Οι χαμηλές πτήσεις για τον τουρισμό και η νέα εποχή της Fraport- Συνέντευξη του προέδρου τουριστικών πρακτόρων στο LesvosPost
**Συνέντευξη για το LesvosPost και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» από την Μένια Μουτζούρη
Με τη νέα επένδυση να εντυπωσιάζει προσδίδοντας τον διεθνή του χαρακτήρα, το νέο terminal του αεροδρομίου Μυτιλήνης ξεκίνησε την επιχειρησιακή του λειτουργία με τους καλύτερους οιωνούς ή μήπως όχι;
Από το ελληνικό δημόσιο στη Fraport και από το μεταπολεμικό κτήριο στη σύγχρονη εγκατάσταση παρεμβάλλονται: η εντυπωσιακή επένδυση των 20 εκατ. ευρώ και η ελπιδοφόρα προώθηση του πολύπαθου προορισμού που λέγεται Λέσβος.
Η είσοδος της Fraport έφερε πρωτόγνωρες αλλαγές για την ελληνική περιφερειακή πραγματικότητα. Στα Χανιά σημειώθηκε μείωση της επιβατικής κίνησης (κατά 29%) λόγω της αποχώρησης της Ryanair (πιθανολογικά λόγω της αύξησης των επιβαλλόμενων τελών) ενώ στην Καβάλα η ενθαρρυντική αύξηση των αφίξεων έφερε την αισιοδοξία. Στη Σάμο το πρόβλημα του ιδιωτικού πάρκινγκ και στην Κέρκυρα η μείωση των πτήσεων μικρών αεροσκαφών λόγω των επιβαλλόμενων τελών προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων σκιαγραφώντας μια περίοδο αλλαγών.
Στη Λέσβο το ζήτημα του κόμβου αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των λιγοστών θέσεων στάθμευσης του αερολιμένα αποτελούν τα δυο ζητήματα που απασχολούν τόσο την Fraport όσο και τις τοπικές αρχές. Η ανυπαρξία χώρων στάθμευσης προκάλεσε την αντίδραση των οδηγών ταξί αλλά και των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων οχημάτων ΙΧ καθώς τα νέα δεδομένα πλήττουν την επιχειρησιακή τους λειτουργία ενώ οι ακριβές επιλογές ενοικίων στάθμευσης φαντάζουν ουτοπικές στον τόπο που ο τουρισμός αποτελεί περισσότερο χόμπι πάρα τομέα οικονομικής δράσης. Τα ζητήματα αυτά προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις βγάζοντας ακόμη και τον περιφερειάρχη κ Κ. Μουτζούρη από το γραφείο του με στόχο την εύρεση λύσης. Τις λιγοστές θέσεις στάθμευσης περιορίζουν περισσότερο τα οδοφράγματα έναντι του αεροδρομίου που θέτουν το ζήτημα του αποκλεισμού της πρόσβασης του κοινό στον αιγιαλό.
Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο μίλησε στο LesvosPost και στην Μένια Μουτζούρη για την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου κ Π Χατζηκυριάκος.
Είδαμε τον περιφερειάρχη κ Κ. Μουτζούρη μαζί με τον πρόεδρο των ταξί και εκπροσώπους συλλόγων ενοικιαζόμενων ΙΧ να πραγματοποιούν αυτοψία στον νέο αερολιμένα για την εύρεση ιδανικής λύσης παρκινγκ. Ποια η άποψή σας ως πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων;
Έχει προηγηθεί συνάντηση για το θέμα του παρκινγκ όπου συμμετείχε η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, έχουν δοθεί δέκα θέσεις για τα τουριστικά λεωφορεία, που προς το παρών μας ικανοποιεί ο αριθμός αυτός, ενώ ζητάμε δύο θέσεις ακόμα για τα mini van Ε.Ι.Χ με οδηγό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω επαγγέλματος έρχονται τακτικά στο αεροδρόμιο πρέπει να διευκολύνονται, για να γίνεται σωστή παροχή και να μην ξεχνάμε κάτι βασικό, εξυπηρετούνται οι ίδιοι πελάτες, έχουμε κοινούς πελάτες με το αεροδρόμιο. Άρα αν δεν γίνει σωστή παροχή (εξυπηρέτηση) χάνουν και οι δύο πλευρές. Επίσης εκείνη την ημέρα είχαμε τοποθετηθεί δημοσίως ότι πάσχει το νέο αεροδρόμιο στο θέμα του παρκινγκ και η έξοδος του νέου αεροδρομίου δεν είναι στο καλύτερο σημείο και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, ήδη έγινε το πρώτο ευτυχώς χωρίς θύματα. Και όμως φτάσαμε στο 2020, ενώ ήταν γνωστό ότι κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο, δεν κατέστη δυνατό να τελειώσουν έγκαιρα οι ενέργειες για την νομιμοποίηση της 73ης οδού ώστε να δημιουργηθεί ο κόμβος και ότι άλλο απαιτείται για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων.
Με δική της πρωτοβουλία η Fraport προτίθεται να προβεί στην προβολή της Λέσβου με στόχο της τόνωση της τουριστικής κίνησης. Έχουν ξεκινήσεις ενέργειες συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς για τη φετινή χρονιά;
Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες συναντήσεις με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου, με την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς του νησιού με την FRAPORT, θα έλεγα ότι οι συναντήσεις είχαν αναγνωριστικό χαρακτήρα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα ή ένα πλαίσιο συνεργασίας. Άρα δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και αυτό που ζητά η FRAPORT είναι η οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία να γίνει με έναν φορέα που να εκπροσωπεί όλο το νησί. Άρα ερχόμαστε στο σημείο επανεκκίνησης, διότι εδώ και πολύ καιρό το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου έντονα ζητάνε, επιτέλους την επανίδρυση με τροποποιημένο καταστατικό του ΟΤΑΛ ή έναν νέο φορέα. Διότι σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο έτσι υπάρχει ευελιξία στις αποφάσεις και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων.
Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν και δυστυχώς τα πολυεπίπεδα προβλήματα του νησιού μας επιμένουν. Ποια πρόβλεψη για την εξέλιξη των τουριστικών αφίξεων;
Αυτή την στιγμή χάνουμε συνεχώς έδαφος τουριστικά. Δυστυχώς, θα ζήσουμε τις στιγμές του 2016, όπου βλέπαμε τα ποσοστά των αφίξεών μας να μειώνονται δραματικά. Το νησί της Λέσβου πλέει τουριστικά (και όχι μόνο) σε επικίνδυνα νερά. Λόγω των τελευταίων γεγονότων, είναι τόσο έντονη η αρνητική (υπερ) προβολή του νησιού που έχει την εικόνα ενός μη ασφαλούς προορισμού. Μεγάλη κουβέντα…πάλι αδικούμαστε, πάλι γίναμε το θύμα, πάλι θα πληρώσουμε το μάρμαρο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αυτή την στιγμή. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτά που περάσαμε και διδαχτήκαμε από τις δύσκολες καταστάσεις το 2015 - 2016 δεν μας έκαναν πιο σοφούς, πιο ώριμους. Ακόμα και τώρα δεν έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε το προσφυγικό - μεταναστευτικό ούτε καν επικοινωνιακά. Και πάντα μιλάω τουριστικά για να μην παρεξηγούμαι. Υπάρχει το παράδειγμα της Σάμου το πως διαχειρίζονται επικοινωνιακά το πρόβλημα, έτσι τους βοήθησε να γίνει η λιγότερη ζημιά στον τουρισμό τους. Και σίγουρα δεν φτάνει ένα νέο αεροδρόμιο από μόνο του να φέρει την διαφορά. Ο τουρισμός μόνο μέσα από συνεργασίες και στοχευόμενες κινήσεις μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Την ιδιωτική πρωτοβουλία και την σημαντική αυτή επένδυση στη Λέσβο επισκιάζει η ισχυρή αποσταθεροποίηση και βαθιά μεταναστευτική κρίση προϊδεάζοντας τους Λέσβιους για τη σκληρή πραγματικότητα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν φέτος σε ένα νησί που ο τουρισμός τείνει να γίνει μακρινή ανάμνηση!
mail: meniamoutzouri@gmail.com
Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ