Guardian: Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί η Λέσβος
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λέσβο μεταξύ ντόπιων, ακροδεξιών στοιχείων και προσφύγων, ενώ οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται.
«Οι ελληνικές αρχές παλεύουν να διαχειριστούν την αυξανόμενη ένταση στα νησιά όπου η πίεση από ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο», σχολιάζει στην κυριακάτική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα Guardian
H ανταποκρίτρια του Guardian, Έλενα Σμιθ, δίνει το κλιμα από τη Λέσβο, όπου οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές και το νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ ντόπιων και αιτούντων άσυλο έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα.
Καζάνι που βράζει
Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, παρομοίασε την κατάσταση στην Λέσβο με «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». «Είναι κρίσιμο να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε ο ίδιος.
«Πάνω από 42.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά εκτιμάται πως βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Μην μπορώντας να φύγουν λόγω της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ, αναγκάζονται να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από ένα σύστημα ταυτόχρονα υποστελεχωμένο και στα όριά του», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Την Παρασκευή περίπου 20.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στην Λέσβο, «αναγκασμένοι να αντέξουν την πικρή πραγματικότητα της Μόριας, ενός καταυλισμού που σχεδιάστηκε να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους».
«Ζουν σε τρισάθλιες, μεσαιωνικές συνθήκες με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων καθαριότητας και ζεστού νερού, ηλεκτρικούς ρεύματος, υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης», ανέφερε η Sophie McCann από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι ντόπιοι έχουν επίσης παραμεληθεί.
«Η κοινωνία της Λέσβου έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός αποτυχημένου συστήματος υποδοχής. Όπως και οι πρόσφυγες, έχουν κουραστεί», προσθέτει η ίδια.
Ακροδεξιά στοιχεία
«Με το αντιμεταναστευτικό αίσθημα να μεγαλώνει, έχουν εμφανιστεί ομάδες αυτόκλητων τιμωρών που πιστεύεται πως προέρχονται από την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή», σημειώνει το δημοσίευμα. Την Παρασκευή επτά οπλισμένοι άντρες με ξύλινα ρόπαλα συνελήφθησαν στο χωριό της Μόριας με υποψίες πως συνδέονται με την Χρυσή Αυγή.
«Ο κόσμος βλέπει τις περιουσίες του να καταστρέφονται, τα πρόβατα και τα κατσίκια τους να σφαγιάζονται, τα σπίτια τους να γίνονται αντικείμενο διαρρήξεων», λέει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης.
«Πριν από μερικά χρόνια, όταν βρίσκονταν μόνο 5.000 στο νησί, τα πράγματα ήταν ήδη αρκετά άσχημα. Τώρα υπάρχει η αίσθηση πως η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει από τον έλεγχο», εξηγεί ο ίδιος.
Ο πόλεμος στις ΜΚΟ
Ο Guardian αναφέρεται τέλος στις ΜΚΟ, που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αλλά και τους βανδαλισμούς αυτοκινήτων τις τελευταίες εβδομάδες.
«Ξένοι που θεωρείται πως βοηθούν τους πρόσφυγες κάνουν λόγο για εκφοβισμό. Ο Ciaran Carney, εθελοντής κινηματογραφιστής που διδάσκει πρόσφυγες στο νησί, δήλωσε σχετικά: «Υπήρχε μια εβδομάδα που κανείς [στις ΜΚΟ] δεν ήθελε να φύγει από το διαμέρισμά του. Όλο αυτό μοιάζει έτοιμο να εκραγεί και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει».
Πηγή in.gr
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ