Ο.Λ.Σ.Α: S.O.S: Δραματική έλλειψη αίματος «Μένουμε σπίτι, εκτός αν δίνουμε αίμα»
S.O.S. - Δραματική έλλειψη αίματος
«Μένουμε σπίτι, εκτός αν δίνουμε αίμα»
'Εκκληση σε όλους τους υγιείς ανθρώπους!
Λάβαμε από μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α) ανακοίνωση-δελτίο τύπου σχετικά με τις σοβαρότατες ελλείψεις αίματος λόγω κορωναίου.
Καλούμε και μεις με τη σειρά μας μετά και από την έκκληση που απηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όλους τους υγιείς συνανθρώπους μας να προσέλθουν στις οργανωμένες αιμοδοσίες που διενεργούνται με ασφάλεια καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των αιμοδοτών, σε διάφορα σημεία του νησιού αλλά και σε όλη την Ελλάδα, στους δήμους όλης της χώρας.
Επισημαίνουμε και καλούμε όλους, διότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, διότι χρειάζονται μετάγγιση ακόμη και κάθε 15νθημερο καθώς σήμερα υπάρχουν 2.500 πάσχοντες. Επίσης υπάρχουν μεγάλες ανάγκες από τους Συλλόγους Καρκινοπαθών, Νεφροπαθών (και στο νησί μας έχουμε αντίστοιχους ενεργούς και πολυπληθείς συλλόγους), λόγω τροχαίων, λόγω αιμορραγιών πάσης φύσεως.
Οι εθελοντές δεν πρέπει φυσικά να δίνουν αίμα μέσα στα νοσοκομεία, λόγω της έκτακτης κατάστασης και πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση για να λειτουργήσουν αίθουσες εκτός νοσοκομείων, όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετά και οι Περιφέρειες να διοργανώσουν υπαίθριες αιμοδοσίες όπως ξεκίνησε η περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση αποθεμάτων αίματος.
Παράλληλα στις Κινητές Μονάδές Αιμοδοσίας των νοσοκομείων, όσο κι αν αυτό δείχνει αρκετά δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς και τα προβλήματα που υπήρχαν ήδη σε σχέση με τον "υποχρεωτικό" αριθμό των αιμοδοτών που έθεταν για να σταλεί το συνεργείο (έχουμε πολλές τέτοιες αναφορές με συλλόγους μας στην Αθήνα, στους οποίους είχαν μπει αρκετές φορές τέτοια ζητήματα, κατανοητά μεν, καθώς υπάρχει έλλειμα γιατρών, νοσηλευτών και οδηγών σε αυτές τις περιπτώσεις και δε βγαίνουν οι βάρδιες).
Ελπίζουμε η νέα εποχή που αναγκαστικά ξημερώνει να εξορθολογίσει τις ανάγκες και προτεραιότητες του κράτους για ένα αξιόπιστο, ικανό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας με σεβασμό στον πολίτη και στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό.
Ευχαριστούμε όλο το προσωπικό των μονάδων υγείας του νησιού στο νοσοκομείο και κέντρα υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, βοηθητικό προσωπικό, αγροτικούς ιατρούς), τους εθελοντές ιατρούς στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και όλους όσοι είναι σε συνεχή επαγρύπνιση και με αίσθημα ευθύνης προσφέρουν την ασφάλεια που χρειάζεται (εν μέσω πολλών ελλείψεων για τη δική τους ασφάλεια) όσο τίποτα άλλο, σε αυτήν τη μεγάλη και πρωτόγνωρη δοκιμασία.
Ευχαριστούμε και στηρίζουμε επίσης όλους όσοι διατηρούν την κοινωνία, στην αναγκαία ισορροπία, την καθημερινότητα στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης με κίνδυνο και αυτοί της υγείας τους και της ψυχικής τους κατάστασης.
Ευχαριστούμε και στηρίζουμε επίσης όλους όσοι διατηρούν την κοινωνία, στην αναγκαία ισορροπία, την καθημερινότητα στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης με κίνδυνο και αυτοί της υγείας τους και της ψυχικής τους κατάστασης.
Επαινούμε επίσης τους συμπατριώτες μας Θεόδωρο και Παναγιώτη Τρύφωνα, για την δωρεά σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της Λέσβου 2.000 τεμαχίων μασκών προφύλαξης από τον κορονοϊό.
Ευελπιστούμε να υπάρξουν και άλλοι μιμητές τους όχι μόνο στο πεδίο των ζητημάτων υγείας αλλά και σε θέματα πράγματικής επιβίωσης των συντοπιτών μας, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό δεν είναι μια βασική υποχρέωση του κράτους, ειδικά αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, αν και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν και παραδείγματα, ανάλογο με αυτό της Πανωραίας Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινας, όπως έχει διατηρήσει η ιστορική μνήμη, της καταγόμενης από αρχοντική οικογένεια των Κυδωνιών (Αϊβαλί), γνωστής με το παρατσούκλι ως "Ψωροκώσταινα", η οποία κατέφυγε στα Ψαρά, μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού (όπου έχασε το σύζυγο και τα πέντε της παιδιά), από τον τουρκικό στρατό στις 2 Ιουνίου 1821 ο οποίος εκδικήθηκε την πυρπόληση του τουρκικού δίκροτου στις 27 Μαΐου στην Ερεσό.
Βρέθηκε έτσι πάμφτωχη στα Ψαρά μαζί με άλλο κόσμο πρόσφυγας και κυνηγημένη και προστάτης της μεταξύ άλλων ήταν ο δάσκαλος της Ακαδημίας των Κυδωνιών, ο Βενιαμίν ο Λέσβιος που της στάθηκε με απίστευτη αγάπη.
Κατέληξε στο Ναύπλιο, όπου σύμφωνα με αναφορές της εποχής, προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, το 1826. Ο Ευάγγελος Δαδιώτης, αναφέρεται στην δήλωσή της: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι».
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης και τηλεφωνικά για να δει το βαθμό της συνεισφοράς της σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Χρειαζόμαστε όσο τίποτε άλλο, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και το επίπεδο αλληλεγγύης που αξίζουμε. Ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει προ μηνών, ενέργειες για εγγραφή της ΟΛΣΑ, στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ) του Ε.ΚΕ.Α., με νοσοκομείο αναφοράς το Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».
Το Δ.Σ. της ΟΛΣΑ
................................................................................
Το δελτίο τύπου της ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α
Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί, παρατηρείται δραματική έλλειψη αίματος σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας.
Το γεγονός αυτό, θέτει σε κίνδυνο την ζωή όλων των ενεργών πολιτών που μπορεί να χρειάζονται μετάγγιση αίματος και ιδιαιτέρως στους θαλασσαιμικούς ασθενείς, που η ζωή τους και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από την επάρκεια αίματος.
Η αντιμετώπιση των χρονίων αυτών ασθενών συνίσταται στη μετάγγιση με 2-3 μονάδες αίματος ανά 15 ημέρες.
Ήδη υπάρχει μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια ενώ ακυρώνονται εξωτερικές αιμοληψίες αφού τα πάντα κλείνουν.
Η Αιμοδοσία και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν μπορεί να μην περιλαμβάνονται στον Εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία. Η συγκέντρωση των αιμοδοτών δεν είναι social event. Θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα που να αφορούν την επάρκεια αίματος ώστε να καλυφθούν οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη, να τονιστεί η ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης των εθελοντών αιμοδοτών να δίνουν αίμα και να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο ώστε να το πραγματοποιήσουν.
Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους υγιείς ανθρώπους να προσέλθουν στην κοντινότερη αιμοδοσία για να προσφέρουν το πολύτιμο δώρο ζωής, το αίμα.
Ενημερώνουμε ότι όλες οι αιμοδοσίες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, είναι ασφαλείς και οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε ξεχωριστές πτέρυγες των νοσοκομείων. Επιπλέον, αυτό το διάστημα πολλοί Δήμοι και σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών διοργανώνουν αιμοδοσίες σε εξωτερικούς χώρους. Οι αιμοδοσίες αυτές ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α. (www.ekea.gr). Τέλος υπάρχει σταθερή αίθουσα αποκλειστικά για αιμοληψίες που διαθέτει για αυτό το σκοπό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Ε.ΚΕ.Α., στην Λεωφόρο Θηβών 314, στο Αιγάλεω και με ώρες λειτουργίας Δευτέρα ως Παρασκευή 15.00 - 20.00μμ (τηλ 2105697986).
Η προσφορά στον συνάνθρωπο έχει επιπλέον και εθνική σημασία για να βγει η χώρα μας αλώβητη και με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Για να μη φτάσουμε μαζί με θύματα του κορωνοϊού να θρηνούμε και θύματα ανθρώπων όλων των ηλικιών από την έλλειψη αίματος, ας δείξουμε την αλληλεγγύη μας και την ανθρωπιά μας και στις δύσκολες αυτές στιγμές.
Με εκτίμηση
Δ.Σ. ΠΑΣΠΑΜΑ
Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από
Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο
Δ.Σ. ΠΑΣΠΑΜΑ
Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από
Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ