31 Μαΐου -Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
Δελτίου Τύπου του Κ.Π Πολιόχνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου με τίτλο «Πολιόχνη» έχοντας ως στόχο την πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος στις 31/05 και τονίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί μια εξαρτησιογόνο συνήθεια με άμεσες και σοβαρές βλάβες για την υγεία.
Τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα αποκαλύπτουν αύξηση του αριθμού των παιδιών που πειραματίζονται με το τσιγάρο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η πρώτη επαφή με το τσιγάρο φαίνεται πως για αρκετά παιδιά γίνεται στην ηλικία των 11 ετών. Ταυτόχρονα, πάνω από τα μισά παιδιά εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και ακόμη περισσότερα σε παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Για αυτό και είναι σημαντική η τήρηση και ο σεβασμός του αντικαπνιστικού νόμου από όλους τους ενήλικες, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά.
Το κάπνισμα, όπως και πολλές άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορούν να αποτραπούν, αν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα στρατηγικές πρόληψης στο χώρο του σχολείου, της οικογένειας και της κοινότητας. Στόχος της πρόληψης είναι ο εξοπλισμός των παιδιών με τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύουν τον εαυτό τους και την υγεία τους.
Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Πρόληψης «Πολιόχνη» εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων τους στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης. Τα εκπαιδευτικά υλικά που εφαρμόζονται είναι αναγνωρισμένα από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ως κατάλληλα προγράμματα πρόληψης και από το Υπουργείο Παιδείας ως παιδαγωγικώς κατάλληλα.
Ας μη ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας και ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα παιδιά από το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές, δεν είναι τα λόγια, αλλά η συμπεριφορά μας. Ένας σημαντικός ενήλικας, που δεν καπνίζει, αποτελεί ένα πρότυπο που, χωρίς πολλά λόγια, προτείνει στα παιδιά: «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ!».
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ