Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Μάρτιο και συνάντηση με Πρωθυπουργό και Αρχηγούς κομμάτων για το ΕΣΠΑ


Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις αρχές Μαρτίου αποφάσισε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αντικείμενο του συνεδρίου η επικαιροποίηση των θέσεων της ΚΕΔΕ για την «επόμενη μέρα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα, αυτήν τη στι γμή, ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να το δούμε, αλλά σ την ώρα του και όχι τώρα και αφού κλείσει το θέμα των αρμοδιοτήτων».

Το νέο ΕΣΠΑ, η κινητικότητα, το προσφυγικό ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ.

Ειδικότερα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάνθηκε ομόφωνα ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει το δικό της ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι: «Ήταν τουλάχιστον άστοχος ο αποκλεισμός των Δήμων από την ημερίδα του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ».

«Δεν κληθήκαμε, παρότι εγκαίρως το ζητήσαμε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε άλλοι να αποφασίζουν για εμάς.

Θέλουμε, εμείς ως Δήμοι να διαχειριστούμε απευθείας το δικό μας κομμάτι από το νέο ΕΣΠΑ». Ειδική αναφορά στη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε στο θέμα της κινητικότητας δεδομένου ότι η «διαρροή» υπαλλήλων των Δήμων προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είναι μεγάλη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι πάνω από 80% των υπαλλήλων δεν προτιμούν τη μετακίνησή τους από δήμο σε δήμο, αλλά προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

«Κινδυνεύουν να αδειάσουν οι δήμοι. Να μην επιτρέπεται λοιπόν κινητικότητα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και το ΔΣ συμφώνησε ομόφωνα ώστε να ζητηθεί η άμεση αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου. Για το προσφυγικό, εν αναμονή συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη απέναντι στους δημάρχους και τους κατοίκους των περιοχών που «σηκώνουν» το τεράστιο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος.

Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει η Κυβέρνηση να θωρακίσει τα σύνορα για να περιοριστούν οι ροές και να τρέξει τις διαδικασίες για όσους πρέπει να επαναπατριστούν», επισημαίνοντας ότι: «Πρέπει να βοηθήσουμε. Αφού φροντίσουμε να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού για τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και θέμα αλληλεγγύης στους δημάρχους και τους κατοίκους των νησιών. Κατά συνέπεια η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει και όχι μόνο να καλείται να εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις».

Πηγή airetos.gr