Αρνήθηκε να εκτελέσει εντολή του Ελληνικού λιμενικού πλήρωμα της Frondex
Πλήρωμα Frontex: Το πλήρωμα από την Δανία αρνήθηκε να υπακούσει σε αμφιλεγόμενη διαταγή του Ελληνικού λιμενικού που θα έθετε ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Η αλλαγή εντολών από την πολιτική ηγεσία στα όρια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας οδηγεί την Ελλάδα σε διεθνή απομόνωση και ανυποληψία, για χάρη μερικών περιθωριακών ακραίων
Πλήρωμα Frontex: Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen επισκέφθηκε την Τετάρτη τα ναυτικά περιπολικά Frontex που στελεχώνονται από Δανούς στην Κω. Εκεί, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της Δανίας DR, πληροφορήθηκε ότι δανικά πληρώματα πρόσφατα αρνήθηκαν να υπακούσουν σε μια εντολή του Ελληνικού λιμενικού να ρίξουν πρόσφυγες πίσω στην θάλασσα με την επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα, πλαστική βάρκα τους.
Η Κοπεγχάγη συμμετέχει με δύο πλοία στην Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής της ΕΕ, στην Frontex. Από τον περασμένο Ιούνιο, έχει διαχειριστεί πάνω από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι μέσα σε πρωτόγονα φουσκωτά, διασχίζουν τα στενά νερά μεταξύ Τουρκίας και Κω. Από τότε που η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, τα ναυτικά περιπολικά της Δανίας έχουν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή και τώρα δρουν ως μάτια και αυτιά για την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία αναλαμβάνει τον χειρισμό των περιστατικών με τα έμφορτα υποτυπώδη κι επικίνδυνα φουσκωτά με τα οποία ταξιδεύουν οι πρόσφυγες.
Αυτά περιέγραψε ο διοικητής επιχειρήσεων της Δανίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην υπουργό Άμυνας Trine Bramsen, η οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη τους 17 Δανούς στην αποστολή της Frontex στην Κω. Όπως διευκρίνισε ο διοικητής, οι τοπικές ελληνικές αρχές χειρίζονται σήμερα τα προσφυγικά και μεταναστευτικά σκάφη διαφορετικά από ότι στο παρελθόν και από τις εντολές που έχουν στην Δανία. “Οι διαταγές μας δεν είναι να κάνουμε δράσεις, ελιγμούς ή οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια” εξηγεί ο Jens Møller διοικητής επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει, τα ελληνικά περιπολικά σκάφη πλησιάζουν στα υπερπλήρη μεταναστευτικά σκάφη για να τα αποτρέψουν. Τα μεταναστευτικά σκάφη ρυμουλκούνται ή ωθούνται πίσω στην τουρκική πλευρά των θαλάσσιων συνόρων.
Πριν την αλλαγή των κανόνων οι Δανοί είχαν το καθήκον να βοηθήσουν και μεταφέρουν του πρόσφυγες σώους στην ξηρά. Τώρα αυτό άλλαξε και απλά πρέπει να παρακολουθούν και στο μέτρο του δυνατού να εντοπίζουν απομακρυσμένα σκάφη, να αναφέρουν στην «Ελληνική Ακτοφυλακή», που έρχεται και χειρίζεται τα περιστατικά. Και ο επικεφαλής της επιχείρησης Jens Møller, καθώς και ο καπετάνιος Jan Niegsch, επικεφαλής του στρατιωτικού πληρώματος, επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει εντολή να αποτρέψει τα μεταναστευτικά σκάφη να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
Το κάνουν με τον τρόπο που αυτοί θεωρούν σωστό”, λέει ο Jens Møller διπλωματικά. Οι ναυτικοί και αξιωματικοί της Δανίας λένε ότι έχουν παρακολουθήσει εξ αποστάσεως επεισόδια στα οποία τα ελληνικά περιπολικά σκάφη ταξιδεύουν επικίνδυνα κοντά στα υπερπλήρη φουσκωτά για να τα γυρίσουν. “Ωστόσο, είναι επικίνδυνο να σταματήσουμε ένα βαρύ σκάφος με δύναμη”, λέει ο καπετάνιος Jan Niegsch. Με αυτή την πρακτική “μπορεί να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου θα γίνει μια διάσωση στη θάλασσα γιατί (τα φουσκωτά) δεν είναι κατασκευασμένα για να πλεύσουν σε ανοιχτή θάλασσα” συνεχίζει.
Ως εκ τούτου, τα ναυτικά πληρώματα έχουν πλέον αρχίσει να τεκμηριώνουν το τι βιώνουν όταν παρατηρούν από απόσταση την Ελληνική Ακτοφυλακή. “Αν παρατηρήσουμε κάτι που πιστεύουμε ότι είναι αντίθετο με τους κανόνες, τότε το τεκμηριώνουμε και το αναφέρουμε στο πίσω μέρος του συστήματός μας. Αρχικά πίσω στην Frontex,” λέει ο Jens Møller. Αρκετά από τα μέλη του πληρώματος λένε ότι πρόκειται για τους κανόνες της καλής ναυτοσύνης και της υποχρέωσης τους να βοηθούν ανθρώπους στη θάλασσα. Η κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ οδήγησε ένα ναυτικό περιπολικό της Δανίας να αρνηθεί να εκτελέσει μια εντολή από το κέντρο ελέγχου της επιχείρησης Poseidons. Το πλήρωμα είχε μόλις σώσει 33 πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίους είχε πάνω στο πλοίο και έλαβε εντολή από το ασύρματο «Βάλτε τους πίσω στο νερό και να τους σύρετε πέρα από τη θάλασσα». Το πλήρωμα εκτίμησε ότι η εκτέλεση της εντολής θα ήταν απειλητική για τις ανθρώπινες ζωές. Αρχικά, διότι θα έπρεπε πιθανώς να τραβήξουν τα όπλα ή να χρησιμοποιήσουν βία για να ξαναβάλουν τους πρόσφυγες που μόλις είχαν σώσει στο πρωτόγονο φουσκωτό σκάφος. Ένα φουσκωτό σκάφος το οποίο, σύμφωνα με ένα μέλος του πληρώματος, δεν ήταν σε «πλεύσιμη κατάσταση».
Ο διευθυντής επιχειρήσεων Jens Møller επιβεβαίωσε το επεισόδιο.
– Ο διοικητής θεώρησε ότι δεν ήταν δικαιολογημένη δράση. Στη συνέχεια, ανακάλεσε την εντολή και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω. Ο διευθυντής επιχειρήσεων Jens Møller έδωσε στον κυβερνήτη το δικαίωμα να παρακούσει την διαταγή. Υπήρχαν 33 πρόσφυγες και μετανάστες στο κατάστρωμα του σωστικού της Δανίας, όταν το πλήρωμα κλήθηκε να τους επαναφέρει σε ένα πρωτόγονο φουσκωτό σκάφος στο νερό. Η υπουργός Άμυνας Trine Bramsen έμεινε ικανοποιημένη που το πλήρωμα δεν τήρησε τις διαταγές που θα έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές 33 ανθρώπων.
– Ο διοικητής θεώρησε ότι δεν ήταν δικαιολογημένη δράση. Στη συνέχεια, ανακάλεσε την εντολή και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω. Ο διευθυντής επιχειρήσεων Jens Møller έδωσε στον κυβερνήτη το δικαίωμα να παρακούσει την διαταγή. Υπήρχαν 33 πρόσφυγες και μετανάστες στο κατάστρωμα του σωστικού της Δανίας, όταν το πλήρωμα κλήθηκε να τους επαναφέρει σε ένα πρωτόγονο φουσκωτό σκάφος στο νερό. Η υπουργός Άμυνας Trine Bramsen έμεινε ικανοποιημένη που το πλήρωμα δεν τήρησε τις διαταγές που θα έθεταν σε κίνδυνο τις ζωές 33 ανθρώπων.
Γράφει: Αυγερινός Χατζηχρυσός
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ