιο ορεινό χωριό του νησιού. Και φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στον πολιούχο Άγιο Θεόδωρο αλλά και στο ναό του Αγίου Θεράποντα, σήμα κατατεθέν του λιμανιού της Μυτιλήνης.
Δυστυχώς όμως παρά την τόση ομορφιά, η σημερινή κατάσταση που βιώνει ολόκληρο το νησί της Λέσβου εξαιτίας των άστοχων χειρισμών τόσο στον τομέα της ανάπτυξης, όσο και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, σε συνδυασμό με τις λανθασμένες στρατηγικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μαρτυρά το λόγο των συνεχών πτωτικών τάσεων του τουρισμού στη Λέσβο αλλά και στο υπόλοιπο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Κι όμως οι εκάστοτε αρμόδιοι σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού θα μπορούσαν να πράξουν περισσότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με Θεσσαλονίκη, αλλά και τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια για κάθε προορισμό. Και είναι άξιο απορίας τί απέγινε το φιλόδοξο από το 2015 εκείνο σχέδιο με τα περιβόητα υδροπλάνα που θα έλυναν μερικώς το πρόβλημα σύνδεσης των ακριτικών νησιών μεταξύ τους αλλά και με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Παράλληλα πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό, ότι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα ακριτικά μέρη βρίσκονται υπό καθεστώς ειδικής μεταχείρισης λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, με σκοπό τη διευκόλυνση επίσκεψης αλλά και διαμονής πληθυσμών σε αυτά, ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση στην ενδοχώρα. Το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να γίνει και για τα ακριτικά ελληνικά νησιά και αυτό επιτυγχάνεται με το να δίνονται κίνητρα (καλύτερες συγκοινωνίες, ανάπτυξη, οργάνωση) σε αντίθεση με την σημερινή πολλαπλή απαξίωση των νησιωτών σε ζωτικούς τομείς.
Επίσης σημαντικό θέμα είναι η προβολή του κάθε ακριτικού τόπου ξεχωριστά και όχι μονοδιάστατα. Για παράδειγμα η προβολή της Λέσβου δεν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει μόνο στα αξιοθέατα, όπως το μοναδικής σπουδαιότητας Απολιθωμένο Δάσος στο μαγευτικό Σίγρι της Λέσβου, αλλά σε όλες τις μορφές τουρισμού που μπορούν να πραγματωθούν.
Ομοίως λεπτομερής αναφορά πρέπει να γίνεται σε κάθε τοπικό προϊόν που παράγεται, αλλά και στους συνεταιρισμούς που το παράγουν, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει από κοντά τη δουλειά και το μεράκι των ανθρώπων εκείνων που δημιουργούν. Και στη Λέσβο υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί όπως αυτοί των γυναικών Μεσοτόπου, Παρακοίλων, Αγίας Παρασκευής κλπ, που συμβάλουν τα μέγιστα φτιάχνοντας αμέτρητα παραδοσιακά προϊόντα, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία και διεθνείς διακρίσεις.
Η δε ανάπτυξη του τουρισμού ξεκινάει από το τουριστικό γραφείο και φτάνει μέχρι την άρτια λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και όλα αυτά επιτυγχάνονται με σωστή οργάνωση, συνεχή διαφήμιση, δελεαστικές προσφορές. Είναι με άλλα λόγια τα κίνητρα για να προθυμοποιήσουν ακόμα και τον πιο μακρινό επισκέπτη να έρθει σε κάποιο ακριτικό νησί.
Η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι συλλογική και συντονισμένη, ώστε να μπορούμε να αναδείξουμε τη δυναμική του τόπου μας με την προβολή κάθε πτυχής.
Σίγουρα υπάρχουν τόσα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έγιναν, αλλά αντί να καταλογίζουμε ευθύνες, θα πρέπει να δράσουμε στην παρούσα φάση για να έχουμε επισκέπτες χειμώνα-καλοκαίρι, εκμεταλλευόμενοι κάθε μορφής τουρισμό που μπορεί να παρέχει η Λέσβος, ώστε να μην χαθεί κι άλλο πολύτιμο έδαφος και καμία θέση εργασίας. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει στοίχημα για όλους τους αρμόδιους.
Λένε πως η ψυχή του ανθρώπου ερωτεύεται τον τόπο στον οποίο γεννιέται. Κι εμείς καλούμαστε να κάνουμε τους επισκέπτες να ερωτευτούν το νησί μας μέσα από τη φιλοξενία και την παράδοσή μας.
(ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΛΥΜΠΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ