Υποβολή Ηλεκτρονικών Αιτήσεων για την δωρεάν διάθεση οικιακών κομποστοποιητών στο Δήμο Μυτιλήνης


Ο Δήμος Μυτιλήνης υλοποιεί πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Ο Δήμος Μυτιλήνης υλοποιεί πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, ως διάδοχος της πράξης με τίτλο «Οικιακή Κομποστοποίηση στο Δήμο Λέσβου», παραχωρώντας δωρεάν οικιακούς κομποστοποιητές κήπου σε νοικοκυριά και σχολεία.

Δικαιούχοι είναι δημότες και των δύο νεοσύστατων δήμων του νησιού, του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμο Δυτικής Λέσβου. Για τη διάθεση τηρείται σειρά προτεραιότητας, μέχρι την εξάντληση όλων των κομποστοποιητών.
Κομποστοποίηση είναι η διαδικασία της φύσης που μετατρέπει τα οργανικά υπολείμματα σε θρεπτικό χώμα, γνωστό και ως compost.

Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα οργανικά απόβλητα, οι οποίες «αφαιρέθηκαν» από τη Γη, επιστρέφουν στη Γη για να παράξουν νέα προϊόντα, δημιουργώντας έτσι έναν νέο κύκλο παραγωγής – κατανάλωσης και συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

Οι κομποστοποιητές κήπου αποτελούν κάδους που εγκαθίστανται απευθείας στο χώμα, σε επαφή με το χώμα και είναι κατάλληλοι για την χουμοποίηση /ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, όπως απόβλητα φρούτων και λαχανικών, κουρεμένο γρασίδι, τεμαχισμένα φυτά, χόρτα, φύλλα, τσόφλια αυγών κλπ, από τα οποία παράγεται υψηλής ποιότητας κομπόστ για προσωπική χρήση του κάθε ενδιαφερομένου.

Η Οικιακή Κομποστοποίηση αποτελεί μια δράση κατά την οποία τα νοικοκυριά «μαθαίνουν» τις παραπάνω διεργασίες, συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία, με πολλά οφέλη για τους ίδιους αλλά και το περιβάλλον.

- Τα νοικοκυριά φτιάχνουν το δικό τους κομπόστ, βελτιώνοντας την ποιότητα του χώματος του κήπου τους, με υλικό προερχόμενο απευθείας από τη Φύση και πλήρως ελεγχόμενο.
- Εξοικονομούνται χρήματα αφού τα νοικοκυριά φτιάχνουν το δικό του θρεπτικό φυτόχωμα και δεν χρειάζεται να αγοράσουν.
- Μειώνονται τα απόβλητα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.
- Χρησιμοποιούνται λιγότερες τεχνητές χημικές ενώσεις (μειώνεται η ποσότητα των συνθετικών λιπασμάτων), τα οποία θα επέστρεφαν στο πιάτο μας ή στο ποτήρι μας, σαν υπολείμματα από τη χρήση τους.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Κουνέλλης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Δήμου Μυτιλήνης, να ενημερωθούν και να υποβάλουν αιτήσεις στην «Ηλεκτρονική Φόρμα για την Υποβολή Αίτησης» στο σύνδεσμο http://www.mytilene.gr/kompost.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Μυτιλήνης ή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και σχολεία για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, καθώς αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο που διδάσκει στα νεαρά μέλη των οικογενειών, βασικές αρχές για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, τον κύκλο ζωής των υλικών και τη διαδραστικότητα του φυσικού κόσμου.

Για περαιτέρω πληροφορίες και την επίλυση προβλημάτων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Μυτιλήνης που υποστηρίζει το πρόγραμμα στα τηλέφωνα 2251 3 50595, 2251 3 50610 και 2251 3 50570.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ