Γιατροί χωρίς σύνορα: "Μένουμε στην Λέσβο αλλά με προσοχή"
Ανακοίνωση:
Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θυσίασε τις ανθρώπινες ζωές στο βωμό των πολιτικών κερδών.
Για άλλη μια φορά, βλέπουμε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να απωθήσουν με κάθε κόστος τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια αντί να προσφέρουν την πιο στοιχειώδη βοήθεια στους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που τη χρειάζονται, θέτοντάς τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση έχει κορυφωθεί με τον θάνατο ενός παιδιού, τη ρίψη δακρυγόνων σε ανθρώπους στα χερσαία σύνορα και τις αναφορές ότι η ακτοφυλακή απωθεί με βίαιο τρόπο τις βάρκες που κινδυνεύουν αντί να τις βοηθάει.
Καθώς 40.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά, η κατάσταση είναι οριακή τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Και οι μεν και οι δε έχουν εγκαταλειφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Κατά συνέπεια, η κλιμάκωση της έντασης έχει οδηγήσει σε ταραχές, αποκλεισμούς δρόμων και επιθέσεις σε όσους προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν κάθε βιαιοπραγία ή επιθετική συμπεριφορά σε βάρος εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. «Είναι απαράδεκτο να γίνεται στόχος η ιατρική φροντίδα και η ανθρωπιστική βοήθεια» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Οι άνθρωποι στερούνται την βασική βοήθεια που έχουν ανάγκη, καθώς οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, επειδή ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν ολέθριες συνέπειες, καθώς στερούν από τους ανθρώπους το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία και έχουν στόχο να τους απωθήσουν πίσω στην Τουρκία. Αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο χάος, θανάτους στη θάλασσα, κλιμάκωση της βίας και ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης: να μετακινήσουν τους ανθρώπους από τα νησιά σε ευρωπαϊκές χώρες, να υλοποιήσουν ένα σύστημα ασύλου που να λειτουργεί και να σταματήσουν να εγκλωβίζουν τους ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες.
Οι ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους καθημερινά ανάλογα με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν γύρω από την Μόρια και στην Μυτιλήνη. Η οργάνωση είναι αποφασισμένη να παραμείνει στη Λέσβο για να εξασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν την ιατρική και ψυχική φροντίδα που χρειάζονται.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ