Πέτσας: Την Δευτέρα ξεκινούν τα πρώτα έργα κατασκευής των κλειστών δομών


Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Στέλιου Πέτσα προς τους πολιτικούς συντάκτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα εφαρμοστεί κανονικά και τόνισε ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν τα πρώτα έργα κατασκευής των κλειστών δομών.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, εξαντλήθηκε ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης σχετικά με τη χωροθέτηση συγκεκριμένων περιοχών και η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για την εφαρμογή του σχεδίου που έχει εκπονηθεί, όπως για παράδειγμα την κατασκευή και λειτουργία νέων κλειστών δομών σε χώρους που έχουν ήδη επιλεγεί.

Μοναδικό «παράθυρο» αλλαγής που άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι στην πιθανότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας η τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει κάποια άλλα σημεία για την κατασκευή των κλειστών δομών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρούν των κατάλληλων κριτηρίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι προηγείται αυτή τη χρονική στιγμή η κατασκευή των κλειστών δομών, η ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και η αύξηση των επιστροφών, διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι να επιστρέφουν στην Τουρκία 200 άνθρωποι την εβδομάδα.

«Όσοι δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ, μην έρθουν στην Ελλάδα. Μη δώσουν τα χρήματα τους σε διακινητές, θα τα χάσουν», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τους πρόσφυγες αλλά δεν είναι σε θέση μετά από τη δεκαετή κρίση να δεχθεί οικονομικούς μετανάστες.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε και τον προβληματισμό της ελληνικής πλευράς για τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και τη διαφαινόμενη περικοπή κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Μάλιστα όπως ανάφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να μην μειωθούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα και θα έχουν σχέση με τέσσερις βασικούς τομείς: την πολιτική συνοχής, την κοινή αγροτική πολιτική, το μεταναστευτικό, και την κλιματική αλλαγή.

Πηγή huffingtonpost.gr