Κοινότητα Μόριας | Ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση με Μηταράκη...
Γράφει ο *Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης
Σε ανακοίνωση προέβη η Κοινότητα Μόριας, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος αυτής, κ. Ιωάννης Μαστρογιάννης, στις 03/05/2020, με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, με θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης που επωμίζεται το χωριό της Μόριας και οι όμορες Κοινότητες.
Στην πολύ σημαντική συνάντηση, συμμετείχαν επίσης και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του νομού, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Παναγιούδας, Αφάλωνα, Παμφίλων, Λ. Θερμής και Π. Θερμής.
Σε ανακοίνωση - ενημέρωση, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας, κάνει γνωστό τα κάτωθι:
“1) Ίδρυση στην Μόρια Αστυνομικού Τμήματος με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα για την προστασία των κατοίκων των χωριών μας.
2) Αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. Μόριας κατά 1.500 άτομα μηνιαίως.
3) Ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε προσωπικό για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών.
4) Ότι θα λειτουργήσει η Δομή της Συκαμιάς για να δεχθεί τυχόν ροές στις ακτές της Δυτικής Λέσβου.
5) Μας προτάθηκε να πραγματοποιηθεί διπλή συρμάτινη περίφραξη έξω του Κ.Υ.Τ. την οποία αρνηθήκαμε για να μην μονιμοποιηθεί η επέκταση του.
6) Τονίσαμε ότι δεν θα δεχθούμε την έλευση των νέων κοντέινερ όπως ανεγράφη στον Τύπο, δωρεά της Αυστρίας και μας δηλώθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.
7) Εντός των ημερών θα προχωρήσει η αποζημίωση της 4ης αποστολής και θα ακολουθήσει αποζημίωση της 5ης αποστολής μέχρι 31-12-2019 των πληγέντων από τους μετανάστες.
Χθες 04-05-2020 ενημερώσαμε τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων μας , ως είχαμε υποχρέωση.
8) Περιμένουμε αποτελέσματα των ανακοινωθέντων σε εύλογο χρονικό διάστημα για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.
9) Προβάλλαμε τις πάγιες θέσεις μας όπως είναι διαπιστωμένες με τα κατά καιρούς Ψηφίσματα και
Υπομνήματα που έχουν υποβληθεί σε όλους τους αρμόδιους.”
Συγκεκριμένα, η ίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας και η ενίσχυση της Πυροσβεστικής, ήταν κινήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από την αρχή της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης, το ‘15. Κι αυτό, γιατί, στο χωριό της Μόριας αλλά και στους γειτονικούς οικισμούς, η παρανομία και η εγκληματικότητα ήταν και είναι στο ζενίθ της. Χαρακτηριστικό της τελευταίας, τα κατά καιρούς επεισόδια και η φυγή επιχειρήσεων από την περιοχή.
Ως προς την αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ., ο αριθμός των 1.500 τον μήνα, είναι ένα νούμερο που μπορεί να φαντάζει εφικτό και κατ’ επέκταση υλοποιήσιμο, φτάνει να φανεί όμως και στην πράξη. Σίγουρα, αν υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση, θα δοθούν σημαντικές ανάσες στους διαμένοντες της Δομής, στο προσωπικό αυτής, και στους γηγενείς.
Η Κοινότητα της Μόριας και ο πρόεδρος αυτής, καλώς, αντέδρασαν και αρνήθηκαν την πρόταση του Υπουργού, μιας και αν γινόταν δεκτή, θα νομιμοποιούσε την επέκταση του Κ.Υ.Τ., βάζοντας τα θεμέλια για μια υπερδομή. Στο πνεύμα αυτό, εντάσσεται και η άρνηση παραλαβής κοντέινερ στη Δομή της Μόριας.
Όπως γίνεται αντιληπτό με τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας, κ. Μαστρογιάννης, έδειξε ότι υπάρχει σφυγμός, υπάρχει ελπίδα, παρά τις όποιες ανορθογραφίες του παρελθόντος, και κυρίως τις όποιες ενέργειες δεν έγιναν από πλευράς του. Αφήνει και τα περίφημα << Σαν πρόεδρος της Μόριας, στέκομαι στο πλευρό του δημάρχου, είμαι μαζί του... είμαι δίπλα του>> που ακούστηκαν εντός του Κ.Υ.Τ., την περασμένη εβδομάδα.
Καλό θα ήταν, βέβαια, μελλοντικά σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα, να καλεί τους κατοίκους του χωριού του σε συνέλευση, ώστε να αποφύγει τυχόν δικαιολογημένες αντιδράσεις, και σύσσωμα όλες/ όλοι να αγωνίζονται για το καλό του τόπου. Είναι καιρός, η Κυβέρνηση να δείξει δείγματα γραφής στους ταλαιπωρημένους κατοίκους της Μόριας.
Ο *Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι Δημοσιογράφος και Φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ