COVID-19: Σε εγρήγορση οι αρχές για το μεταναστευτικό- Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου (ΒΙΝΤΕΟ)


Με τρόπο που θα διασφαλίζει τόσο την υγεία τους όσο και γενικότερα τη δημόσια υγεία θα γίνουν οι μετακινήσεις ευάλωτων ομάδων από τις δομές των νησιών σε εκείνες της ενδοχώρας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Κατά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας με θέμα της προσφυγικές δομές, όπως είπε ο Νότης Μηταράκης, επιβεβαιώθηκαν «τα μέτρα που έχουν ληφθεί και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση». Ο υπουργός, ειδικά για τους ευάλωτους, επεσήμανε ότι «_επιβεβαιώσαμε το πρωτόκολλο και το σχέδιο για την προστασία αυτών των πληθυσμών και για τις μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν».



Νωρίτερα, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η υπογραφή του κειμένου έγινε χωριστά από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Βρετανό υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Κρις Φίλιπ και τα υπογεγραμμένα κείμενα θα ανταλλαχθούν μέσω της διπλωματικής οδού, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας χαρακτηρίζει το σχέδιο «ιστορικό» που σηματοδοτεί τη σταθερή δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η οποία όπως αναφέρεται «παραμένει υψηλή».

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Βρετανός υφυπουργός αναφέρει: «Η παράνομη μετανάστευση διευκολύνεται από επικίνδυνους και κακόβουλους εγκληματίες, που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις απόγνωσης στις οποίες βρίσκονται πολλοί άνθρωποι, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών. Το κοινό σχέδιο δράσης θα υλοποιήσει τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε τα σύνορά μας ασφαλή και θα αποθαρρύνει όσους σκέφτονται να κάνουν το επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε πολλές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Για ένα «νέο βήμα αποτελεσματικότερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, για την καλύτερη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει γενικότερα η Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ τόνισε πως η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί «την επαναβεβαίωση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας εδώ και πέντε χρόνια στον τομέα της μετανάστευσης, για την καλύτερη διαχείρισή της και την καταπολέμηση της παράτυπης έκφρασής της. Θέλω να επισημάνω ότι συμφωνώ απολύτως, όπως είπα και στον κ. Κουμουτσάκο, ότι η προστασία των ευάλωτων ανηλίκων είναι υψηλή προτεραιότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να παρέχουμε προστασία και υποδοχή αυτών των παιδιών στη Βρετανία στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Επιπλέον, η κ. Σμιθ υπογράμμισε πως «η συμμετοχή του βρετανικού σκάφους θα συνεχιστεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Η ανθρώπινη ζωή είναι προτεραιότητα για όλους μας στο θέμα της μετανάστευσης».

Ως προς τη στρατηγική συνεργασία, πρόκειται για μια συμφωνία-πλαίσιο που ενδεικτικά προβλέπει:

• Την καταπολέμηση των δικτύων των παράνομων διακινητών μέσω της περαιτέρω ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών αστυνόμευσης και δικαιοσύνης των δύο χωρών.
• Τη μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο ασυνόδευτων παιδιών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Μεταναστευτικού Νόμου του 2016 και του Κανονισμού του Δουβλίνου, όσο αυτός συνεχίζει να δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.
• Την επανένωση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα με συγγενείς τους που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
• Δικαστική συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διαδικασία των προσφυγών.
• Μεταφραστική υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου.
• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στον τομέα των επιστροφών.
• Συνεργασία του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος με τη Βρετανική Συνοριοφυλακή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
• Αναγνώριση της ρευστής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναπροσαρμογή των δράσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
• Σύσταση στρατηγικού διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου και τις αποτελεσματικότητας των κοινών δράσεων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι παρουσία του κ. Κουμουτσάκου και της πρέσβεως της Κίνας στην Ελλάδα Τσανγκ Τσιγιουέ παρελήφθησαν την Τετάρτη 20.000 προστατευτικές μάσκες στο πλαίσιο δωρεάς της Κίνας στην Ελλάδα. Κατόπιν πρότασης του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, 5.000 μάσκες θα διατεθούν στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι λόγω της εκεί κατάστασης.

Διαμαρτυρία στη Μόρια

Στη Μόρια της Λέσβου, εκατοντάδες Αφρικανοί διαμαρτυρήθηκαν στην είσοδο του Προσφυγικού κέντρου. Οι μετανάστες υποστηρίζουν πως είναι απροστάτευτοι απέναντι στον COVID-19 και ζητούν την μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Όπως υποστήριξαν οι διαδηλωτές, διεκδικούν «δικαιοσύνη για όλους» και προπάντων να μετακινηθούν από το νησί προκειμένου να αποφευχθούν επιπτώσεις από τη διάδοση του κορωνοϊού στον καταυλισμό που «ισοδυναμεί με θάνατο για όλους».

Το Σάββατο, 25 Απριλίου, μετακινούνται προς την ενδοχώρα περίπου 1.500 άτομα από τις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες. Σήμερα, στη Μόρια, επίσημα, ζουν 18.500 άνθρωποι, δηλαδή ο μετακινούμενος πληθυσμός ισοδυναμεί με το περίπου 8% του συνόλου του.

Υπ. Μετανάστευσης: Παρέλαβε 20.000 μάσκες δωρεά από την Κίνα

Τις 20.000 προστατευτικές ιατρικές μάσκες, δωρεά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, παρέλαβε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κουμουτσάκου, και της πρέσβειρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Τσανγκ Τσιγιουέ. Με πρόταση του κ. Κουμουτσάκου, 5.000 από τις μάσκες θα διατεθούν στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, λόγω της εκεί κατάστασης. Οι υπόλοιπες θα διατεθούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά.

Μετά την παραλαβή, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η δωρεά της Κίνας "είναι ένα μήνυμα καλής συνεργασίας των κρατών μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κοινή απειλή, η απειλή της πανδημίας, που ταλαιπωρεί εδώ και μήνες όλον τον κόσμο".

Από την πλευρά της η κ. Τσιγιουέ επισήμανε ότι "είναι, όπως καταλαβαίνουμε, μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα. Θεωρώ, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει πολύ αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή και τον έλεγχο της πανδημίας, τα οποία έχουν φέρει καλά αποτελέσματα". Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι "συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και ανταλλάσσουμε πληροφορίες και καλές πρακτικές, τις οποίες οι Κινέζοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν αποκομίσει τους τελευταίους μήνες" και εξήγησε ότι "αυτές οι μάσκες δόθηκαν από συγκεκριμένες κινεζικές επιχειρήσεις".

"Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πρόληψη του COVID-19 και χαιρόμαστε που μπορούμε να βοηθήσουμε. Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολύ καλές σχέσεις και θεωρώ πως ο καλύτερος φίλος είναι αυτός που συμπαρίσταται στην ανάγκη", κατέληξε η πρέσβειρα της Κίνας.

Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ. https://gr.euronews.com/