Αυτό είναι το σήμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου



Το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου κατέληξε στο νέο σήμα του Δήμου.

Αποτελεί ενα σχεδιαστικό πάντρεμα ουσιαστικά των αρχικών της συντομογραφίας του Δήμου (Δ.Δ.Λ), με το ιερό των Μέσων και την Γέφυρα της Κρεμαστής, όπως απεικονίζεται σε αρχαίο νόμισμα της περιοχής.

Το Δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, αξιολόγησε μεταξύ άλλων προτάσεων και κατέληξε –ψηφίζοντας σχετικά κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση- στην επιλογή του νέου σήματος του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Πρόθεση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου που εκλέχτηκε στην ιδρυτική περίοδο του νέου Δήμου, ήταν το σήμα της Δυτικής Λέσβου να αποτελεί μία συμπυκνωμένη εικονική ταυτότητα, όλων των δημοτικών ενοτήτων. Δεδομένου ότι όλες έχουν σημαντικά πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία.

Η ιδέα για το νέο σήμα, αρχικά έχει πάρει έμπνευση από το γεφύρι της Κρεμαστής (σύμβολο ενότητας, επικοινωνίας και προόδου) και απεικονίζει ένα αφαιρετικό σύμπλεγμα  με τα αρχικά γράμματα της ονομασίας του νεοσύστατου Δήμου: δύο «Δέλτα» (Δήμος Δυτικής)  που ενώνονται καμπυλωτά σε ένα «Λάμδα» (Λέσβου). Ταυτόχρονα απεικονίζει και την ονομασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου με άριστο τρόπο και στα αγγλικά ΜWL (Municipality of West Lesvos).

Στην καρδιά τώρα του λογότυπου, έχοντας πάρει έμπνευση από το νόμισμα με την απεικόνιση του Ιερού των Μέσων που συμβολίζει την ευημερία, την αναγέννηση και την ενότητα, απεικονίζεται ένα σύμβολο στιβαρού οικοδομήματος με επτά κίονες που  παραπέμπουν στις 7 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, οι οποίες στηρίζουν τον δημοτικό θεσμό αλλά ταυτόχρονα περικλείονται και προστατεύονται από τον θεσμό αυτό. 

Η λεπτή αλλά σταθερή γραμματοσειρά αποδίδει τον δυναμισμό του νέου δήμου και το λαδοπράσινο χρώμα παραπέμπει στον φυσικό περιβαλλοντικό πλούτο του Δήμου και του νησιού και στον πλούτο των ελαιώνων του.


Ο συνδυασμός των δύο εικόνων συμβολίζει μια νέα και δυναμική αρχή που κοιτάζει στο μέλλον αλλά ταυτόχρονα αγκαλιάζει την ιστορία, τον πολιτισμό και την πορεία που χάραξαν οι πρόγονοι μας. Τόσο η αναφορά  στο «Κοινόν των Λεσβίων» όσο και η αναφορά στο «Γεφύρι της Κρεμαστής» είναι δηλωτικά της βασικής αναγκαιότητας που οδηγεί, δια μέσου των ιστορικών περιόδων, στην μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία του Δήμου.